Ha van kedvetek, legyetek szívesek, segítsetek egy kedves olvasómnak, aki külföldön él, épp nyelvtanfolyamra jár, és ezzel keresett meg:
“December elején szervezünk egy international day-t, ahova mindenkinek vinnie kell a saját hazájára jellemző ételt. A kérdésem az lenne, hogy te mit vinnél a helyemben, ami azon kívül, hogy magyar:
– nem kell hozzá melegítés, hidegen is fogyasztható;
– előző este készíted el;
– buffet jellegű étkezés lesz, tehát nem asztal mellett ülve fogunk enni;
– nem kell hozzá túró vagy házi magyar szalonna, mert ezeket nem tudom beszerezni;
– egyszerű, de nagyszerű, vagyis nem igényel 3 órás konyhai konyhai elfoglaltságot.”
Ezen paraméterek alapján ti milyen ételt ajánlanátok? Bármi lehet.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
zsiros kenyér hagymával 😀
Megkérdeztem a pasimat, mire emlékszik a magyarországi kirándulásból:a szalonnára, mert amikor elővettem nem ismerte meg (még egyben volt, és ott vágtam fel előtte). Meg a pálinkára. A pálinka ér, megfelel minden paraméternek!
:)) Nagyon jó mindkettő:))
Zserbógolyó, hogy tegyek értelmes megjegyzést is. Esetleg keksztekercs (a klasszikus nyolvanasévekbeli). Milyen ország amúgy? Itt (Anglia) pl lehet kapni téliszalámit, meg magyaros kóbászt a rózsavárós boltban, úgyhogy szendvics, csemegeuborkával a tetején.
Klasszikus sütit: Rákóczi túrós, zserbó, Dobos-torta, somlói, valami mákos (pl. mákos beigli). Szerintem a bécsi-cukrászattal csak a magyar képes lépést tartani, minden más nemzet cukrászata merő melléfogás. Az angol különösen az! ;-DFasírt, rántott hús és töltött hús. Ha van kolbászlelőhelyed, akkor kolbásszal töltött karaj. Ehhez jóóó tömény majonézes saláta.Túrós csusza édesen, megsütve és kockázva tálalva.Nem mellesleg a dining guide-on van néhány magyar étel moddern feldolgozásban. Érdemes átböngészni a receptjeiket.
Töltött kenyér. Mindenféle jóval. Szeletelve kínálni.Vagy sóstorta. Piskótát kell sütni, de nem cukorral, hanem egy kis kanál sóval. Félbevágni, és a húsos, ubis, szalámis, tejfölös, sajtos, egyéb ami eszünkbe jut, plussz biztonság kedvéért zselatinnal összekeverni. Ezt beletölteni. Tetejét tejföllel kenni, egy kemény tojást ráreszelni. Másnapra isteni!Pontos receptekért dobjatok rám egy mailt, ha kell (andimonicakukacyahoopontcom).Eddig ezekkel sosem csalódtam, mindig az utolsókig elfogyott, imádják!
Nekem a mákos guba jutott rögtön eszembe 🙂
Székelykáposzta, kocsonya, gulyásleves, pörkölt, csirkepaprikás szigorúan nokedlivel és savanyú uborkával, bejgli, bukta, máglyarakás, rántott leves, paprikás krumpli, babgilyás vagy bableves
rakott krumpli
Nálunk a kókuszgolyó jött be, aminek a közepén egy-egy meggy van. A kókuszgolyót itt Au-ban ismerik ugyan (rum ball-ként), de a meggyet nem használják, így ismerős finomságot kapnak, benne apró, ismeretlen és ízletes meglepetéssel… 🙂 (nekem extra nehézség, hogy általában gyerekeknek is meg kell, hogy feleljen az étel) Mákos cucctól sokan idegenkednek külföldön, azért azt is figyelembe kell venni, hogy azért ne ijesszük el a külföldi kóstolókat… 🙂 Ha meg sós étel, akkor egyértelműen sajtos pogácsa.
almás pite, valamilyen rétes (réteslap kint is van)fokhagymás sült oldalas, töltött dagadó, debreceni sertéskaraj, fasírt egyben sütve.bocs, sorban jutottak eszembe.
