Márványkalács

‎- Húúú, anya, ez a kalács annyira finom! Mindig ilyet süssél!

– Örülök, hogy ennyire ízlik, Bence.

– Ez a te recepted egyébként?

– Nem, ezt most a Szakácsok könyvéből vettem.

– Ó… de nehogy úgy értsd ám, hogy fikázom a te receptjeidet… azok is nagyon jók, de ha nem haragszol, ez most… nagyon finom…!!

 Jól debütáltam a Szakácsok könyvével tehát, bár egyszer már majdnem készítettem belőle valamit, de aztán mégsem. Ezt a receptet is egy hete nézegettem, de mindig félretettem mert kissé bonyolult, kalács létére két edény és egy tálka kell hozzá.

A könyv egyébként nagyon tetszik, szeretem lapozni, bár néha eszembe jut olvasás közben apám, amikor például a hozzávalók felsorolásánál azt találom, hogy 1 1/2 tojás, nos, ilyenkor hallom apu hangját: “hát menjenek ám az anyjukba!”

Szóval igen, aki egy keksz tésztájában nem tud eltüntetni két darab tojást, hanem az egyiknek mindenképpen csak a fele kell… hát, az ott már pontot bukott, az biztos.

A recepttel a másik gond az, hogy a hozzávalók felsorolása elé azt írták: “1 kg-os kalácshoz”; végigolvastam a listát, és már gyanús volt, mert ránézésre 60 dkg körülire saccoltam az összes alkatrész tömegét. Annyi is.

Na, gondoltam magamban, hogy lesz ebből kilós kalács? Sehogy, természetesen.

A recept egyértelműen kilós kalácshoz való formát ír elő, hát ezért is lett az enyém jóval laposabb, mint a szakácskönyvben levő fotón, mert én ezzel a mennyiséggel tényleg a megadott nagyságú formában sütöttem. Hát nem abba való.

Ettől függetlenül tényleg finom, amint fent idéztem Bence fiam rajongását, az ő állítása szerint ennél még finomabbat tőlem nem evett.

A receptben 80 g tisztított vaj szerepel, na nem, én nem tisztítottam, vaj van benne, csak úgy.

Tehát az általam beletett hozzávalók:

10 g kakaópor

2 ek tej

110 g finomliszt

40 g keményítő

1 tk sütőpor

80 g vaj

80 ml növényi olaj

140 g átszitált porcukor

2 tk vaníliás cukor

fél citrom reszelt héja

3 tojás

csipet só

1. A kakaóport összekevertem a tejjel egy kis tálkában. Félretettem.

2. Az első edénybe összeszitáltam a lisztet, a keményítőt, a sót és a sütőport. Egyidejűleg a sütőt bekapcsoltam 220 fokra.

3. Második edény: a vajat felolvasztottam a mikróban, majd összekevertem az olajjal, ezt követően egyesével  belekevertem a tojást. Jó sokáig kevertem, olyan majonéz-szerűnek kell lennie. Beleszitáltam a porcukrot, hozzáadtam a vaníliás cukrot és a citromhéjat, jól elkevertem.

4. Ehhez hozzáadtam a lisztes keveréket, és pár percig erőteljesen kevertem. Géppel végeztem volna e tevékenységet, de sajnos tönkrement a gépem habverőfeje.

5. A massza harmadát kivettem a megüresedett edénybe, és jól elkevertem a tejes kakaóval.

6. Na most, kivajaztam-liszteztem a formát, a világos massza felét beleöntöttem, arra a csokisat, rá a világos másik felét, és villával kicsit megkevergettem.

7. A formát a sütőbe tettem, és a hőfokot egyből visszavettem 200 fokra. 15 perc múlva olajos pengéjű késsel hosszában, nem túl mélyen bevágtam a süti tetejét, majd 175 fokon sütöttem még cirka 25 percig. A recept 35-öt írt, de nekem nem kellett annyi.

Rácson hagytam kihűlni.

Hát ennyi. Elnézést, hogy nincsenek fázisfotók, majd legközelebb pótolom. Akkor már a feleekkora őzgerincben sütöm.

Címkék:

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »