Gombás-barna sörös marharagu leveles tésztában – vagyis afféle pie

Írországban élő barátaink szinte már sportot űznek abból, hogy meglepnek engem egy-egy főzős újsággal; na nem azért mondom, mintha ez baj lenne, sőt: Isten tartsa meg a jó szokásukat.

Ezúttal az Olive (szintén a BBC adja ki, akárcsak a GoodFood-ot), és Jamie Oliver magazinjának aktuális számát kaptam meg. Az Olive címplapreceptjének akár azonnal nekiálltam volna, még vasárnap este, amikor kezembe vettem az újságot; a hétfőt elvitte a statisztika zh (aki nem követ a Facebookon, annak mondom: hármas lett!!!), de ma, végre, elkészült a nagy mű – és igen,olyan jó, amilyennek látszik.

Hozzávalók (6 személyre):

1 kg marhalábszár

1 ek mangalicazsír (2 ek olaj)

6 kisebb vöröshagyma (vagy 4 nagyobb)

50 dkg csiperkegomba

5 gerezd fokhagyma

2 ek liszt

5 dl barna sör



őrölt bor

1 ág kakukkfű

2 csomag tekercses leveles tészta (kb. 50 dkg)

1 tojás a tetejére

Először is ragut készítünk. Ehhez a marhahúst kockákra vágjuk, a hagymákat – az apróbbakat – négybe, a nagyobbakat nyolcba. A gombát megmossuk, majd nem túl vékony szeletekre vágjuk (úgy 3 mm).

Elhatároztam, hogy a ragut kuktában fogom megfőzni, úgy feleződik a főzési idő, ami marhánál meglehetősen tetemes is lehet. Emiatt viszont szükségem volt előbb a wokra, mert abban tudtam szépen körbepirítani az alapanyagokat, hiszen annak a felülete elég nagy, és egyenletesen forró mindenhol.

Tettem hát 1 ek mangalicazsírt a wokba, jól felforrósítottam, majd rádobtam a húst, és kevergettem, hogy a kockák minden oldal szépen barnuljon.

Amikor ez megtörtént, rádobtam a hagymákat is, és együtt sütöttem őket tovább; megvártam amíg a hús leve teljesen elfő, majd kicsit pirítottam a húst. Amikor jónak ítéltem (elégetni nem kell), átöntöttem az egészet a kuktába.

A wokba újra egy kis zsírt tettem, és most a felszeletelt gombát pirítottam meg rajta. Néhány perc volt ez csupán, és öntöttem a kuktába, a többi után.

Alágyújtottam; amíg átforrósodott,kicsit kevergettem, megszórtam a liszttel, átkevertem, majd felöntöttem a sörrel, sóztam, borsoztam, beledobtam a fokhagymát, a kakukkfű-ágat, majd lefedtem a kuktát a tetejével, és kb. egy óra alatt megfőtt benne a ragu. Szétterítettem egy nagy tálon, hogy hűljön. A recept szerint ki kell hűteni.

Kitekertem az egyik tekercs leveles tésztát, és beleigazítottam az új kisméretű tepsimbe (21×25 cm). Ami nagyon lelógott, azt levágtam.

A másik tésztával befedtem, és a maradék darabokkal díszítettem a tetejét. Szerintem nagyon mutatós lett. Lekentem tojással, majd 180 fokos sütőben sütöttem 40 percig.

Nehogy elfelejtsem, hogy karácsonykor ilyet készítsek. A ragut előre meg lehet főzni, és aznap már csak a tésztában való sütés a feladat – 40 perc, egy kis hűlés, és már lehet is tálalni.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »