Nagyobbik lányom, aki szigorúan megtiltotta nyomatékosan megkért, hogy ne szerepeltessem a blogon, velem együtt diétázik. Ennyit talán szabad elmondanom. Azt meg már úgyis elárultam, hogy tegnap volt a szülinapja (a 15.).
Amúgy, nagyon büszke vagyok magamra, mert szuper meglepetésbulit hoztam össze neki, leszerveztem a kedvenc kávézójába három barátnőjét, őt meg hívtam, menjünk, igyunk egy kávét… És beléptünk, és az egyik lány épp akkor jött, a másik kettő meg előbújt a mosdóból – volt nagy öröm, boldogság, ajándék.
Ott is hagytam őket, mondtam, hogy majd fizetni visszajövök, egyenek-igyanak, és meg kell hagyni, nagyon visszafogottak voltak. Saláta, kávé.
Szóval az volt, hogy még októberben kinézett magának egy csizmát, szülinapi ajándék gyanánt, amit október közepe felé meg is kapott. És eljött a szülinap, én meg gondoltam, nem lehet, hogy ma nem kap semmit – de most mit vegyek? Akkor ugrott be a meglepetés buli ötlete, meg a diétás tortáé is. Nagyjából egyszerre.
A tortára nem mondom, hogy tökéletes. Vannak hibái, például, a krém a sütés során szétrepedt. Persze, ha tejszínhabbal turbózhatta volna, nem látta volna senki. Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy aki olyan édes, igazi tortára vágyik, annak ez nem tetszene; de az ünnepeltnek ízlett – és hát ez a lényeg, nem?
Egyébként, ahhoz képest, hogy diétás sütiben ez volt az első próbálkozásom, kimondottan elégedett vagyok. A krém édességét nagyrészt a sült sütőtök adta, ez azért is jó, mert 10 dekában mindössze 80 kcal van. Szerintem egyébként diéta idején ezekre a természetes édesítőkre kell helyezni a hangsúlyt, legalább egészségesek.
Hozzávalók a tésztához:
8 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
4 dkg zabpehelyliszt
2 dkg zabkorpa
1 dkg szójafehérje izolátum
1 ek xilit
1 tk sütőpor
1 tojás
1 ek tejföl
3-4 dkg vaj
csipet só
A krémhez:
40 dkg light krémsajt
40 dkg süt sütőtök
2-3 ek xilit
3 tojás
1 kk őrölt fahéj
fél kk őrölt szegfűszeg
A tészta hozzávalóit egészen egyszerűen összegyúrom, és hűtőbe teszem fél órára.
Aki nem rendelkezik sült sütőtökkel, ezalatt süsse meg. Hogy hogyan, azt leírtam ITT.
Utána vékonyra nyújtom a tésztát, és kibélelem vele a fodros szélű piteformát. 10 percig elősütöm 180 fokos sütőben.Utána visszaveszem a hőfokot 160 fokra.
Közben elkészítem a tölteléket: a sütőtököt és a krémsajtot botmixerrel összedolgozom, belekeverem a tojást, a xilitet és a fűszereket.
Az elősütött formába öntöm, és 45 percre 160 fokos sütőbe teszem.
Most őszintén, nem rossz, igaz? Aki diétázik, az egy idő után hálát ad Istennek egy ilyen édességért. Tapasztalatból tudom.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)