Mai Móni

Körtés édeskömény saláta márványsajttal

Ezzel a receptet gyakorlatilag le is írtam, slussz-passz, körte, édeskömény, márványsajt. Ennyi.
Egyszerűsége ellenére engem lenyűgözött,sőt, még a  klasszikus ételeket favorizáló férjemet is.
Igazából úgy született ez az összeállítás, hogy a zöldséges lány, arra az örömteli felkiáltásomra, miszerint a kis gyenesdiási sarki boltban van édeskömény, érdeklődve kérdezte meg:
– Mit szoktál készíteni belőle?
Hááát izé. Mit is…? Ananásszal összeturmixolva, igen, úgy nagyon finom, de még mit is…? Megígértem a lánynak, hogy másnapra utánajárok, megköszönte örömmel, mint mondta, hétvégén családi vacsorára készül, és az egyik rokon csak salátát eszik, őt szeretné elkápráztatni valami különlegessel.
Na, itthon aztán nekiláttam a kutatásnak, és azt  találtam, hogy az édeskömény ananásszal és garnélával házasítva népszerű jelenség, a recept talán Mammától indult, és nagyívű karriert futott be. Aztán, találtam édesköményes-körtés recepteket, mindenek előtt flatcat Gabriellánál krémleves formájában, és bár én nem levesben gondolkodtam, ez a párosítás megihletett: eszembe jutott a remek grillezett gorgonzolás körte köret, vagy könnyű vacsora, és arra gondoltam, ha a körte és a gorgonzola együtt ilyen klassz páros, bizonyára az sem lenne rossz, ha harmadiknak beszállna az édeskömény.
És még mennyire, hogy nem rossz!
Igaz, a jónevű gorgonzolát hazai márványsajtra cseréltem, de ez egyáltalán nem ártott neki.

Már véstem is le a “receptet” a lánynak:
Hozzávalók (2 személyre):
1 édeskömény
2 körte
5 dkg márványsajt

Az édesköményt és a körtét vékony csíkokra vágjuk, összekeverjük, és tetejére morzsoljuk a márványsajtot.

Ennyi! Az a vicc, hogy még az öntet sem hiányzik rá, így jó, ahogy van. Na, elvittem a kis papírt a boltba (más édeskömény receptet is írtam rá, biztos ami biztos), odaadtam a csajnak, aki hálásan köszönte.
Pár nap múlva kérdeztem:
– Hogy ízlett az édeskömény?
– Jaa, nem azt csináltam meg végül, hanem vettem ilyen zacskós vegyes salátát, meg leöntöttem olyan joghurtos öntettel, amilyet lehet venni, tudod.

Nos, hát dióhéjban ennyit ízlésformáló hatásomról.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Dóri Klári says:

    🙂 Ne búsulj! Ha találok édesköményt én tutira kipróbálom!

  2. malyvacsiga says:

    Nálunk paradicsomosan nagy kedvenc. Édesköményt negyedekben vagy csíkokra vágva zöldséglében kicsit előfőzöm. Hagymával paradicsomszószt csinálok, úgy, hogy darabos maradjon a paradicsom. Bazsalikomot és sok petrezselymet teszek még bele. Tűzálló tálba alulra megy az édeskömény, rá a szósz, aztán egy réteg morzsa és sajt. Ha netán maradna másnapra, összevesznek, hogy ki viheti tízóraira. Van még egy mézes recept is, mindjárt megnézem.

  3. malyvacsiga says:

    1 kg édesköményt negyedekben zöldséglében pár csipet édesköménymaggal megpárolod, a levét felfogod utána. 2 ek vajon 2 ek mézet karemellizálsz, majd a zöldséget alaposan beleforgatod. Egy bögrényit a főzőléből ráöntesz és nagy lángon kicsit összefőzöd. A kis zöld levélkékkel szórod meg tálaláskor. Ezt a köretet még a 80+ nagynéninek is feltálaltam, aki igen konzervatív, és ízlett neki! 😉

  4. Száva says:

    semmi bajom alkalmanként a zacskós salátával, de nekem mindig keserű benne valami… a többi meg papírízű..:(

  5. goba says:

    A zöldséges leányzó védelmében:sajnos szerintem van egy pár olyan ember, aki csak salátát eszik, de fogalma sincs arról, mi az, gourmet-nak lenni. Márpedig ez a Móni-féle kombináció igazi ínyenc fogás 🙂

  6. goba says:

    Ja, és Mályvacsiga receptjei is eszméletlenül ínycsiklandozóak!

  7. Maimoni says:

    Bizony, nagyon jónak tűnnek! Köszönöm is Mályvacsigának!A zöldséges lányra pedig nem vetek követ…ha nem lennék blogger már egy ideje, lehet, én sem kockáztatnék ismeretlent ismertért.

  8. Anonymous says:

    Az édesköményt enyhén sós vízben előfőzöm, majd cikkekre vágom, és egy tűzálló tálba rakom. Sózott tejfölt összekeverek egész tojással, ráöntöm a cikkekre, és reszelt sajttal megszórom. Sütőben addig sütöm, amíg a tetejére ráolvad a sajt, és szép aranyszínű lesz.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!