Igen, igen, sikerült!
Tehát, a nagy kalács projekt tanulságai egyelőre a következők:
– a tészta ne legyen kemény, inkább olyan lágy, amit kézzel még jól tudunk formázni, de nem ragad a tenyerünkhöz.
– az élesztő 60 deka lisztre számítva ne legyen több 2,5 dkg-nál, teljesen felesleges. A fenti kalács tésztáját egy kiló lisztből, összesen 1,5 dkg élesztővel csináltam, ugyanis nem volt itthon több (aztán kettévettem a tésztát, tehát ez cirka fél kiló lisztből készített kalács) Ha megfelelő körülményeket (kellemes meleget) biztosítunk az élesztőgombáknak, akkor ők nem állnak ellen a természet szavának, hanem szaporodnak. Csupán idő kérdése, hogy mennyi idő alatt dagad a tészta akkorára, amekkorára kell. Ha sok-sok élesztővel dolgozunk, akkor hamar, ha kevéssel, akkor később – bár nem sokkal.
– cifrázhatjuk így-úgy-amúgy, hogy tej helyett tejszín, egy tojás, két tojás, ennyi vaj, vagy annyi – ez a kalács belső szerkezetét módosítja, foszlósabb lesz, vagy nem, de hogy a külseje milyen, az a kidolgozáson, a fonás szorosságán-lazaságán, illetve a pihentetésen múlik.
Ezek után akkor most már bátran írom le, hogyan készült ez a kalács.
A hozzávalók:
60 dkg sima liszt
3 dl tej
1,5 dkg élesztő
4 dkg cukor
1 tojás + 1 sárgája
5 dkg lágy vaj
1 tasak igazi vaníliás cukor (nem vanilin, kapható pl. Müller drogériákban, nagyon jó)
fél kk só
A lisztet tálba tettem, közepében mélyedést alakítottam ki. Beleöntöttem a langyos tejet (előtte elkevertem benne 2 tk cukrot), és belemorzsoltam az élesztőt.
Amikor az élesztő felhabosodott, a tészta többi hozzávalóját is a tálba tettem, és jól összegyúrtam. Addig gyúrtam, amíg szép sima tészta nem nett belőle.
Letakarva duplájára kelesztettem.
A megkelt tésztát aztán két darabba szedtem, mindkettőt gombóccá gyúrtam, majd tíz perc pihentetés után hosszú kígyókat sodortam belőlük. Úgy 70 centiseket. Ezeket aztán középen összecsíptem, így kaptam négy szálat.
És most jött az, ami nem volt egyszerű ugyan, de egy jó videó segítségével bárkinek sikerülhet.
Az összefonás után következett 30 perc pihentetés, nem túl meleg helyen, majd a sütőt 190 fokosra állítottam, lekentem felvert tojással a tésztát, és megsütöttem 35 perc alatt a kalácsot, ami szépen megnőtt a végére.
Ha valaki ezek után nekiáll, és kalácsot süt, legyen olyan drága, tudassa velem, hogy sikerült! Ha fényképet is küld, meg is mutatom itt a blogon!
Ja, és gyertek a Facebookra, egész jó kis közösségi élet kezd alakulgatni ott – és ne felejtsétek el lájkolni az oldalt.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Hát ez ennivalóan szép lett! És nagggyon köszönöm a videót, így már könnyű kéremszépen 🙂
Nagyon szépen, szépre sikerült!!!
Hűűű, Móni! Elismerésem a kitartásodhoz! Nagyon szép!
nagyon jól néz ki!!!
Gyönyörű lett a kalácsod. Én már többször belebuktam az ilyen fonásba, és szörnyű összevisszaság lett a vége. Megnéztem a videót, és biztos megnézem még többször is, mert még így is nagyon bonyolultnak tűnik.
Én odavittem a laptopot a konyhába, és úgy csináltam…:-)
Szia!Én két dolgot szeretnék kérdezni, ami nem igazán a kalácshoz kapcsolódik.Először is észrevetted, hogy oldalt a külföldi oldalak linkje nem töltődnek be?Vagy legalábbis nekem nem, lehet, hogy egyedül vagyok a problémával.A másik pedig az életmódos vonalhoz kapcsolódik, ha a fehér lisztet csak simán lecserélem teljes kiőrlésű tönköly lisztre, akkor az még nem eléggé “kilófaló”?Réka
Ez a tökéletes kalács receptje. Én 2,5 dkg élesztővel csináltam és a lekenés kedvéért nem törtem fel újabb tojást, csak a kimaradt fehérjét használtam. Óriási, gyönyörű színű kalácsok lettek az egész család nagy vasárnap reggeli örömére:))))) Köszönöm a receptet.
Réka, köszönöm a jelzést, nem is vettem észre, hogy nincsenek ott a külföldi blogok… pótolom.Sajnos, a tk tönkölyliszttől még nem lesz eléggé kilófaló – de sokkal egészségesebb, mintha sima fehér lisztből készítenéd.Anna, nagyon örülök!
Nagyon szép!!!!
Nagyon tetszik a recepted, (ez is) csak az nem világos, hogy 1 kiló, vagy 60 deka lisztbôl készült?
Bár már régi recept, úgyhogy nem emlékszem, de ahogy olvasom, szerintem a 60 dkg liszttel lesz meg a normál adag.
Köszönöm a gyors választ. Csak az bizonytalanított el, hogy a szövegben 1 kiló lisztrôl írsz – ehhez 1,5 dkg élesztôvel. A hozzávalóknál meg 60 deka szerepel.
Igen, valóban kicsit belekeveredtem a leírásnál, azt hiszem. 🙂
Hát, az bárkivel elôfordulhat, az agyunk érdekes „lény“. 🙂 Lehet, a 60 dekát a bejegyzés írásakor az agyad valahogy a perc/óra váltással keverte össze, így kerekedett belôle 1 kiló. Régóta akarok kalácsot sütni, csak ugye, melyik recept a jó? A te receptedet szeretném kipróbálni, abban megbízom, hogy remek lesz. Azért vacillálok sokat, mert csak tk. lisztbôl akarok dolgozni, az meg ugye teljesen máshogy viselkedik. (Tényleg, te azt a thangzong technikát próbáltad már?)