Mai Móni

Reggelire: francia bundáskenyér

Azért a franciák tudják, hogy kell élvezni az élet apró örömeit. Édesen, vajasan.
Julia Child-ot (híres amerikai tévés szakács, 1912-2004, és egyben egyik kedvenc filmem, a Julie&Julia egyik főhőse), aki a francia konyha elkötelezettje volt, táplálkozástudósok sokszor bírálták amiatt, hogy sok vajat és tejszínt használ, s hogy ez nem egészséges. Nagyon érdekes, hogy Julia egy 1990-es interjújában azt mondta, ha az ételektől való beteges félelem nem szűnik meg, az amerikai gasztronómiának vége. Szerinte ugyanis az emberek ezzel a félelemmel az élet egyik nagyszerű ajándékától, az étkezés örömétől fosztják meg magukat. Ebben is követendőnek találta a francia gasztronómiát, mert, mint mondta, ott nem láthatóak ezek a hisztérikus tünetek.
Abszolút igazat tudok adni Juliának, az ételeket élvezni kell, ugyanakkor, sajnos, nem mindenki teheti ezt büntetlenül.
Én például nem. Most nem.
De akinek nincs gond a súlyával, az lelkiismeret-furdalás nélkül tegyen próbát az alábbi egyszerű reggelivel, már csak a változatosság kedvéért is érdemes. Ez itt egy alapverzió, de számtalan elkészítési módja létezik.

Hozzávalók (cirka 4 személyre):
4 tojás
1 pohár tej (mondjuk 2 dl)
vaníliás cukor (nem vanilin!)
késhegynyi fahéj (imádom ezt a mértékegységet)
csipet só (neked mekkora a csipeted?)
édesítéshez lehet méz, juharszirup, de persze cukor is, utóbbiból 2 evőkanálnyi. A másik kettőből is, nagyjából.

12-16 szelet kalács vagy fehér kenyér, a társaság étvágyától függően (nálunk kalácsból volt, köszönhetően a múlt heti kalács-tömegtermelésnek)
a sütéshez vaj

Értelemszerűen: a tojásokat felverjük a többi hozzávalóval. Teflonos serpenyőben diónyi vajat melegítünk, a kenyereket/kalácsokat megmártjuk a masszában, és vajon pár perc alatt mindkét oldalukat megsütjük. Minden sütés után ki kell törölni papírtörlővel a serpenyőt, mert megég a vaj, és új adagot kell hevíteni – nem feltétlenül kell diónyi, ezt mindenki tapasztalja ki a serpenyője méretéhez.
Egyszerű, finom.
Mi lekvárral, és az előző napi aranygaluskából maradt vaníliamártással ettük. Pontosabban, én nem, csak a többiek.

Ti ehettek ilyesmit büntetlenül…?

Ui.: Gyertek a facebookra is – lájkoljátok az oldalt, ha lehet kérnem!

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. rozie says:

    huuha… nehezen talalok szavakat. epp az iment neztuk meg a julie&julia c. filmet. gondoltam rad is kozben, mert emlekszem,h korabban tobbszor emlitetted. ferj (eppenseggel francia:)) mar alszik, en a filmen gondolkodom, az is megfordult a fejemben,h irok neked, felmerult bennem nehany kerdes, te biztos tudod a valaszt. szoval, ezen morfondirozom magamban, kozben netezek, ide is bekukk. dejo, uj bejegyzes. a masodik sorban julia child….aaaaaa,imadom az ilyen nem veletlen veletleneket!:)meg enni is, nagyon is… a buntetlenseget hagyjuk!:Dhatalmas riszpekt,h ilyen szuperul tartod a reformevest!:)rozie

  2. klausz says:

    hát nagyon nem, de totál megszoktam 🙂 és már nem hiányzanak az ilyen dolgok szerencsére…

  3. Anna says:

    Szia!Furcsa ez, de a súlyunkat tartani néha ugyanakkora feladat mint leadni.Én szoptatok, ami azt illeti két babát. A kicsi 11 hónapos, ő még sokszor szopizik, de a nagyobbik sem adja az esti szopikáját. Így aztán én naponta legalább hatszor eszem, és még így is fogyok, vagy nagy nehezen tartom a súlyomat. Gondolom, ha befejezem a szoptatást majd jól elhízom. Egyébként valamire már jó volt ez az evési mizéria: rájöttem, hogy a háztartási keksz kilónkénti árából “egészséges”, finom házilag készült nasikat tudok csinálni.Gyerekkoromban a bundáskenyeret baracklekvárral ettem, az egész család ki volt akadva tőlem. Most viszont már nem tudom megenni az édes bundáskenyeret. Gondolom azóta tulságosan konformista lettem…. Szép napot neked!

  4. Anonymous says:

    Kedves Móni,170 cm vagyok, és 50 kg – nincs gondom a súlyommal. Viszont igyekszem kerülni pl. a fehérlisztes/cukros cuccokat. Szerintem ezekkel nem az a legnagyobb baj, hogy hizlalnak, hanem hogy ezer más élettanilag valóban kedvezőtlen hatással bírnak.. Ezért akár ehetnénk ilyeneket, csak nem akarok. De másoknak jó étvágyat hozzá 🙂 Üdv, Judit

  5. sedith says:

    Természetesen, Móni, csak nem reggelire, hanem mondjuk vacsorára vagy ebédre.:) Pl. tésztanapon. Vagy divatosabbik nevén: szénhidrátnapon. Én azt tartom, hogy minden ehető, csak nem mindegy mikor, mivel kombinálva, és főleg, hogy mennyit. Különben meg az a legrosszabb, amikor úgy eszünk meg valamit, hoyg közben bűntudatunk van. Ennél jobban nem is árthatunk magunknak. Ha eszünk, élvezzük; akkor is, ha esetleg töpörtyűt és kenyeret eszünk lila hagymával. Aki meg a margarinra esküszik, hát szíve joga azt enni.:)

  6. Anonymous says:

    Kedves Móni! Tegnap este elkészítettem és nagy sikere lett a családban. Eddig még sosem mertem semmit kipróbálni Tőled, mert túl nagy a távolság a Te főzési tudományod és az enyém között – abszolút a Te javadra. De tegnap azt gondoltam, bundás kenyeret már csináltam, nosza próbáljuk ki ezt az édes változatot. És lőn! Siker és dicséret… 🙂 Köszönöm! Üdvözlettel, Dóri


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!