A dolgok nem mindig sikerülnek úgy, ahogy azt szeretnénk. A kérdés az, hogy siránkozunk emiatt, vagy megpróbálunk minél többet kihozni a helyzetből?
Először is, nézzük a dolog jó oldalát. Mint a fenti képen. Ebből a szögből nem látszik, hogy a kalács kissé jobban szétterült, mint kellett volna. Mert ha innen nézem, azt látom, hogy viszont szép magas, és klasszul csorog le róla a csokiöntet.
Mert az úgy volt, hogy kitaláltam, karácsonyra ajánlok nektek egy jó kis marcipános kalácsot. Ment is a dolog a maga útján szépen, mint csillag az égen, pl. amikor elővettem a hozzávalókat, amelyek listája a következő:
20 dkg rétesliszt
50 dkg finomliszt
4 dl tej
2,5 dkg élesztő
2 ek cukor
fél kk só
20 dkg marcipánmassza
2-3 ek baracklekvár
1 felvert tojás a kenéshez
Aztán nagy tálba mértem a kétféle lisztet, a közepében mélyedést alakítottam ki, beleöntöttem a langyos tejet, a cukrot, és belemorzsoltam az élesztőt. Amikor felhabosodott, kb. 10 perc alatt összegyúrtam.
Letakartam, és duplájára kelesztettem.
Lisztezett gyúrólapra borítottam, átgyúrtam.
Kinyújtottam a tésztát kb. 35×30 centisre, a marcipánt is, amennyire tudtam (utóbbit porcukrozott felületen), és a marcipánt a tészta közepére tettem.
A középső 10 centis sávot bekentem baracklekvárral, majd jobbról és balról párhuzamos csíkokat vágtam a lekvárig.
Ezeket a párhuzamos szárakat szépen egymásra hajtogattam, egyet jobbról, egyet balról. A tetejét és az alját meg behajtottam a kalács alá, valahogy ügyesen.
Aztán, ahogy szoktam, beletettem a sütőpapírral bélelt püspökkenyér-formába a kalácsot. Kicsit megnyomorodott szegény, de ebben mindig gyönyörűen sikerül.
Csak hát, hogy ne legyen ilyen egyszerű az élet… 10 percig kelesztettem így, közben melegítettem a sütőt 180 fokosra.
Aztán, egy hirtelen ötlettől vezérelve, hogy ne nyomorogjon szegény (mert egy kicsivel nagyobb mennyiségű volt a tészta a szokásosnál), sütőpapírostól átemeltem egy tepsire a kalácsot. És lekentem tojással, persze.
180 fokon 45 perc, de 25 perc után alufóliát borítottam rá, mert láttam, hogy túl fog pirulni, ha nem teszek valamit.
Hát szóval… amikor kivettem a sütőből, el voltam keseredve kissé. Hogyan tegyem ezt fel a blogra? Tettem fel a kérdést családtagjaimnak, és Nóra lányom épp nálunk vendégeskedő barátnőjének, Zsófinak, aki egyből nyomta a megoldást: tegyél rá csokit…
Térültem-fordultam, és előhoztam a konyhából az Aldiban “majd jó lesz valamire” felkiáltással vásárolt 20 dekás csokiglazúrt, felmelegítettem, és a kalács nyúlása során keletkezett mélyedésbe öntöttem.
– Hááát…egész jó… – mondták tanácstalanul enyéim.
– Tökjó! – kiáltott fel Zsófi.
Szeretem a vendégeket.
Legközelebb majd direkt így csinálom, hogy ráférjen ennyi csoki…
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Asztapasztacipőpaszta…ez oltári guszta. Holnap én is kiprobálom.
A vendégek azt kérdezik: hogyan sikerült ilyen gyönyörű cakkosat formázni?
Tök jó, mert a csokiöntetnek fenyőfa formája lett 🙂 Nekem tűnik csak így? :)))
Szerintem nincs ezzel semmi gond! Tele csupa-csupa finomsággal, és jól is néz ki!
Nekem nagyon tetszik,ki is fogom próbálni,csak félek,nem sikerül ilyen jól:)
Szuper lett!
Igen, nekem is az jutott eszembe, hogy fenyőfa formája van…:)))
Férj meglátta és megszerette. Meg is kell sütnöm sos. :DÉs meglátta a gyúrólapodat is. Olyat is venni szeretne. Hol lehet kapni?
Ez tényleg fantasztikus! Dóri
Jehudit, az Tupperware.:) A kérdés ezek után az, hogyan kell elrontani úgy a kalácsot, hogy ilyen legyen…?
Igen, nekem is olyan lap van. A kalács nagyon tuti.. Hmmm.. 🙂