Mindig. Valamit.
Bár a férjem szerint én ezt kissé túlzásba is viszem, de tényleg, szeretek tanulni. A bloggerség is olyan, hogy az ember nyitott szemmel jár, és igyekszik fejleszteni magát – lehetőségeihez mérten, persze.
Nemrég Grazban voltam, és egy szimpla élelmiszer boltban, a zöldséges részlegen akadt meg a szemem ezen:
![]() |
Fotó innen. |
Három darab volt egy csomagban, salatherzen, az volt ráírva, vagyis: salátaszív.
Tudjátok, hányszor olvastam már receptekben? Sokszor. És tudjátok, mire gondoltam, amikor ezt olvastam? Még ha kinevettek is: arra, hogy a fejes saláta ropogós közepéről van szó.
Ez van, tudom, hogy távol lakom Budapesttől, na de ennyire… Mert komolyan mondom, itt salátaszívet én még az életben nem láttam, endívia, édesburgonya, madársaláta már van (éljen…), de például a múltkor három eladóhoz (polcszervizeshez?) mentem oda az Intersparban, hogy mondják meg, merre találok szardellafilét, mindegyik szardíniát akart velem vetetni. Nem ismerték, mi az. De persze, ezért nem vetek rájuk követ, ha nem lennék gasztroblogger, talán én sem tudnám.
Szóval, salátaszív. A római saláta különleges változata (megjegyzem, erre felénk római salátát sem lehet kapni). Tényleg olyan egyébként, mintha a fejes saláta közepét ennénk: ropogós, lédús, édeskés levelek, halványzöldek. Nagyon finomak önmagukban, olívaolajjal és balzsamecettel, vagy kevert salátákba, de több töltött salátaszív-receptet is olvastam már.
Ti ismeritek? Mit készítetek belőle?
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Móni, ha ez vigasztal, még én sem találkoztam vele.Pedig szívesen megkóstolnám, mert a salátának is a közepe a legfinomabb. Kíváncsian várom, a recepteket, hátha valaki már készített belő salátát, vagy valamit. Végül Te vettél, és mit készítettél belőle???
Én nagyon szeretem,és szoktam is venni.Természetesen Ausztriában,a legközelebbi falusi élelmiszerboltban.Nálunk tényleg nem kapható.De szárzellert is csak onnét tudok hozni.Meg szójaszószt…és minőségi sonkát,sajtot.Utóbbiak még ilyen árfolyam mellett sem drágábbak mint idehaza.Visszatérve a salátához:én leginkább önmagyában,ízesítés nélkül elrágcsálom,esetleg szendvicsbe teszem.Imádom,hogy friss,ropogós és zsenge.
Én is tanultam. Eddig nekem is a saláta belső része volt a “szív”. Ja én is messzi lakom Budapesttől bár megyeszékhelyen.
Én is azt hittem, hogy a fejes saláta közepe. :)) De nem írtad le, hogy ha nem az, akkor mi? Egy külön fajta saláta?Jó tömör, ilyenből szoktam morzsás csőben sütött salátát készíteni köretként. Nagyon könnyű, és isteni. Felezed, megmosod, pár pillanatra forrásban lévő vízbe dobod, aztán kivajazott jénaiba sorakoztatod őket, tetejükre is mehet kevés vaj, tejföl, pici só és nagyszemű, friss morzsa. És összesütöd. Husik mellé kiváló.
Gizi, vettem, és tonhalas salátát készítettem: csíkokra vágtam, más zöldségeket is tettem hozzá, egy tonhalkonzervet, aztán olívaolaj+ mustár+balzsamecet keverékével leöntöttem.Hmmmmm….
én vajon párolt zöldborsóhoz szoktam tenni, salottahagymával együtt (petit pois à la français). bacon-nel illik megszórni. 🙂
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Itt (Olaszorszàgban) fòleg ezt eszik zold salàtakènt ( jègsalàta, fejessalàta mellett) a pontos neve “lattuga romana”.
Őőő, ezek szerint ciki, de én még a facebookon is rákérdeztem, hogy nem ugyanaz, mint a fejes saláta közepe? És tényleg, nem ugyanaz?? Mi a különbség? Nem csak egy bizniszfogás?Tálaló, szárzeller nekem idén volt a kertben 🙂 Amúgy boltban, piacon én se láttam.
Jajj, Moni, itt ejjel-nappal kutakodnal es foznel! Salata is van vagy 8 fele minden boltban, gyumolcsok, amiket sosem latta, es gykerek meg gumok, amikrol en nem is tudnam, hogy kulonbozok! Igaz, zellergumot nem mindig lehet kapni.Ezt a salatat itt is harmasaval csomagolva aruljak es en ritkan veszem, mert a zacsko miatt olyan erzesem van, hogy kevesbe friss, mint a tobbiek. Aztan ha veszek egy csomaggal, gyorsan elfogy, barhogy rakom az asztalra. Vagy szendvicsbe. Vagy wrap-be. Kivanom, barcsak kiprobalhatnad mar az itteni nemzetkozi szineket, izeket, furcsasagokat!
En is azonnal a salata kozepere gondoltam.
rEz nem kínai kel?Gabi
Eszter, ki fogom próbálni, előbb-utóbb!!:-)
Gabi, nem kínai kel, sokkal kisebb annál, és nem káposztaszerű a levele.
Móni, nyáron a győri tescoban többször vettem, nagyon finom volt.edit
Én, tősgyökeres budai “úri”lányként (asszonyként) se tudtam, hogy ez ne ma saláta közepe… Mert még nagyanyámtól tanultam úgy, hogy a salátaszív = közepe. és a gyerekeimnek is -máig!!- úgy mondtam… Párom mindig is kedves gúnyként használja a hovavalóságom… most legalább tudom is, miért :)) Nem, mintha ő szarvasi “úrifiúként” a pitypang és a százszorszép mellett bármi egyéb növényfélét -vagy állatot- felismerne.. Pedig biológiatanár (is), és konyhakertjük is volt.. Hátezvan. Így vagyunk tökéletesek, ugyebár. De legalább mi még nyitottak vagyunk a világra. Örülök, hogy olvashatlak. SziasztokBarbara
Kedves Gyöngyi, köszönöm a választ! Már tudom hova tenni. Akkor ez a római saláta. Ez az alapja az eredeti Cesar-salátának. Köszi. 🙂
Sokszor nézem a főzősműsorokat, s elcsodálkozom, miféle zöldségek, gyümölcsök léteznek, amiről még nem is hallottam. S nagy halom fűszernövények, nem 2 szál egy cserépben!
Duende, nem egészen a római saláta, hanem annak valami továbbnemesített változata a salátaszív. Szerintem a római saláta nagyobb.
Római saláta
A fejessaláta egyik típusa, amely hosszú levelekkel rendelkezik. Kötözősalátának is nevezik. Fogyasztása során a salátaszív felé haladva egyre édesebb levelek követik egymást. Hosszúkás alakját a kertészeknek köszönheti, mivel régebben a levelek halványítása és a csúcsos forma elérése érdekében összekötözték a leveleket, innen is ered a kötözősaláta elnevezés. Napjainkban már ezzel nem kell bajlódniuk a kertészeknek, mivel növénynemesítés során megoldották a kötözés kérdését.
Mini római saláta
A római saláta mini változata, amely kicsi, rendkívül tömör fejet képez, és a római salátáknál megszokott módon zsenge, lédús és édeskés íze van. Salátaszívként is értékesítik, Van belőle zöld és bordó változat is. Tehát római saláta mini változata a salátaszív.Szeretem!