Sok ember van, akinek szívesen adok, vagy csak adnék valami ajándékot – de aztán a nagy év végi rohanásban nem kerül rá sor.
Pedig adni jó. Közhely, de igaz. Fontos, bármennyire is elbagatellizáljuk néha (á, mindegy, nem kell, majd máskor); a szeretet kifejezésének egyik módja.
Olvastam nemrég a szeretetnyelvről, amelynek Gary Chapman amerikai családterapeuta megállapítása szerint öt megnyilvánulási formája van: az egyik az elismerő szavak, a másik az együtt töltött minőségi idő, a harmadik az ajándékozás, a negyedik a szívességek, az ötödik a testi érintés. Nem mindenkinek ugyanaz a fontos; van, aki az ajándékozással fejezi ki a szeretetét, és ő is ezen a módon érzékeli a másikét; van, aki szavakkal adja a másik tudtára, mennyire nagyra értékeli. Az a legjobb, amikor a számunkra fontos személyeknek megérezzük, megtanuljuk a szeretetnyelvét, és azon keresztül tudjuk kifejezni számukra, milyen fontosak is nekünk.
Az ajándékozásban az a fantasztikus, amikor érezzük, mit szeretne a másik, és azzal tudjuk meglepni. Na persze, ez nem mindig sikerül – ilyenkor viszont az ajándékozott félnek kell, hogy legyen annyi intelligenciája, hogy a szándékot értékelje, még ha a kapott holmi annyira nem is tetszik neki.
Volt egyszer egy barátnőm, akivel mindig egyforma ajándékot adtunk egymásnak. Aztán idővel rájöttem, miért: azt adta nekem, amire ő vágyott, és én is azt adtam neki…
Az ajándék meg tudja lágyítani a szíveket. Kapukat tud megnyitni – és most nem a korrupcióra gondolok. Kommunikációs zárlatokat tud feloldani (azt hittem, hogy azt hiszed, hogy azt hiszem), és egyáltalán nem az érték a fontos, hanem a szándék, a mögöttes tartalom, a gondolat.
Egy ilyen doboz kézzel készített bonbonnal sok mindent elmondhatunk – ezért, ha van még valaki, akinek adnátok szívesen, kis idő és energia befektetésével kedves meglepetést készíthettek. A dobozt úgy vettem egy kis helyi kereskedésben, de nem muszáj még csak ilyenbe sem tenni, akár celofánba csomagolva is átadhatjuk.
Én felhasználtam hozzá:
1 csomag nugátot (20 dkg, Aldi)
1 csomag marcipánmasszát (20 dkg, Aldi)
10 dkg étcsokit
a beleforgatáshoz vettem szintén az Aldiban krokantot, apró csokiforgácsot – a süteményes kellékek között találtam ezeket.
A nugátot 25 darabra vágtam, kis golyókat formáztam belőle. A marcipánmassza egy részét vékonyra nyújtottam, körbevettem vele a golyókat, és mint a gyurmát, úgy görgettem szépen egyesével a két tenyerem között, hogy minél szabályosabb gömbök legyenek. Utána bevontam mindegyiket a megolvasztott étcsokival, majd beleforgattam a krokantba, a csokidarabokba, ill. még kókuszreszelékbe is.
A nugátot helyettesíthetjük ganache-sal: 1 dl tejszínt melegítsünk (ne forraljunk!) össze 10 deka étcsokival (olvadjon fel a csoki, és legyen egynemű a massza), és pár órára tegyük hűtőbe. Meg fog szilárdulni, formázható lesz.
A bonbonokat fehércsokival is be lehet vonni, és megcsíkozni étcsokival – szóval, engedjük szabadon a fantáziánkat.
Adjunk bátran, örömmel.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
a szupermarcik tömkelegéből a konkurencia elvén kérnék szépen ajándékba Romániába is Aldi hálózatot. Annyi mindent tudtok onnan beszerezni ami sajna amúgy itt (legalábbis városunkban) nem beszerezhető.Bár jelenleg akik még nem kaptak ajámdékot, azok nem hiszem legjobban bonbonnak örülnének. De tényleg akik szeretik az édességet, azok számára az ilyen házi készítmények az egyike a tökéletes ajándékoknak.szépeket készítettél, mutatós a doboz
Móni!Egy csomó edzőnek/tanárnak adtunk hasonlót (csak a recept kicsit más – Hegyi Barbara nemrég megjelent, tündéri szakácskönyvéből vettem…)Amúgy nagyon egyetértek ám!Puszi,Szilvi
:))