Mai Móni

Citromcirok és hojszin-szósz

Nemrég, amikor az euro árfolyama még nem járt a csillagos egekben, Grazban voltam egy kis gasztrotúrán. Pontosabban, valaki megkért arra, hogy segítsek egy nagybevásárlásban: mit érdemes megvenni, kipróbálni egy adott grazi szupermarket kínálatából. Az az állítás ugye már senkiben sem dönt össze illúziókat, hogy a közép- és kelet-európai piacra ugyanazok a nemzetközi termékek más minőségben készülnek, mint a nyugat-európaira. Csak a pontosítás kedvéért: nem nálunk jobb.
Ezt először tizenegynehány éve hallottam, amikor a barátnőm megrökönyödve, felháborodva mesélte, hogy a férje az itthoni Persiltől kiütéses lesz, az osztrák Metroból vásárolttól meg nem. Nem akartam elhinni, de bizonygatta, hogy ezt higgyem el, többször letesztelte, és egészen biztos benne, hogy a két mosószer, bár ugyanazon a néven fut, mégsem ugyanaz.
Aki Zala, Vas vagy Veszprém megyében él, bizonyára hallotta már a Zalaco nevet. Ez egy kis pékségből nőtte ki magát láncolattá, ma már közel ötven üzlettel rendelkezik a három megyében; mindenkinek ajánlani tudom a termékeiket, mert kiváló minőségűek, nem használnak margarint vaj helyett, és amibe tej kell, tejet tesznek, nem tejport. Nos, a Zalaco magazint jelentet meg jelenleg kéthavonta, amelynek nagy részét én írom, és a decemberi első számba készült egy cikk a zalaegerszegi Zalaco Bisztró nyitása ürügyén a vezérigazgató-helyettessel. Ő mondta el azt, hogy a bisztróban is céljuk a színvonal tartása, ezért az alapanyagok jórészét Olaszországból hozzák, mert amint mondta: “jól tudjuk, hogy például az itthoni Philadelphia sajt nem olyan, mint az ottani”. Hogy ez hogyan lesz nekik rentábilis, nem tudom, de el kell ismerni, igazuk van. Sajnos.
A fent említett grazi gasztrotúrán – és szinte minden alkalommal, amikor Ausztriában járok – azon húztam fel magam, rögtön a zöldséges részlegnél, hogy miért van az, hogy ezek az árucikkek egy-kétszáz kilométerrel odébb, hozzánk már nem jutnak el?
Amikor laptopkonyhás szakácsunk, az Ausztriában élő OZ receptjeit javítom, előfordul, hogy olyan alapanyagokkal találkozom bennük, amiről nem is hallottam. Ilyen volt például a citromcirok és a hojszin-szósz. Grazban egy átlag szupermarketben elsőként a citromcirkot szúrtam ki (a zöldség részlegen), majd egy-két sorral odébb megpillantottam a hojszin szószt. Meg még egy csomó mást is, persze, amivel nálunk csak speciális boltokban találkozhatunk, többnyire Budapesten.
Szabályosan dühöngtem.
A férjem meg jókat nevetett rajtam, hogy nem igaz, itt vagyok egy jó kis áruházban, és mérgelődöm, minden sorban felhúzom magam valamin, ahelyett, hogy élvezném.
Mondom erre neki, hogy a túróba élvezhetném, amikor engem hülyének néznek?! Olyan, mintha azt mondanák, hogy neked, te kis magyar, jó lesz ez másik minőség is, meg legyen elég a választék ötven (ha nem húsz) százaléka, úgysem tudod megfizetni még azt sem.
És ha én meg akarom?
Ha nekem KELL az a citromcirok, meg a hojszin-szósz? Meg az a másik fajta mangó, amilyet még sosem láttam, meg a csíkos padlizsán, meg a gyönyörű fűszernövények, koriander, például, amit vidéken sehol nem lehet kapni…? Meg az a nagyszemű kapribogyó? Filo tészta?
Hát, egyelőre nincs más választás, vagy Pest, vagy Ausztria. Tőlünk egyenlő távolságra van mindkettő.

