Mai Móni

Gombás-barna sörös marharagu leveles tésztában – vagyis afféle pie

Írországban élő barátaink szinte már sportot űznek abból, hogy meglepnek engem egy-egy főzős újsággal; na nem azért mondom, mintha ez baj lenne, sőt: Isten tartsa meg a jó szokásukat.
Ezúttal az Olive (szintén a BBC adja ki, akárcsak a GoodFood-ot), és Jamie Oliver magazinjának aktuális számát kaptam meg. Az Olive címplapreceptjének akár azonnal nekiálltam volna, még vasárnap este, amikor kezembe vettem az újságot; a hétfőt elvitte a statisztika zh (aki nem követ a Facebookon, annak mondom: hármas lett!!!), de ma, végre, elkészült a nagy mű – és igen,olyan jó, amilyennek látszik.

Hozzávalók (6 személyre):
1 kg marhalábszár
1 ek mangalicazsír (2 ek olaj)
6 kisebb vöröshagyma (vagy 4 nagyobb)
50 dkg csiperkegomba
5 gerezd fokhagyma
2 ek liszt
5 dl barna sör

őrölt bor
1 ág kakukkfű
2 csomag tekercses leveles tészta (kb. 50 dkg)
1 tojás a tetejére

Először is ragut készítünk. Ehhez a marhahúst kockákra vágjuk, a hagymákat – az apróbbakat – négybe, a nagyobbakat nyolcba. A gombát megmossuk, majd nem túl vékony szeletekre vágjuk (úgy 3 mm).
Elhatároztam, hogy a ragut kuktában fogom megfőzni, úgy feleződik a főzési idő, ami marhánál meglehetősen tetemes is lehet. Emiatt viszont szükségem volt előbb a wokra, mert abban tudtam szépen körbepirítani az alapanyagokat, hiszen annak a felülete elég nagy, és egyenletesen forró mindenhol.

Tettem hát 1 ek mangalicazsírt a wokba, jól felforrósítottam, majd rádobtam a húst, és kevergettem, hogy a kockák minden oldal szépen barnuljon.

Amikor ez megtörtént, rádobtam a hagymákat is, és együtt sütöttem őket tovább; megvártam amíg a hús leve teljesen elfő, majd kicsit pirítottam a húst. Amikor jónak ítéltem (elégetni nem kell), átöntöttem az egészet a kuktába.

A wokba újra egy kis zsírt tettem, és most a felszeletelt gombát pirítottam meg rajta. Néhány perc volt ez csupán, és öntöttem a kuktába, a többi után.

Alágyújtottam; amíg átforrósodott,kicsit kevergettem, megszórtam a liszttel, átkevertem, majd felöntöttem a sörrel, sóztam, borsoztam, beledobtam a fokhagymát, a kakukkfű-ágat, majd lefedtem a kuktát a tetejével, és kb. egy óra alatt megfőtt benne a ragu. Szétterítettem egy nagy tálon, hogy hűljön. A recept szerint ki kell hűteni.

Kitekertem az egyik tekercs leveles tésztát, és beleigazítottam az új kisméretű tepsimbe (21×25 cm). Ami nagyon lelógott, azt levágtam.

A másik tésztával befedtem, és a maradék darabokkal díszítettem a tetejét. Szerintem nagyon mutatós lett. Lekentem tojással, majd 180 fokos sütőben sütöttem 40 percig.

Nehogy elfelejtsem, hogy karácsonykor ilyet készítsek. A ragut előre meg lehet főzni, és aznap már csak a tésztában való sütés a feladat – 40 perc, egy kis hűlés, és már lehet is tálalni.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Márta says:

    Ügyes vagy, gondolom olyan finom, amilyen szép!

  2. Csipkerózsa says:

    Én is ilyet készítek karácsonykor, de előtte muszáj lesz főpróbát tartanom.:-)))Köszi a receptet, a fotókat, mindent.

  3. Teakert says:

    Hát nem mondom, jól táplálod “kis” családod. Amilyen a teteje, már mindegy is mi van alatta…de mégis, az sem utolsó!:)))

  4. De ügyes vagy! Gratuláció a 3-as statisztikához! Szerintem az szuper!Ez a marharagu leveles tésztában meg egyszerűen fantasztikusan néz ki.

  5. Inci says:

    Mindkettő csodálatos, a marharagu fenséges, a stat 3-asért elismerésem.

  6. Bori says:

    Már csak az kell a karácsonyi fogássá avanzsálásához, hogy lehet ezt kultúran tálalni? Mert ha folyik a belseje, akkor olyan menzás hangulatú nekem a látvány egy karácsonyhoz. (Na persze csak a tányérkép, nem az íz:))

  7. Maimoni says:

    Kicsit várni kell, hogy hűljön, akkor egészen jól lehet adagolni.:)

  8. jehudit says:

    Gratula a hármashoz! 😀 JO első szakácskönyvében is benne volt már valami hasonló kaja. Nagyon guszta! És nem is rossz ötlet karácsonyra….

  9. Köszi, Móni! Szombaton vendégünk lesz, van 3 kg lábszár a fagyasztóban, természetesen egy darabban….szóval ez lesz az ebéd.

  10. Zsuci says:

    Tutifix, hogy ezt én is ki fogom próbálni! Vendégségre nagyon jó ötletnek tűnik, pláne hogy előkészíthető! Köszi hogy megosztottad!!!

  11. florentine says:

    De jó, ilyen sörös, marhahúsos pités receptet régóta szerettem volna, de még a receptkeresésig sem jutottam.

  12. Delish says:

    tenyleg ugy nez ki a pie-od mint az ujsag cimoldalan 🙂 nem szeretem a pie-okat, de mikor meglattam az ujsagban…hm hat olyan teli, olyan melengeto, laktato es hivogato..lehet elkeszitem!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!