Szilveszterkor itthon voltunk, barátainkat vártunk (ötgyerekes család), és én rettentő fáradt voltam. A megelőző két éjszakán a magánytól erősen szenvedő kiskutyát pátyolgattam a nappalinkban, aki egyébként most már egész jól beilleszkedett családunkba. De akkor még folyton nyüszített, ha nem látott maga mellett valakit (leginkább engem szeret maga mellett látni), mivel kirekesztve érezte magát a falkából. A hálószobákba nem engedhettük be, mert ott laminált padló van, míg a nappaliban járólap, és a szükségszerűen bekövetkező “balesetek” nyomtalan eltüntetése csak utóbbiról lehetséges.
A krónikus alváshiányom rányomta bélyegét az itthoni gasztronómiai körképre. Nem álltam a helyzet magaslatán, ami a főzést* illeti. Elterveztem, hogy estére majonézes kölessalátát készítek, ez eddig minden társaságban kiválóan teljesített, illetve, hogy majd sütök valami sütit. Mazochista módon persze végül egy, kalóriatartalomban nehezen überelhető költeményt álmodtam meg, valamikor a kora délutáni szundikálás közben, amit filmnézésnek álcáztam.
Amint felébredtem, gyorsan össze is olvasztottam 25 deka étcsokit 2,5 dl tejszínnel. Ez az a bizonyos ganache, amit már sokszor megénekeltem, szerintem a legegyszerűbb és legkiválóbb csokikrém, mert ezen a két hozzávalón kívül már csak egy kis időre van szükség a hidegben, hogy kellő állagúra hűljön. Néhány óra alatt úgy megszilárdul, hogy már egyáltalán nem folyik, de nem is kemény, egyetlen szóval úgy írható le, hogy tökéletes.
Az utolsó néhány kockát mentettem meg egy gyors fényképezés erejéig |
Tésztaalapnak a francia csokitortát választottam, csak épp mandula nélkül, és nem kerek tortaformában, hanem kisméretű tepsiben (21×24,5 cm)sütöttem meg. Amikor a tésztalap kihűlt, rákentem az addigra éppen jó állagú csokikrémet, és együtt hűtöttem tovább az immár kész sütit egészen addig, amíg a nép valami édesre nem vágyott, mert akkor előhoztam, nem túl nagy kockákra vágtam, és elégedetten nyugtáztam, hogy megint jól választottam.
Milyen jó, hogy nem álltam neki, teszem azt, croissant-t sütni.
*Itt tetszés szerint behelyettesíthető a takarítás, mosás, vasalás is akár.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
hűűűű, ez nagyon jól néz ki :-)) sógorom csokit eszik csokival, jövő hónapban szülinapja lesz, megsütöm neki :-)) kérdésem már csak az – hülyén fog hangzani, de amúgy ezt nem szeretem mostanában – : főző vagy habtejszín? (sajnos jártam már úgy, hogy a másikkal csináltam, és csodálkoztam, hogy nem lett jó…. 🙁 )
Hűűű, Móni! Fogyókúrás bejegyzés után betenni egy brutális csokisat… :-)) na, akkor először megsütöm ezt a sütit, utána majd mozgok…
Ha felépültünk a karácsonyi sütitúladagolásból én is tutira megsütöm.:) Vigyázzatok ezzel a Bogyó gyerekkel, nehogy átvegye az irányítást a családban. Puli esze van annak, ahogy a képeket elnézem. Ne tévesszenek meg a cuki gombszemek és a szomorú tekintet!:)))))