Íme hát a citromcirok. Úgy néznek ki, mint kis dobverők, nagyon kellemes, citromos aromájuk van.
A növényt tőlünk nyugatra lemongrass néven forgalmazzák, ezért aztán, amikor OZ a receptjében odaírta nekem, hogy citromcirok (lemongrass), nagyképűen emaileztem neki, hogy Ozi, nem a citromfűre gondoltál…??
Hát nem. Ez egészen más. Sokkal citromosabb. Az ázsiai konyha rendkívül gyakran használja, ott “sereh”-nek hívják. Bokorszerűen nő, mint valami sás, a levelei is hasonlóak, hosszú, egyenes, mivel fűféle. A thai és vietnámi konyhában curryk, levesek, sült ételek klasszikus ízesítője. A levelek erősen rostosak, ezért azokat először le kell szedni, és a belső, “húsos” részt apróra vágni (mint a gyömbért, például). De egészben is belefőzhető az ételbe ebben az esetben meg kell kicsit törni valamilyen szerszámmal (kalapács, húsklopfoló), így jobban kiszabadulnak belőle az ízek.
Nemcsak ízesítőként, hanem gyógynövényi minőségében is használják, a terebess.hu leírása szerint “párologtatva megkönnyíti az ébrenmaradást, fokozza a koncentrációképességet. Erős antiszeptikus hatású. Lábgombásodás kezelésére, valamint lábizzadás mérséklésére is alkalmas. Megfázás esetén inhalálva enyhíti a kellemetlen tüneteket.
A gyógyászatban levélrügyeit és szárát használják. Általában májpanaszok elleni teát készítenek belőle. Gyakorta alapanya kozmetikumoknak is, belőle készítik az citromfű illóolajat, ami nemcsak gazdag A-vitaminban, de fertőzésgátló is, valamint tonikként, élénkítőként és fertőzésgátlóként zsíros bőrre is használják. Egyéb kozmetikumok alapanyaga és aromaterápiás olaj is.”

A hojszin-szósz (hoi sin) szintén gyakori alapanyag az ázsiai konyhában; szójabab pasztából készül általában vízzel, ecettel, karamellizált cukorral, fokhagymával, chilivel, szezámolajjal, keményítővel, de sokféle változata van. Sűrű, sötétbarna mártás, egyszerre édes és sós, no meg a chilis változat erős, ugyanúgy alkalmazhatjuk, mint pl. a barbecue-szószt. Belekeverhetjük köretekbe, tehetjük húsokra, zöldségekre.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. jehudit says:

    Figyi Móni, ezt a citromcirkot nem lehet házilag termeszteni? Mert én biza vetettem koriander magot, és egy hatalmas bokrom lett és még mindig annak a magjait használom. Ezt a citromcirokot/cirokot is meg lehetne próbálni termeszteni?

  2. Maimoni says:

    De, szerintem lehet, csak nem bírja a hideget, a szelet…meg nem tudom pontosan, mit. De simán lehet, hogy bokorszámra nőhetne a kertben…:))

  3. Zsuzsanna says:

    Épp tegnap olvastam Meiszner Kati bejegyzését a citromcirokról és termesztéséről:http://valodisafrany.blog.hu/#axzz1B8ksnLszEzek szerint a nyugat-dunántúliaknak jobban megéri Ausztriában vásárolni, mint Pesten.Mikor már lehetett Milka csokit venni Magyarországon is, összehasonlítottuk az ausztriaival: egyértelműen más volt az íze. Sejthető, melyik volt jobb…

  4. jehudit says:

    Nem találtam még egyenlőre semmit sem a termesztésről, de keresem!

  5. Benenn says:

    Amellett, hogy a dühöngés nagy részével egyetértek, a két konkrét esetben nincs igazad. A citromcirok (!? én még ezen a néven sosem találkoztam vele, itthon citromfű néven fut, ugyanazon, mint a cserepes növény), szóval ez az Aldiban általában kapható, Sparban, Matchban is. A Hoisin szósz még elterjedtebb, Tescoban, Auchanban, Corában is van.

  6. Maimoni says:

    Benenn, citromcirok itt vidéken 100 százalék, hogy nincs, sem Tescoban, sem Aldiban, sem Sparban, sem Matchban, a hojszin szószt illetően nem jártam enniyre körbe a dolgot valóban, úgyhogy holnap körülnézek, és megmondom, találtam-e…

  7. Maimoni says:

    Jehudit, a Zsuzsanna által bemásolt linken ott van a termesztés!

  8. Ditke says:

    En meg forditva szoktam duhongeni: itt kulfoldon meg nem lehet tv paprikat, fozo tokot, petrezselyemgyokeret, stb. kapni. Tejfol, marcipan csillagaszati aron, meggy, mak csak spec boltokban, es meg sorolhatnam. Szerintem a valasztek nagyban fugg a kereslettol. Tehat ha van elegendo vasarlo valamire akkor beszallitjak, de ha citromcirkot vagy csikos padlizsant nem venne csak nagyon keves ember, akkor nem eri meg szallitani. Mig egy mas teruleten esetleg a helyi gastrokultura resze es tomegevel el lehet adni.A minosegi kulonbsegekkel egyetertek, ezt en is tapasztaltam.

  9. Melinda says:

    Én tavaly voltam 29 évesen életemben először Nyugaton, Ausztriában. Valahogy sosem volt rá lehetőségem, hogy elutazzak arra (a legfőbb indok, hogy kelet- Magyarországon nőttem fel és tőlünk messze van a minőségi élet). Szóval tavaly nyáron kilátogattunk Oberwartba, amikor Szombathely környékén laktunk egy darabig. Alig akartam elhinni, hogy a tenyérnyi méretű, kicsi, magvas péksüti (se nem cukros, se nem túl sós) és egy kis pohár joghurt elfogyasztása után jól laktam, és mi több, éreztem, hogy kellemesen elteltem tőle. Az itthoni péksütiből legalább kettőt tudnék megenni és utána is érzem a szénhidrát-éhséget. Azóta csak a Lipóti pékségből vagyok hajlandó péksütit és kenyeret venni, egyrészt mert tudom hogy ott is van minőség, ráadásul Budapesten is elérhető (sajnos már nem a határmenti környéken tartózkodunk).

  10. Melinda says:

    Ja, és a mosóport, öblítőt is a piacon veszem meg az olyan árustól, akiről tudom, hogy “kintről” hozza a cuccokat. A folyékony mosószer vételét itthon meg pláne el lehet felejteni…

  11. Hát igen, ez igaz néha fordítva is: de jó lenne rendes magyar túrót találni pl. Németországban, vagy egy adag aszalt meggyért kétszer jártam be Heidelberget, mire csillagászati áron kaptam. Bár nyáron a pennyben szentesi paprika volt itt, annak örültünk 🙂

