A hal, ami nem hal

Talán egy éve is lehet annak, hogy utoljára Pangasiust, azaz vietnámi cápaharcsát vettem. Fagyasztott halfilét, persze. Ha jól emlékszem, rántva készítettem el, mert a gyerekek legjobban úgy szeretik; én is ettem belőle, és olyan rosszul lettem utána, hogy ünnepélyes fogadalmat tettem, Pangasiust soha többé nem veszek.

Forrás

Így is lett. Jó, igaz, kaptam ajándékba sok és jóféle halat, amivel családom ilyen irányú igényeit tökéletesen sikerült kielégíteni. Egy-két hete aztán ráakadtam erre a cikkre, amely a Pangasius tenyésztésének körülményeiről értekezik. A legijesztőbb rész a következő:

A Pangas tenyésztése környezetvédelmi szempontból nem nevezhető fenntarthatónak még annak ellenére sem, hogy végletesen olcsón: hulladékhasznosítással tenyésztik. A Pangasiust import perui táppal etetik, valamint Kínából származó női hormonokkal kezelik.

Nincs semmi természetes a Pangasiusban! Döglött halak maradványaival, dél-amerikai szárított csontliszt, manióka, és szójahulladékkal etetik. Ez a Pangasius hal természetes táplálékától teljességgel eltérő. A takarmányozáson túl teljesen természetellenes a Pangasius halak hormonkezelése is. A pangasius mindenesetre a fény sebességvel növekszik a Mekong folyó tenyésztelepein: 4-szer gyorsabb, mint a természetben!!!

Pangasius halakat női vizeletből dehidratált hormonokkal oltják! Felfedezték, hogy ha a Pangasius nőivarú egyedeit terhes nők vizeletéből elkülönített hormonokkal kezelik, akkor a Pangasius növekedése és ivarérése felgyorsul! Több ikrát rak (egy Panga kb. 500.000 ikrát egyszerre.) Lényegében tehát kínai gyógyszeripari vállalatoktól vásárolt hormonokkal kezelik őket…

Figyelem: a Pangasius más élelmiszerek adalékanyagaként is hódító útra indult! Halpaszták, préselt halrudacskák rák ízesítéssel, hal terrinék, és valószínűleg néhány állateledelben szintén felhasználják már… Forrás: www.ketesaruk.hu 

Mindezek mellett még szó van arról is, hogy a tenyésztés egyik helye, a Mekong folyó borzasztóan szennyezett; a következő mérgek ömlenek bele korlátozás nélkül: arzén, nehézfém, poliklórozott bifenilek (PCB-k), DDT és metabolitjai (DDTs), fémszennyeződések, klórvegyületek (CHLs), hexaklór-ciklohexán izomerek (HCHs), és hexaklórbenzol (HCB).

Mivel az Internet köztudottan nem csupán a korrekt információk forrása, és a cikk alatt a kommentekben többen is felvetették, hogy ez nem más, mint ellenpropaganda a mindent elárasztó olcsó Pangasiussal szemben, megkérdeztem Szabó Pétert, alias Oceancowboyt a témával kapcsolatban. Péter szakács és halkereskedő, egyik szerzője a nemrégiben megjelent Halak és halételek című hiánypótló kötetnek.

– Amikor az USA-ban, az Atlanti-óceán partján dolgoztam, döbbenten tapasztaltam, hogy a fish&chips alapanyagaként nagyon sok halsütő már nem tőkehalat, hanem a Vietnámból érkező olcsó Pangasiust használta – mondta Péter. – Mint halkereskedő, azt kell mondanom, igény van rá, olcsó, persze, meg lehet venni. Mint séf azt mondom, a legeslegutolsó alapanyag lenne, amihez hozzányúlnék. Inkább tegyen hozzá még az ember párszáz forintot, és vegyen tőkehalat, pontyot, bármit, de ezt ne. Rettenetes körülmények között tartják: egy köbméter vízben 60-80 halat is akár,  mert van egy úgynevezett korallszerve, amivel a levegőből is tud felvenni oxigént. És az is igaz, hogy növekedésgyorsítóval kezelik őket. Szóval, ez egy olyan hal, ami nem hal, hanem valami más; a mi busánkban több az omega-3, mint ebben. A feldolgozás, az már csúcstechnológiával történik, hiszen sokan felfedezték, mekkora üzlet van benne, ezért belenyomtak egy csomó pénzt, gyönyörű üzemek vannak, tiszták, amit akarsz. De a tenyésztés…

Örülök, hogy már egy éve elhatároztam, de ha nem tettem volna, most biztosan megfogadnám: olcsó vietnámi Pangasiust soha többé nem veszek.

És ti? Mit gondoltok erről?

Címkék:

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »