Itt vagyok ám!
Nem azért nem jelentkeztem eddig, mert a tegnap este olyan rosszul sikerült, hogy kénytelen voltam elbujdosni. Nem!
Az a helyzet, hogy az eredmény felülhaladta a várakozásaimat, minden tekintetben. A vendégeim – Zsuzsa, Piroska és Móni – annyira klassz fejek voltak, hogy kívánni sem lehetett volna jobb vendégeket. Az első másodperctől kezdve egy hullámhosszra kerültünk, és azon is maradtunk a búcsú pillanatáig.
De itt az ideje annak, hogy elmeséljem, hogyan került hozzám ez a kis társaság.
Szóval, Móni a fogorvosom. Ha jól emlékszem, lassan három éve ismerjük egymást. Először én tetettem rendbe nála a fogaimat, majd az egész család, és azóta is visszajárunk minimum félévente, ellenőrzésre. Nem tudom, mikor kezdtem, de egyszer vittem neki abból, amit épp akkor frissen sütöttem – emlékszem, olívás ciabatta volt. Annyira lelkendezett, annyira hálás volt, hogy onnantól kezdve mindig vittem valamit, amit épp akkor sütöttem, vagy direkt sütöttem valamit, hogy vihessek neki. Szeretem, ha dicsérik a főztömet, és ő minden alkalommal szinte extázisba esett.
Valamikor nyár elején beállítottam hozzá a herkentyűburgerekkel, és akkor azt mondta:
– Neked ezzel kéne foglalkoznod.
Aztán akkor mondtam neki, hogy megfordult már a fejemben a lakásétterem gondolata, ilyen még úgysincs itt, Pesten vannak barátaim, akik ezt csinálják, nagyon jól megy, csak hááát, én nem igazán ismerem azt a réteget, aki erre itt fizetőképes keresletet jelentene…
Mire ő azt mondta:
– Én ismerem.
Aztán annyiban maradtunk, hogy viszek ételsort, borajánlattal, és majd jönnek. Közben ő egyszer elutazott hosszabb időre, aztán mi költöztünk – de a barátnője, Zsuzsa szülinapjára végül csak összehoztunk egy demót.
Az ételsort már leírtam, és el kell mondanom, a parmezános mandulás keksz mézzel karamellizált körtével és füstölt kacsamellel mindent überelt. Arra persze azért is vagyok büszke, mert a saját kreálmányom. De ugyanígy sikere volt a desszertnek – már csak ennek a receptjét nem ismeritek, és ez nem más, mint a mascarponés réteskosárka fehérborban párolt mazsolával és almával.
Hozzávalók (kb. 18 kosárkát lehet készíteni ebből a mennyiségből)
1 csomag Tante Fanny réteslap teljes kiőrlésű lisztből
vaj a tészta megkenéséhez
500 g mascarpone
250 g görög joghurt
1 cs. Zselatin fix
méz ízlés szerint
4 dl fehérbor
méz
2 ek mazsola
2 alma
fűszerek: fahéj, szegfűszeg, kardamom
Elővettem a muffintepsit. A tésztát kihajtogattam, cirka 10×10 cm-s négyzetekre vágtam, majd egy-egy muffin-mélyedésbe három lapot helyeztem egymásra úgy, hogy a közüket megkentem olvasztott vajjal, illetve mindegyik lapot egy kicsit elforgattam az alatta levőhöz képest. 200 fokon, ha jól emlékszem, 10 perc alatt szép pirosra sültek.
A mascarponét elkevertem a görög joghurttal és a Zselatin fixszel, és a végén annyi mézet adtam hozzá, hogy azért ne legyen túl édes.
A bort felforraltam a mézzel és a fűszerekkel, felére beforraltam, majd a végén beletettem a mazsolát és a kockára vágott almát is – de ezekkel már csak egy percig főztem, nem akartam, hogy összeposszanjon az alma. Ha kaptam volna gyömbért és biocitromot, ezeket is beletettem volna – illetve, utóbbinak csak a héját.
A kihűlt kosarakban elosztottam a mascarponés krémet, majd hűvös helyre tettem tálalásig. Csak tálalás előtt tettem rájuk a mazsolából és az almából, illetve meglocsoltam a fehérboros lével. Azért csak tálalás előtt, mert különben eláztak volna a kosarak.
Az egész ételsort úgy, ahogy van, ajánlom karácsonyra. Minden előkészíthető, egyik sem nagy munka, és nagy királyság, főleg az általam kínált borokkal.
Na, azokról megint csak regélhetnék.
Köszi mindenkinek, aki drukkolt.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Nem semmi menü, ahogy így elolvasgattam…Szívesen ültem volna az asztalod mellett! Mikor lesz a következő? :o)))
Gratuláok!
Még egyszer gratulálok!a lányom nevén küldtem az előbb:)
Gratulálok! Még sok ilyen és ehhez hasonló élményt kívánok! Ügyes vagy! Ne hagyd abba, ötletelj tovább!További szép és örömteli napokat kívánok! Ildi
Kedves Móni, tényleg felúlmúltad magad!! Le a kalappal! Ez a réteskosárka nagyon mutatós ám!! Ami a lakáséttermet illeti, azon én is gondolkoztam ám, de kis utánajárás után kiderült, hogy itt (Németo.) lehetetlenség megvalósítani. Soha nem kapnék rá engedélyt, anélkül nekem meg túl rázós lenne. (Az embernek mindig akad “jóakarója”…) Micsoda hülyeség!! Mintha az éttermek között nem lenne elég, amelyiket azonnal be kellene záratni hiányzó tisztaság miatt!!! Remélem az otthoni hatóságok kicsit belátóbbak, és te el tudod indítani a kis saját éttermedet! Biztos nagy sikere lesz!! 🙂 Ah, majd elfelejtettem! Ha idöd engedi, nézz be kérlek hozzám, mert van egy nagyon fini fogyis desszertem számodra zabpehellyel!
Móni!azt szeretném kérdezni, hogy ebből az adagból mennyi kosárka lesz?
Ó, bocsánat, el is felejtettem – egyszer tele lesz a muffintepsi 12 mélyedése, plusz még hatot lehet sütni a réteslapból, és abba is bőven elég a krém. Tehát összesen 18.