ja, és még egy:PALACSINTAAAAAAA! 🙂
Palacsinta! Minden kritériumnak megfelel, ha nem túróval töltöd.:DÉn pl. Franciaországban is simán azt vittem a suliba kóstolónak. Egyrészt mert finom, másrészt mert 15 évesen nem tudtam mást elkészíteni. 😀 Nézték is, hogy hát ez crépé. Aztán mikor megtöltöttem jó kis lekvárral, dióval,feltekertem, hang nélkül bepuszilták.Ha mégis lehet melegíteni, akkor lángos bár az után tuti más nemzet finomságát nem tudják megkóstolni, úgy tele lesznek.Vera
Kedves Kommentelök, néhányótok nem olvasta el figyelmesen a kritériumokat: ne kelljen melegíteni, állva is lehessen enni, ne kelljen bele magyar túró… Meg tudtok enni állva egy hideg bablevest? Másnapos pogácsát vagy palacsintát (azért ezek frissen jók)? Hogy csináltok Rákóczi túróst/túrós csuszát magyar túró nélkül? A zserbó, somlói jó ötlet, de lehet hogy darált dió sincs hozzá. én is a fasírtgolyót vagy keksztekercset/kókuszgolyót javaslom. Esetleg egy gyümölcstortát szölövel, öszibarackkal/ananásszal.Enikö Németországból (ahol szintén gond néhány alapanyag beszerzése)
Először én is a fasírtgolyóra gondoltam, aztán eszemb jutott LIMARA oldala, azon volt egy nagyon jópofa vendégváró:http://limarapeksege.blogspot.com/2011/11/fozzunk-ot-hozzavalobol-ropogosra.htmlNem attól magyar étel, hogy hagyományos régi, mindenki által ismert volna, hanem attól, hogy az egyik legismertebb és nagyon kedvelt gasztroblogger műve. Petra
beigli, és töltött karaj – 3 féle: kolbásszal, tojással, és olyan töltelékkel töltve, mint a töltött csirke (borsós májas)palacsinta, esetleg kapusznyík?
Azt azért jó lenne tudni, melyik ország lakói kapják majd ezt az ételt. Mert a mákot tényleg sok helyen nem szeretik, de a németek például imádják, és van is sok mákos süteményük. De egy diós édesség már sokkal extrább nekik, mert inkább mogyorót, mandulát használnak sajat receptjeikhez. Ha kevés idöm lenne, és nemzetközi büfére kellene készülni, vagy diós-lekváros palacsintatortát vagy gesztenyegolyókat keszitenék. Meg fasirtgolyokat. Ezeket elöre el lehet kesziteni, es hidegen is finomak.
Minikocsonya muffinformákban.
:)) ha az összes kritériumot figyelembe vesszük, nincs is ilyen étel. 🙂
Szerintem pogácsa. :o) Bármilyen (noha a túrós itt is kiesik). Még lehet mellé vinni pálinkát tényleg, de a pogácsa jó sörhöz, borhoz meg csak úgy magában is. Nem tudom, hogy mennyire magyar, de ritkán látok ilyesmit külföldön. És jó hidegen, megsütheted előző nap stb.
Van egy jogszabály, az uniós oltalom alatt álló földrajzi árujelzőkről, ebben tételesen felsorolva a MAGYAR spec. élelmiszerek: pl. Szegedi szalámi vagy Szegedi téliszalámiBudapest téliszalámiHajdúsági tormaMakói vöröshagymaCsabai kolbászGyulai kolbászSzegedi fűszerpaprika-őrlemény ebből szerintem szenyót kellene jó ki házikenyérrel
Ottawai kiserleteim alapjan nagyra ertekelik a kis fasirozottgombocokat, amit onmagukban is felszolgalhatsz vagy csinalhatsz beloluk guszta falatkakat, sot ha kell, elkeszitheted “hahal”-bol is, a muszlimokra valo tekintettel.
Nagyon köszönöm mindenkinek! Az illető Brüsszelben él, ha ez segít.Szerintem ennyi jó ötlet közül már ki tudja választani a megfelelőt, egészen biztosan.Eszter, “halal” az a hahal:)Edit, mi az a kapusznyík????
Kapusznyík: kenyértészta-féle lepény, káposztás töltelékkel töltve, olajban kisütve.. Imádom, imádom! Bár azt hittem az tót étel. Üdv, Judit
Voltam ugyanebben a cipőben, nem is olyan régen, és Svájcban, de az biztos, hogy a mákos sütiket nem ajánlom. Sokan csak a tiltott drogot látják benne, és meg sem kóstolják.Nekem többszörösen bevált az apró sós sörkifli, amit magyar kolbászkával, vagy sajttal, esetleg sonkával, vagy fokhagymával tekertem fel. Sós, nagyon finom, és az indiaitól az angolon át a svájci kollégákig mindenki befalta. Amikor férjem vitte a céghez, a főnöke külön kézcsókját küldte a feleségének… Ha kell recept, szívesen küldöm.
A halal, az halal. Igy irjak arabul az errefel vetodott arabok ezrei.Egyebkent igy is mondjak, enyhe hangsullyal a masodik a-n, kisse nyitott a-val.
Palacsintát!
