Bejgli lépésről lépésre

Bevallom, nem igazán értem ezt a nagy karácsonyi bejgli-mániát, szerintem sokkal finomabb például a flódni, de legyen bejgli, ha egyszer mindenki azt akar. Majd egyszer megértem.

Vagy nem.

Mindenesetre, akinek az ünnep nem ünnep bejgli nélkül, és ül a monitor előtt tanácstalanul, hogy mi legyen, mert se hó, se bejgli, aztán mindjárt itt a holy night, azt mondom, nyugodtan álljon neki most.

Két órát vesz igénybe az egész mutatvány, hát ezen aztán ne múljon a karácsonyi hangulat!

Még mielőtt nekiállnánk a step by step leírásnak, annyit előrebocsájtanék: senki ne görcsöljön azon, hogy a bejglije kireped-e, vagy nem.  A Laptopkonyhán Farkas Vilmos, a Zila Kávéház mestercukrásza mondta el, hogy a bejgli kireped, ha a töltelék meleg volt, ha túl hideg, ha túl sok (de tudjuk, hogy soha nem lehet túl sok), ha túl nagy volt a nedvességtartalma, vagy ha túl kicsi. Tehát gyakorlatilag igen csekély az esély arra, hogy egyben marad. De nem is ez a lényeg. Ha kireped, hát kireped, finom legyen, ez a fő. Meg az, hogy ne félelemmel és aggodalommal telve készítsük, hanem örömmel!

Én egyből dupla adaggal indítottam, értelemszerűen mindent szoroztam kettővel. Négy főnél nagyobb családban ajánlom, hogy kövessétek a példámat.

Hozzávalók 4 rúdhoz (2 diós és 2 mákos):

50 dkg liszt

25 dkg vaj (klasszikusan zsírral készül)

1 dl tej

2 dkg élesztő

2 ek cukor

1 tk só

1 tojás

2 tojássárgája

A mákos töltelékhez:

30 dkg darált mák

1,5 dl méz

2 marék mazsola

1,5 dl fehérbor (fehérbor helyett készítettem már karácsonyi fűszeres teával, úgy is kiváló, sőt…)

1 citrom reszelt héja

5 dkg édesmorzsa (darált háztartási keksz)

A diós töltelékhez ugyanezek, csak mák helyett darált dió.

A langyos tejet egy kis tálkába öntöm, belemorzsolom az élesztőt.

Egy nagy tálba szitálom a lisztet, elkeverem benne a sót, majd beledobom a vajat, és a két tenyerem között elmorzsolom a liszttel, amíg nagyjából homogén szerkezetű nem lesz.

Ezt követően hozzáadom a felfutott élesztős tejet, a tojásokat, azaz mindent, ami a tésztába kell. Összegyúrom.

Nem kell agyondögönyözni, ne olvadjon fel benne a vaj, mert az árt a tészta szerkezetének.

Négy egyforma gombócba szedem (érdemes mérleggel kiméregetni, akkor szép egyformák lesznek majd a rudak), és igen, ez itt a dupla adag miatt nyolc.

Letakarva kb. egy órára hűtőbe, de legalábbis jó hideg helyre teszem pihenni.

Jöhet a kétféle töltelék.

A dió, ill a mák, és az édesmorzsa kivételével a többi töltelék-hozzávalóból szirupot főzök, majd leöntöm vele a tálba szépen előkészített mák+morzsa, dió+morzsa párost. Összekeverem; gyurmázható állagúnak kell lennie.

Félreteszem hűlni.

Amikor a töltelékek már nem forróak, előveszem a tésztagombócokat. Fogom az elsőt, és 20×25 cm-es téglalapra nyújtom.

A képen látható módon elrendezem rajta a máktöltelék felét.

Behajtom a két szélét, és feltekerem úgy, hogy próbálok arra figyelni, a töltelék jó tömör legyen.

Ilyen csinos kis rudakat kapunk. A többi gombócot is megtöltöm a maradék töltelékekkel, és szépen egymás mellé sorakoztatom a csinos kis hengereket egy sütőpapírral borított tepsiben. Nem túl közelre, mert különben összeérnek.

Lekenem 1 tojás+ 1 tojássárga keverékével, és hagyom rászáradni. Amikor megszáradt, a fehérjével külön lekenem, és ezt is hagyom megszáradni. Közben előmelegítem a sütőt 200 fokosra.

A megszáradt bejgliket villával megszurkálom, és pontosan 30 perc alatt megsütöm.

Ugye, hogy nem is vészes?

Újfent mondom: ne érdekeljen senkit, hogy kireped-e, vagy sem. Ha az én bejglim nem reped ki (pedig mostanában előfordul, hogy tökéletesen sikerül), a családom meggyanúsít, hogy biztosan kevés tölteléket tettem bele. Ezt pedig kikérem magamnak…

Ha esetleg nem találkoznánk ma már többször (bár én még tervezem, hogy jövök): mindenkinek boldog karácsonyt kívánok!

Címkék: , ,

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »