Mai Móni

Tintahal, doboztól az asztalig

Tegnap este a vendégekkel érkezett egy doboz tintahal. Marokkói. Egyesével csomagolt, prémium kategóriás. Mivel Pisti, aki hozta, profi a halpucolásban, értelemszerűen ő végezte a műveletet.

Hát így nézett ki a kicsomagolás, most következett a pucolás.

A teendő dióhéjban a következő:
1. A haltesteket meg kell tisztítani a nyálkás külsőtől (kézzel lehúzogatjuk).
2.Aztán egy vagy két ujjal belenyúlunk a testbe a fej alatt, és kihúzzuk a belet.
3. Kihúzzuk az úgy nevezett szépiacsontot is, ami olyan, mintha üvegből lenne. Nagyon érdekes.
4. A belekről levágjuk a csápokat, a belek mehetnek a kukába.
5. A csápos részről eltávolítjuk a szájszervet, amelyben e ragadozó hal fegyvere található, ami olyan, mintha a fogat keverték volna a körömmel (lásd a nagy képen) – kuka.
6. Levágjuk a lábakat is (két hosszú lógó izé) – szintén kuka.

Ha ezeken a lépéseken túl vagyunk, akkor kaptunk (esetünkben) tíz tiszta tintahal testet, illetve a csápokat.
Vendégeink javaslatára a klasszik elkészítési módot választottuk.

Tehát: szeletelés, utótisztítás (hátha maradt még benne valami), só, bors, majd paprikás lisztbe forgatás és sütés forró olajban. Ez utóbbi műveletet már Pisti felesége hajtotta végre.
Szeretem a vendégeket!

Megmondjam, mit készítettem mellé? Majonézes kölessalátát…

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. jehudit says:

    nagyon szeretem a tintahalat!!!! Kölest még életemben nem ettem…. 🙂

  2. Óóóóó, egy ilyen Pistivel én is szívesen összebarátkoznék! Na jó, a feleségével is…

  3. Hobbychef says:

    Ilyen vendégek hozzám is jöhetnének, főleg tintahal és polip esetében.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!