  12. Károly says:

    A tv-paprikát általában megkapjátok lányok a törököknél.Nekem legalább is sikerült Frankfurtban, Berlinben, Münchenben és Hamburgban. Sokkal jobb és a hazaihoz hasonló minöséget kapni náluk, mint az Aldiban vagy akár a Rewe-ben.Móni, ez tényleg kereslet dolga. Az ilyen supermarketekben annyira központi a beszerzés, hogy szinte mindent egy helyre szállítanak be az országba, majd onnan megy ki kocsival a boltokba. Hetente elmegyek a Lidl osztrák központja mellett, ha érdekel, elküldöm a koordinátákat, megnézheted müholdas felvételeken, mekkora. A boltok megkapják az árut, majd kirakják. Az eladásokról a statisztikát is közvetlen a központ kapja a pénztárgépekböl. Nem szatócs-bolt ez, hogy rendeljenek valamit. Kedvenc példám egy bécsi kis Zielpunkt, ahol egyetlen alkalmazott beszél csak rendesen németül. A többi csak a számokat, meg pár mondatot gagyog. Ha gond van, akkor jön a fönök. Szerinted miért? Mert a szupermarketeknek így olcsóbb. A választék: A legtöbb helyen van kínai/vietnami/thai kifözde, akik javarészt felvásárolják ezeket a termékeket. Ha megpróbálsz bemenni egy olyan városban/faluban lévö Spar/Hofer/Aldi/REWE/Penny/Billa/Lidl boltba, ahol nincs ilyen felvásárló, akkor ott sem kapsz. Viszont abban igazad van, hogy nagyobb városokban minden, mi szem-szájnak ingere. Legtöbbször elég két boltba bemenni, hogy az egzotikus kajához az ember a hozzávalókat megvegye, söt, akár még bio dolgokat is vehetsz belöle könnyedén. Cserébe kapod a benzingözt, rosszabb levegöt, zajt, mogorva embereket akik egymáshoz sem szólnak. Mindennek megvan a maga elönye. Ha valaki üzletet keresne ebben a hiányban, annak lenne egy ötletem. Internetes rendelés, heti egyszeri kiszállítással. Ha sokan rendelnének, akár házhoz is lehetne vinni, egy körrel letudná dunántúl egyik felét, másnap a másikat. Persze, ha nincs hó. ;)üdv Károly

  13. Anonymous says:

    Szisztok, én termelem magamnak a lemongrasst: Nagyon egyszerű, a friss növényt a dundi fehér részénél nedves földbe állítod, a második nap már látod, hogy kis kukac nő ki a növény levágott levelei között, ami néhány hét alatt teljesen bebokrosodik. Lesznek oldalhajtásai is. Most már 2. éve van egy növényem, szegényt eléggé sanyarú körülmények között tartom, de így is szépen termel. Fogalmam sincs, miért nem termeli senki ithhon.ÜdvFlóra

  14. Lizi says:

    Sziasztok!Én Jamie Oliver szakácskönyvében fenyérfűként találkoztam vele.De máshol thai citromfűként is szerepel.

  15. Szia Móni!Tényleg lehet citromcirkot otthon termeszteni. Èn fogtam 3-4 darabot, vízbe tettem, és hagytam így gyökeret növeszteni.(Kb. 2 hét) Utána csak elültetted és télen fagy esetén beviszed a házba. Bár az enyém még mindig kint van, és jól viseli, de most nincs is igazi tél. Ha tetszik neki a helye, akkor egy nyár alatt nagyra megnö!! A levelek pedig nagyon finom illatosak! :-)Ha pedig nem használod fel öket rövid idön belül, akkor ajánlatos lefagyasztani, mert kiszáradnak. Nálam is megtörténik, ha elfelejtem öket…Üdv:Krisz!

  16. Timi says:

    Szerintem meg szomorú, hogy egy magyar bisztrónak Olaszországból kell hozatnia a termékeket… Nem tudom, hogy a Philadelphia sajt milyen itthon vagy Olaszországban, mert egyiket se kóstoltam még, de környezetvédelmi és piaci szempontokból is amit lehet, itthon kéne felkutatni, nyilván itt főleg zöldségre, gyümölcsre, húsra, tejre lehet gondolni. Nem tudom, Ausztriában vajon hányan használják a citromcirkot/cirokot és a hojszin szószt, én életemben nem hallottam róluk, és nem is hiányoztak, pedig szerintem nem főzök unalmasan, mondjuk tény, hogy ezres stabil olvasólétszámú gasztroblogom sincs :DSzóval abszolút megértem a puffogást, de van másik fele is, és azon is lehet puffogni 🙂

  17. Maimoni says:

    Értem én, és igyekszem felkutatni a hazait, hiszen erről is szoktam írni. De ha már itt vagyunk az EU-ban, ugye, akkor az lenne a jó, ha élvezhetnénk azokat a nemzetközileg forgalmazott, jó minőségű cuccokat, amit kétszáz kilométerre innen nyugatra bármikor, bárki. Engem ez bosszant, hogy hülyének néznek. Az más kérdés, hogy ténylegesen mennyire van szükségünk a hojszin-szószra, de tegyük fel, hogy van…:))

  18. Maimoni says:

    Köszi a termesztési tanácsokat, ki is fogom próbálni! Amúgy, most alaposan körülnéztem az itteni Intersparban, ott se hojszin-szósz, se citromcirok. Tuti.

  19. Maimoni says:

    Timi, még valami: sok éttermestől hallottam, hogy külföldről hoznak alapanyagot egy dolog miatt: ott kapnak folyamatosan ugyanolyan jó minőséget. Ez egy étteremnél nagyon fontos szempont, ugye, és szerintem is szomorú, hogy aki komolyan gondolja a minőséget,annak ez az egyik lehetséges megoldás. Biztosan fel lehetne itthon kutatni itthon is olyan beszerzési forrásokat, amelyek képesek tartani a mennyiséget és a minőséget folyamatosan, de számos ismerősömnek az volt a tapasztalata, hogy akikkel korábban próbálkoztak, azok ezt nem tudták. Maradt a külföldi beszerzés.

  20. Bori says:

    Hát igen… Berlin után Kelet-Magyarországra hazaköltözni sem túl jó, kb folyamatosan ilyen problémákkal szembesülök. DE: ha jobban körülnézek, azóta van keleti fűszeres bolt itt, ahol nagyon nagy a választék, a Tescoban is egész jó a felhozatal, úgyhogy már kezdek leszokni a panaszkodásról. Más kérdés, hogy kint kb aprópénzért kaptam meg azt, amit itt nem túl olcsón, és nem is annyit kerestem, mint most… Valóban, az előttem szólókkal értek egyet, kereslet kérdése az egész. Meg ha Magyarországon is lenne pl akkora török/arab/kínai/stb kolónia, mint pl Németországban a törökök, akkor megintcsak más lenne a helyzet. Addig be kell élni a kreatív megoldásokkal és Ausztriával 🙂 Esetleg a házhoz szállító fűszeres cégekkel?

  21. undercover says:

    Kevés magamnál elkötelezettebb környezetvédőt ismerek, mégis, Mónival kell egyetértenem, utazás vagy szállítás ide vagy oda. Az indokom: egy 1 hete, a Sp**-ban hallott beszélgetés a pénztárosnő és egy ottani eladó között: Eladó – lehetne félárban a mandarin, amiben a hálóban több rohadt is van? Pénztáros: Szó se lehet róla! Eladó: De saját részre kellene! Pénztáros: Akkor se! Csak teljes árban! Voltam már néhányszor külföldön, teljes árban (de félárban se) láttam rohadt mandarint. A félárúnak is csak a lejárati dátuma volt közel, de teljesen élvezhető volt.

  22. Maimoni says:

    Pontosan ma találkoztam a rohadt madarinos zsákokkal (ellenőriztem, hogy tényleg nincs citromcirok az Intersparban). Az összesben volt rohadt (már ameddig néztem)…

  23. Timi says:

    Móni, igen, saját puffogásom mellett én is egyetértek ám… Ciki, de most nem jut eszembe, van az a női séf, aki pár hónapja kapott Michelin-csillagot… az étterem neve nem jut eszembe, mondjuk a hölgyé sem 🙂 naszóval ő mondta, hogy igyekeznek mindenből szezonálisat és hazait beszerezni, de ami nincs, az sajnos nincs. 🙁 Fel kéne lendíteni a mezőgazdaságot meg a hazai kiskereskedelmet is, meg a piacokat, satöbbi. Ez messze vezet.És abban is igazad van, hogy ha valamire szükséged van, akkor az legyen beszerezhető, még ha különlegesség is.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!