Kisebb gyerekeim, ha az osztályukkal könyvtárba mennek, mindig hoznak onnan nekem is valamit, persze, általában szakácskönyvet. Most éppen Zsófi lepett meg a “Karácsonyi édességek” c. művel, az alábbi süti alapötlete ebből a könyvből származik, de saját fejlesztés. Eredetiben ugyanis mandulás-marcipános, de nekem most épp nem volt itthon mandulám.
Nem fogyókúrás.
Viszont remek közös elfoglaltság lehet a sütögetni szerető gyerek(ek)kel, lehet nyújtani, szaggatni, tepsibe rakosgatni, és mivel a sütés nagyon rövid ideig tart, hamar élvezhető a közös munka gyümölcse.
Hozzávalók:
20 dkg marcipánmassza
7,5 dkg átszitált porcukor
15 dkg darált mák
1 púpozott ek étkezési keményítő
1 tojásfehérje
1 citrom reszelt héja
1 ek rum
A hozzávalókat egészen egyszerűen összegyúrjuk, majd porcukorral szórt gyúrólapon/deszkán jó fél centi vastagságúra nyújtjuk.
Egy tepsibe sütőpapírt terítünk, a sütőt előmelegítjük 170 fokosra.
És kezdődhet a móka.
A maradék részeket újra összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk.
A fekete holdakat a sütőlapra sorakoztatjuk, és 8-10 perc alatt megsütjük őket. Azonnal vegyük ki a sütőből a tepsit, különben a sütik kiszáradnak, és rágósak lesznek. Akkor van készen a süti, amikor még kicsit nyirkos a teteje.
Kb. 30 darab lesz belőle (a forma méretétől függően, persze). Nem marad ilyen fekete.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
És ha nem mákosan szeretném, hanem mandulásan? Abból is 15 dkg kell?
Igen!
Szia, a marcipánmasszát hol veszed?
ez egy nekünk való recept, a párom imádja a mákot ÉS a marcipánt, ki fogom próbálni, köszi!!
Szia Móni!Nyami-nyami, mák és marcipán… Gondolom fele mák – fele mandulából is működőképes és finom lehet.Üdv: Anna
Marcipánmasszát az Aldiban veszek, nálunk itt, a keszthelyiben folyamatosan kapható.Természetesen jó lesz fele mák-fele mandula verzióban uis.
Csúcs ez a fekete süti! Milyen íz dominál benne? El sem tudom képzelni milyen lehet.
Kár, hogy az én gyerekeim nem szeretik a marcipánt! 🙁 Nekem marad a hagyományos mézeskalács! 🙂
Jehudit, először a mákot érzed benne, aztán hosszan a marcipánt. Nagyon jó.Gabika, kényeztesd magad:))
Szia!Megsütöttem, de kicsit pórul jártam vele, mert nem tudtam eldönteni, még nyers-e, vagy már jó, és hogy kell-e más színt kapnia, szóval most az egyik tepsi picit nyersnek tűnik, a másik meg kicsit kapatosnak. Viszont mindkettő finom XD.
Az a lényeg…:)) Az nem baj, ha kicsit nyersnek tűnik. Jó lesz.
Itt a bejegyzés a sütiről a blogomon, remélem, nem baj, ha linkeltelek, mint forrást! Lesd meg, ha van kedved!http://mivanlina.blogspot.com/2011/12/karacsonyi-mese.html
Nagyon ragad, pedig mindent úgy csináltam, ahogy írva volt. 🙁 Nem tudtam kinyújtani…
Ha bármikor így jársz, takard le folpackkal a masszát, és nyújtsd úgy. Amúgy pedig ne sajnáld a tetejéről a porcukrot. De sajnálom, hogy csalódást okozott…