Nagyobbik lányom, aki szigorúan megtiltotta nyomatékosan megkért, hogy ne szerepeltessem a blogon, velem együtt diétázik. Ennyit talán szabad elmondanom. Azt meg már úgyis elárultam, hogy tegnap volt a szülinapja (a 15.).
Amúgy, nagyon büszke vagyok magamra, mert szuper meglepetésbulit hoztam össze neki, leszerveztem a kedvenc kávézójába három barátnőjét, őt meg hívtam, menjünk, igyunk egy kávét… És beléptünk, és az egyik lány épp akkor jött, a másik kettő meg előbújt a mosdóból – volt nagy öröm, boldogság, ajándék.
Ott is hagytam őket, mondtam, hogy majd fizetni visszajövök, egyenek-igyanak, és meg kell hagyni, nagyon visszafogottak voltak. Saláta, kávé.
Szóval az volt, hogy még októberben kinézett magának egy csizmát, szülinapi ajándék gyanánt, amit október közepe felé meg is kapott. És eljött a szülinap, én meg gondoltam, nem lehet, hogy ma nem kap semmit – de most mit vegyek? Akkor ugrott be a meglepetés buli ötlete, meg a diétás tortáé is. Nagyjából egyszerre.
A tortára nem mondom, hogy tökéletes. Vannak hibái, például, a krém a sütés során szétrepedt. Persze, ha tejszínhabbal turbózhatta volna, nem látta volna senki. Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy aki olyan édes, igazi tortára vágyik, annak ez nem tetszene; de az ünnepeltnek ízlett – és hát ez a lényeg, nem?
Egyébként, ahhoz képest, hogy diétás sütiben ez volt az első próbálkozásom, kimondottan elégedett vagyok. A krém édességét nagyrészt a sült sütőtök adta, ez azért is jó, mert 10 dekában mindössze 80 kcal van. Szerintem egyébként diéta idején ezekre a természetes édesítőkre kell helyezni a hangsúlyt, legalább egészségesek.
Hozzávalók a tésztához:
8 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
4 dkg zabpehelyliszt
2 dkg zabkorpa
1 dkg szójafehérje izolátum
1 ek xilit
1 tk sütőpor
1 tojás
1 ek tejföl
3-4 dkg vaj
csipet só
A krémhez:
40 dkg light krémsajt
40 dkg süt sütőtök
2-3 ek xilit
3 tojás
1 kk őrölt fahéj
fél kk őrölt szegfűszeg
A tészta hozzávalóit egészen egyszerűen összegyúrom, és hűtőbe teszem fél órára.
Aki nem rendelkezik sült sütőtökkel, ezalatt süsse meg. Hogy hogyan, azt leírtam ITT.
Utána vékonyra nyújtom a tésztát, és kibélelem vele a fodros szélű piteformát. 10 percig elősütöm 180 fokos sütőben.Utána visszaveszem a hőfokot 160 fokra.
Közben elkészítem a tölteléket: a sütőtököt és a krémsajtot botmixerrel összedolgozom, belekeverem a tojást, a xilitet és a fűszereket.
Az elősütött formába öntöm, és 45 percre 160 fokos sütőbe teszem.
Most őszintén, nem rossz, igaz? Aki diétázik, az egy idő után hálát ad Istennek egy ilyen édességért. Tapasztalatból tudom.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Isten éltesse Nórit! Boldog szülinapot és jó tanulást kívánok!
Isten éltesse a nagylányt! Sok sok boldogságot nektek is, 15 éves szülőknek is! 🙂
Boldog szülinapot neki – utólag is! Az jutott eszembe, hogy szerintem, ha már együtt igyekeztek megszabadulni egy kis feleslegtől, akkor milyen jó lenne, ha együtt is mozognátok egy picit (erőteljesebb séta, bringa, valami ilyesmi)?! Hasznos lehetne léleknek és testnek, meg az anya-lánya kapcsolatnak, ami ebben a korban a legbonyolultabb… (mármint az ő korában! nem a tiédben! 🙂 )Puszi,Szilvi
Boldog születésnapot neki utólag is!
Szilvi jó ötlet, már nekem is eszembe jutott…:)És köszi mindenkinek!
utòlag is boldog szulinapot a leànynak! Ami a torta receptjèt illeti:kipròbàltam a tèsztàjàt de vaj helyett reszelt almàt tettem bele.Ha az alma finom èdes mèg xilit sem kell bele, ja ès a tejfol helyett joghurttal kèszult..kell ennèl sovànyabb?
Szuper ötlet, Gyöngyi, köszi!!