Írországban élő barátaink szinte már sportot űznek abból, hogy meglepnek engem egy-egy főzős újsággal; na nem azért mondom, mintha ez baj lenne, sőt: Isten tartsa meg a jó szokásukat.
Ezúttal az Olive (szintén a BBC adja ki, akárcsak a GoodFood-ot), és Jamie Oliver magazinjának aktuális számát kaptam meg. Az Olive címplapreceptjének akár azonnal nekiálltam volna, még vasárnap este, amikor kezembe vettem az újságot; a hétfőt elvitte a statisztika zh (aki nem követ a Facebookon, annak mondom: hármas lett!!!), de ma, végre, elkészült a nagy mű – és igen,olyan jó, amilyennek látszik.
Hozzávalók (6 személyre):
1 kg marhalábszár
1 ek mangalicazsír (2 ek olaj)
6 kisebb vöröshagyma (vagy 4 nagyobb)
50 dkg csiperkegomba
5 gerezd fokhagyma
2 ek liszt
5 dl barna sör
só
őrölt bor
1 ág kakukkfű
2 csomag tekercses leveles tészta (kb. 50 dkg)
1 tojás a tetejére
Először is ragut készítünk. Ehhez a marhahúst kockákra vágjuk, a hagymákat – az apróbbakat – négybe, a nagyobbakat nyolcba. A gombát megmossuk, majd nem túl vékony szeletekre vágjuk (úgy 3 mm).
Elhatároztam, hogy a ragut kuktában fogom megfőzni, úgy feleződik a főzési idő, ami marhánál meglehetősen tetemes is lehet. Emiatt viszont szükségem volt előbb a wokra, mert abban tudtam szépen körbepirítani az alapanyagokat, hiszen annak a felülete elég nagy, és egyenletesen forró mindenhol.
Tettem hát 1 ek mangalicazsírt a wokba, jól felforrósítottam, majd rádobtam a húst, és kevergettem, hogy a kockák minden oldal szépen barnuljon.
Amikor ez megtörtént, rádobtam a hagymákat is, és együtt sütöttem őket tovább; megvártam amíg a hús leve teljesen elfő, majd kicsit pirítottam a húst. Amikor jónak ítéltem (elégetni nem kell), átöntöttem az egészet a kuktába.
A wokba újra egy kis zsírt tettem, és most a felszeletelt gombát pirítottam meg rajta. Néhány perc volt ez csupán, és öntöttem a kuktába, a többi után.
Alágyújtottam; amíg átforrósodott,kicsit kevergettem, megszórtam a liszttel, átkevertem, majd felöntöttem a sörrel, sóztam, borsoztam, beledobtam a fokhagymát, a kakukkfű-ágat, majd lefedtem a kuktát a tetejével, és kb. egy óra alatt megfőtt benne a ragu. Szétterítettem egy nagy tálon, hogy hűljön. A recept szerint ki kell hűteni.
Kitekertem az egyik tekercs leveles tésztát, és beleigazítottam az új kisméretű tepsimbe (21×25 cm). Ami nagyon lelógott, azt levágtam.
A másik tésztával befedtem, és a maradék darabokkal díszítettem a tetejét. Szerintem nagyon mutatós lett. Lekentem tojással, majd 180 fokos sütőben sütöttem 40 percig.
Nehogy elfelejtsem, hogy karácsonykor ilyet készítsek. A ragut előre meg lehet főzni, és aznap már csak a tésztában való sütés a feladat – 40 perc, egy kis hűlés, és már lehet is tálalni.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Ügyes vagy, gondolom olyan finom, amilyen szép!
Legalább olyan!:))
Én is ilyet készítek karácsonykor, de előtte muszáj lesz főpróbát tartanom.:-)))Köszi a receptet, a fotókat, mindent.
Hát nem mondom, jól táplálod “kis” családod. Amilyen a teteje, már mindegy is mi van alatta…de mégis, az sem utolsó!:)))
De ügyes vagy! Gratuláció a 3-as statisztikához! Szerintem az szuper!Ez a marharagu leveles tésztában meg egyszerűen fantasztikusan néz ki.
Mindkettő csodálatos, a marharagu fenséges, a stat 3-asért elismerésem.
Már csak az kell a karácsonyi fogássá avanzsálásához, hogy lehet ezt kultúran tálalni? Mert ha folyik a belseje, akkor olyan menzás hangulatú nekem a látvány egy karácsonyhoz. (Na persze csak a tányérkép, nem az íz:))
Kicsit várni kell, hogy hűljön, akkor egészen jól lehet adagolni.:)
Gratula a hármashoz! 😀 JO első szakácskönyvében is benne volt már valami hasonló kaja. Nagyon guszta! És nem is rossz ötlet karácsonyra….
Köszi, Móni! Szombaton vendégünk lesz, van 3 kg lábszár a fagyasztóban, természetesen egy darabban….szóval ez lesz az ebéd.
Tutifix, hogy ezt én is ki fogom próbálni! Vendégségre nagyon jó ötletnek tűnik, pláne hogy előkészíthető! Köszi hogy megosztottad!!!
De jó, ilyen sörös, marhahúsos pités receptet régóta szerettem volna, de még a receptkeresésig sem jutottam.
tenyleg ugy nez ki a pie-od mint az ujsag cimoldalan 🙂 nem szeretem a pie-okat, de mikor meglattam az ujsagban…hm hat olyan teli, olyan melengeto, laktato es hivogato..lehet elkeszitem!