Három tojás, két süti

Nem túl fotogén, legalábbis a csokis. Hát ez van.

Viszont megint csak jó elfoglaltság gyerekekkel, mert egyszerűek és gyorsak, hamar készen vannak.

Ha valaki nem szereti elraktározni a maradék tojásfehérjéket, készítse egyszerre ezt a két sütit: az egyik diós-citromos, a másik csokis-diós, de van benne kandírozott narancshéj és vanília is. Cukor helyett xilitet használtam, hogy én is ehessem belőle egyet-egyet. Abból kevesebb kell,  mivel édesebb, mint a répacukor, ezért feltüntetem az abból szükséges mennyiséget is.

I. Citromos-diós aprósütemény

Hozzávalók:

3 tojássárgája

12 dkg cukor VAGY 8 dkg xilit

kb. 20+5 dkg darált dió

fél kk sütőpor

A mázhoz:

10 dkg átszitált porcukor

kb. 1-2 ek citromlé, ezt óvatosan kell adagolni

Elkészítés:

A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral/xilittel, majd belekeverünk kb, 20 dkg darált diót, hogy gyúrható legyen a masszánk, ne legyen túl ragacsos. Ha ragacsos, még keverünk hozzá diót. Darált dióval szórt gyúrólapon kinyújtjuk kb. fél centi vastagra.

Tetszőleges formákkal kiszaggatjuk.

Közben már előmelegítjük a sütőt170 fokosra.

Egy nagy tepsibe sütőpapírt terítünk, abba rakosgatjuk a diós sütiket.

Aztán a sütőbe toljuk a tepsit 10 percre.

MOST nekiállunk a másik sütinek, és ha azt elindítottuk a sütőbe, gyorsan összedobjuk ennek a mázát: a porcukrot összekeverjük annyi citromlével, hogy sűrűn folyós massza legyen, és amint kisültek a diós sütik, még melegen rájuk kenjük.

Ez a kis extra a tetején persze kizárja, hogy diétázók ehessenek belőle – így például én kb. 10 darabot üresen hagytam.

Amíg tehát a sütőben tölti idejét az első adag, készítjük a második verziót.

Ennek a neve mondjuk csokis csók.

Hozzávalók:

3 tojásfehérje

18 dkg cukor VAGY 10 dkg xilit

1 tasak vaníliás (nem vanilin…) cukor

10 dkg étcsoki

25 dkg durvára darált, vagy tört, vagy aprított dió

2 ek kandírozott narancshéj

A diót száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, majd hűlni hagyjuk.

A tojásfehérjét habbá verjük, közben evőkanalanként belekeverjük a cukrot/xilitet is. Lereszeljük, vagy aprítógéppel felaprítjuk a csokit, beleforgatjuk, majd ugyanígy a diót és a narancshéjat is.

Közben, ha kisült a másik süti, annak a tepsijét kivesszük, és a hőfokot csökkentjük 130 fokra.

A csokis masszából evőkanállal kis halmokat rakunk a másik, sütőpapírral borított tepsire. 130 fokon kb. 40 percig sütjük.

Nálunk mindkettőnek nagy sikere volt, a gyerekek nagyon szeretik ezeket az egyszerű sütiket készíteni, vágjatok bele bátran!

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »