Nem túl fotogén, legalábbis a csokis. Hát ez van.
Viszont megint csak jó elfoglaltság gyerekekkel, mert egyszerűek és gyorsak, hamar készen vannak.
Ha valaki nem szereti elraktározni a maradék tojásfehérjéket, készítse egyszerre ezt a két sütit: az egyik diós-citromos, a másik csokis-diós, de van benne kandírozott narancshéj és vanília is. Cukor helyett xilitet használtam, hogy én is ehessem belőle egyet-egyet. Abból kevesebb kell, mivel édesebb, mint a répacukor, ezért feltüntetem az abból szükséges mennyiséget is.
I. Citromos-diós aprósütemény
Hozzávalók:
3 tojássárgája
12 dkg cukor VAGY 8 dkg xilit
kb. 20+5 dkg darált dió
fél kk sütőpor
A mázhoz:
10 dkg átszitált porcukor
kb. 1-2 ek citromlé, ezt óvatosan kell adagolni
Elkészítés:
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral/xilittel, majd belekeverünk kb, 20 dkg darált diót, hogy gyúrható legyen a masszánk, ne legyen túl ragacsos. Ha ragacsos, még keverünk hozzá diót. Darált dióval szórt gyúrólapon kinyújtjuk kb. fél centi vastagra.
Tetszőleges formákkal kiszaggatjuk.
Közben már előmelegítjük a sütőt170 fokosra.
Egy nagy tepsibe sütőpapírt terítünk, abba rakosgatjuk a diós sütiket.
Aztán a sütőbe toljuk a tepsit 10 percre.
MOST nekiállunk a másik sütinek, és ha azt elindítottuk a sütőbe, gyorsan összedobjuk ennek a mázát: a porcukrot összekeverjük annyi citromlével, hogy sűrűn folyós massza legyen, és amint kisültek a diós sütik, még melegen rájuk kenjük.
Ez a kis extra a tetején persze kizárja, hogy diétázók ehessenek belőle – így például én kb. 10 darabot üresen hagytam.
Amíg tehát a sütőben tölti idejét az első adag, készítjük a második verziót.
Ennek a neve mondjuk csokis csók.
Hozzávalók:
3 tojásfehérje
18 dkg cukor VAGY 10 dkg xilit
1 tasak vaníliás (nem vanilin…) cukor
10 dkg étcsoki
25 dkg durvára darált, vagy tört, vagy aprított dió
2 ek kandírozott narancshéj
A diót száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, majd hűlni hagyjuk.
A tojásfehérjét habbá verjük, közben evőkanalanként belekeverjük a cukrot/xilitet is. Lereszeljük, vagy aprítógéppel felaprítjuk a csokit, beleforgatjuk, majd ugyanígy a diót és a narancshéjat is.
Közben, ha kisült a másik süti, annak a tepsijét kivesszük, és a hőfokot csökkentjük 130 fokra.
A csokis masszából evőkanállal kis halmokat rakunk a másik, sütőpapírral borított tepsire. 130 fokon kb. 40 percig sütjük.
Nálunk mindkettőnek nagy sikere volt, a gyerekek nagyon szeretik ezeket az egyszerű sütiket készíteni, vágjatok bele bátran!
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Nyugodtan megeheted te is, csak éppen ne rögtön hús után. Hidd el, nem hizlal, csak az, amit lelkiismeretfurdallással eszel.
Sedith, én attól is híztam, amit lelkiismeretfurdalás nélkül, sőt, kimondottan jókedvűen és örömmel ettem. 🙂 Most viszont hetente háromszor járok fitnesselni (ez a legújabb, és nagyon szeretem), és mellette figyelek a szénhidrátra, hogy ne legyen sok.
Kedves Maimoni!A lányom osztálykarácsonyára a citromos-diós sütit sütöttük meg. Annyi malőrt történt, hogy útközben vettük észre, csak feleannyi dió van itthon, mint kellene. Gyorsan megőröltem zabpelyhet és a dió felét azzal pótoltam. Nem tudom, az eredetinek milyen volt az íze, de nem panaszkodott a család egy szemernyit sem erre a variánsra. Úgy kellett elmentenem egy adagot az iskolai ünneplésre. Így talán több is beleférhet a diétába : ) Áldott karácsonyt.Edit (Biztos út blog)
Edit, köszi a tippet!