Mai Móni

"Döbbenet", más néven "jajanyám" keksz. Amúgy csokis, diós.

Előbb jön a döbbenet, aztán a jajanyám. Mert addig muszáj rájárni, ha csak egy négyzetcentiméternyi törésért is, amíg el nem fogy, vagy valaki jól el nem rejti előlünk. És azért tíz négyzetcentiméter, tudjátok… az…izé…sok.

Hozzávalók:
15 dkg puha vaj
1 tk só
22 dkg nádcukor
2 tojás
25 dkg liszt
1 tk sütőpor
12 dkg durvára vágott dió
20 dkg magas kakaótartalmú étcsoki, szintén felaprítva (kis csokilencse mégjobb lenne…)

A vajat keverjük jó habosra a cukorral, majd egyenként dolgozzuk el benne a tojásokat. Utána adjuk hozzá az összes többi alkatrészt, jól keverjük össze. A masszából sütőpapíron formázzunk 6-7 cm átmérőjű hengert*, csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe1-2 órára, de maradhat egész éjszakára is.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra, szeleteljük fel a hengert (folpacktól megszabadítva) félcentis szeletekre, és sütőpapírral borított tepsiben süssük 10-12 percig a szépen egymás mellé rakott kekszeket. Rácson hagyjuk kihűlni.

*A recept ihletadójában, a Szakácsok könyvében így van, de mi nem formáztunk hengert, a masszát hűtöttük, majd diónyi darabokat szakítottunk belőle, és a tenyerünk között nyomkodtuk laposra. Azért lett ilyen szép rusztikus.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Marmalade says:

    Jujj, de jó! Nagyon izgalmasan hangzik a recept! Dióval, mogyoróval nem lehet rossz!

  2. Tünde says:

    Nagyon jól hangzik!A nádcukrot lehet egy/egy helyettesíteni rendes cukorral? Vagy változik az arány?

  3. Chef Viki says:

    Ilyenkor nálunk az van, hogy megkérem Zuramat, ugyan tegye már el valahova jó messzire mellőlem a sütit/ropit/pogácsát :-))) Mert én nem bírom abbahagyni…

  4. Maimoni says:

    Marmalade, mandulával, mogyoróval, pekándióval is szuper!Tünde, lehet helyettesíteni simán!Viki, és elteszi? Meg sem találod?:D

  5. Cinkepiri says:

    Sütök ilyet a Válogatósnak.Hmm, hát én is fehér cukorral, de biztosan jó lesz.

  6. Cinkepiri says:

    Megsütöttem.Sima cukorral és dióval.A kekszek formázására a Te módszered jó Móni. Ugyanis a darabos diót és csokit tartalmazó masszát lehetetlen tisztességesen szeletelni.Úgyhogy kisdiónyi massza kilapogatva működik!Már csak a csokoládé aprítására kell valami gyors módszert kidolgozni. Késsel vagdalni – egy örökkévalóság.Ja, a Válogatós tolja befele a kekszeket.

  7. Maimoni says:

    Cinkepiri, én aprítógéppel zúzatom össze!

  8. Cinkepiri says:

    Ó.Azt gondoltam beleragad, ki se próbáltam. Csak a diót aprítottam vele….Köszönöm!

  9. Erzsébet Palóczi Zsótér says:

    Kedves Móni! Eljött az advent, és eljött megint ennek a sütinek az ideje. Az egyik legjobb gasztro ajándék. 🙂 Sok éve ezt sütjük a recepted alapján. És igen, nekünk is a golyózás vált be. Aprítógépen vágom a csokit és a diót is.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!