Nem túl fotogén, legalábbis a csokis. Hát ez van.
Viszont megint csak jó elfoglaltság gyerekekkel, mert egyszerűek és gyorsak, hamar készen vannak.
Ha valaki nem szereti elraktározni a maradék tojásfehérjéket, készítse egyszerre ezt a két sütit: az egyik diós-citromos, a másik csokis-diós, de van benne kandírozott narancshéj és vanília is. Cukor helyett xilitet használtam, hogy én is ehessem belőle egyet-egyet. Abból kevesebb kell, mivel édesebb, mint a répacukor, ezért feltüntetem az abból szükséges mennyiséget is.
I. Citromos-diós aprósütemény
Hozzávalók:
3 tojássárgája
12 dkg cukor VAGY 8 dkg xilit
kb. 20+5 dkg darált dió
fél kk sütőpor
A mázhoz:
10 dkg átszitált porcukor
kb. 1-2 ek citromlé, ezt óvatosan kell adagolni
Elkészítés:
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral/xilittel, majd belekeverünk kb, 20 dkg darált diót, hogy gyúrható legyen a masszánk, ne legyen túl ragacsos. Ha ragacsos, még keverünk hozzá diót. Darált dióval szórt gyúrólapon kinyújtjuk kb. fél centi vastagra.
Tetszőleges formákkal kiszaggatjuk.
Közben már előmelegítjük a sütőt170 fokosra.
Egy nagy tepsibe sütőpapírt terítünk, abba rakosgatjuk a diós sütiket.
Aztán a sütőbe toljuk a tepsit 10 percre.
MOST nekiállunk a másik sütinek, és ha azt elindítottuk a sütőbe, gyorsan összedobjuk ennek a mázát: a porcukrot összekeverjük annyi citromlével, hogy sűrűn folyós massza legyen, és amint kisültek a diós sütik, még melegen rájuk kenjük.
Ez a kis extra a tetején persze kizárja, hogy diétázók ehessenek belőle – így például én kb. 10 darabot üresen hagytam.
Amíg tehát a sütőben tölti idejét az első adag, készítjük a második verziót.
Ennek a neve mondjuk csokis csók.
Hozzávalók:
3 tojásfehérje
18 dkg cukor VAGY 10 dkg xilit
1 tasak vaníliás (nem vanilin…) cukor
10 dkg étcsoki
25 dkg durvára darált, vagy tört, vagy aprított dió
2 ek kandírozott narancshéj
A diót száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, majd hűlni hagyjuk.
A tojásfehérjét habbá verjük, közben evőkanalanként belekeverjük a cukrot/xilitet is. Lereszeljük, vagy aprítógéppel felaprítjuk a csokit, beleforgatjuk, majd ugyanígy a diót és a narancshéjat is.
Közben, ha kisült a másik süti, annak a tepsijét kivesszük, és a hőfokot csökkentjük 130 fokra.
A csokis masszából evőkanállal kis halmokat rakunk a másik, sütőpapírral borított tepsire. 130 fokon kb. 40 percig sütjük.
Nálunk mindkettőnek nagy sikere volt, a gyerekek nagyon szeretik ezeket az egyszerű sütiket készíteni, vágjatok bele bátran!
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)