Szerintem a másnapos hideg palacsintával semmi gond nincs. A kakaós, amiben frissen megolvadt a kakaó, másnap, kicsit szikkadtan a legjobb 🙂
Eszter, te írtad hahalnak:)) Bár gondoltam, hogy elütés volt…
sziasztok! en is brusszelben elek, es csak infoznek az imelironak, h van itt is igazi turo!:) hozzank kozel van egy orosz kisbolt, ott lehet kapni (soooot, kovaszos uborkat is, meg savanyu kaposzta levelet toltott kaposztanak, tejfolt, kefirt, igazi kincseket). emellett pedig minden lengyel kisboltban is lehet kapni, turot is, ubit is, abbol pedig nagyon sok van! marmint lengyel kisboltbol.:)a bulira mindenkepp sajtos pogit vinnek, masnap is jo, ferj belga kollegainak koreben nagy siker. (amikor meg nem tudtam en sem a turolelohelyekrol, fetautanzattal sutottem “turos pogit”, sok reszelt sajttal a tetejen, imadtak, mert a pogacsa mint olyan alapvetoen ismeretlen). bocsanat, de mivel tenyleg van itt is turo, nagyon rakattantam az otletre, biztos vinnek a sajtos pogi melle egy jo kis turo rudi tortat, mmmmmm, az meg finomabb is masnap.:)hajra!rozieui: maimoni, neked meg csak annyit irok, ha mar igy elsore ilyen hosszut irtam, hogy egyszeruen szeretem a blogodat, sok finomsagot foztem mar innen, koszonom!:)
Ami megoldja a másnapos palacsinta problémáját: csúsztatott palacsinta, jó sok dióval, házi baracklekvárral (nah jó, a bolti is megteszi:).
igen, a kapusznyík tót étel. Mi már itthon a lekvárosbukta tésztájában csináljuk, és jó füszeres káposztával töltjük, mint amikor a káposztástésztára csinálod, csak borsosabban. Általában félbehajtva kis félholdakat csinálsz belőle, de én utoljára már feltekertem, mint a buktát. Anyukám tót faluból származik, onnan a recept.
Ja, és nem olajban sütöd, hanem mint a buktát, sütőben. Egyszer szedtem le hozzá a netről receptet…http://pilisievgyul.blogspot.com/2011/09/harmadik-helyezes-kapusznyik-suto.htmlitt a hölgy által felsorolt települések közül: anyukám bényei, de nem Erdőbénye, hanem sima Bénye, és én Gomba nevű faluban nőttem fel.http://bbanyucikeszitenel.blogspot.com/2011/09/kapusznyik-nyertunk.html
Máglyarakás?:)
Zserbó, mézes zserbó, pogácsa, körözött kis falat kenyereken – voltam teljesen hasonló szituációban, és működött mind, elfogyott 🙂
A fasírtgolyót én is jó ötletnek találom, mint sokan előttem. Esetleg javasolnám még a káposztás pogácsát és a diós csigát. Utóbbiak szerintem másnapra érik el a jó állagot, lefedett dobozban tartva, hogy puhuljanak.
Igen már biztos tud választani. De azért az még eszembe jutott, hogy Stalh J. nek van egy receptje, amiben máglyarakást csinál muffin formában. Kipróbáltam és jó!
Sziasztok! Jelentem én vagyok a felbujtó 🙂 Köszönöm Móninak posztot, nektek pedig a sok-sok ötletet. Szerintem a pogácsa, mákosguba, máglyarakás, túró rudi torta közül fogok választani.A palacsintát fájó szívvel ugyan, de kizártam, szerintem az frissen, melegen az igazi…@Monica: a sós torta receptjét egyéb okok miatt kérném, küldök e-mailt!@rozie: köszönöm az infót!Szép hetet! 🙂
Sztem nem hungarikum a kókuszgolyó( a svédeknek is van coconut ball-juk), a palcsinaát is ismerik crep-ként sok országban, a rétes is osztákiából származik… Az aranygaluska és a lángos absz. hungarikum, kevés összetevőből áll, nem egy bonyolult művelet, bár a kelesztés miatt időigényes! A zsírban sütött májas kenyér lila hagymával verhetetlen 🙂
meggyes-mákos rétes – így a mák nem olyan ijesztő, padlizsánkrém,sajtos pogácsa, kakaós csiga (lehet belőlle egészen piciket cisnálni, mintha kis faltok lennének) zserbó szelet, flódni, ha lehet melegíteni: tojásos nokedli fejessalátával, ha tudsz téliszalámit venni, akkor mini szendvicsek (bagettből katonák) szalámival savanyú ubival, pecsenyezsír hagymával. de persze minden attól függ, hogy melyik országban van az international day, sok e a vega a társaságban, vagy mindenki húsevő.
Hú, de jó ötlet a padlizsánkrém!!!