Tintahal, doboztól az asztalig

Tegnap este a vendégekkel érkezett egy doboz tintahal. Marokkói. Egyesével csomagolt, prémium kategóriás. Mivel Pisti, aki hozta, profi a halpucolásban, értelemszerűen ő végezte a műveletet.

Hát így nézett ki a kicsomagolás, most következett a pucolás.

A teendő dióhéjban a következő:

1. A haltesteket meg kell tisztítani a nyálkás külsőtől (kézzel lehúzogatjuk).

2.Aztán egy vagy két ujjal belenyúlunk a testbe a fej alatt, és kihúzzuk a belet.

3. Kihúzzuk az úgy nevezett szépiacsontot is, ami olyan, mintha üvegből lenne. Nagyon érdekes.

4. A belekről levágjuk a csápokat, a belek mehetnek a kukába.

5. A csápos részről eltávolítjuk a szájszervet, amelyben e ragadozó hal fegyvere található, ami olyan, mintha a fogat keverték volna a körömmel (lásd a nagy képen) – kuka.

6. Levágjuk a lábakat is (két hosszú lógó izé) – szintén kuka.

Ha ezeken a lépéseken túl vagyunk, akkor kaptunk (esetünkben) tíz tiszta tintahal testet, illetve a csápokat.

Vendégeink javaslatára a klasszik elkészítési módot választottuk.

Tehát: szeletelés, utótisztítás (hátha maradt még benne valami), só, bors, majd paprikás lisztbe forgatás és sütés forró olajban. Ez utóbbi műveletet már Pisti felesége hajtotta végre.

Szeretem a vendégeket!

Megmondjam, mit készítettem mellé? Majonézes kölessalátát…

Címkék:

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »