"Nem dobunk ki semmit!" – avagy maradék tejbedara és sütőtök hasznosítása

Az a helyzet, hogy ronggyá mosogattam a kezem. Tegnap este óta 4 fővel többen vagyunk, amelynek következményként ma 11 és 5 között időszakban gyakorlatilag folyamatosan mosogattam a sógornőmmel közösen, mert úgy tűnt, mire két turnusban (gyerekek, felnőttek) lezajlottak az étkezések, plusz a főzés nyomait is sikerült eltüntetni, addigra újra elkezdtek szállingózni az éhes egyedek vissza a konyhába. Újabb tányérok, poharak, evőeszközök gyűltek a mosogatóba, mert hiába próbálom én bevezetni saját családomban, hogy mindenki mosogasson el legalább maga után, a koszos edények általában gazdátlanok, senki nem tudja, ki tette oda, de akinek épp a kérdést szegezem, hát ő aztán biztosan nem.

Az a gyanúm, hogy a zoknizabáló szörny mellett él valahol a lakásban egy tányérmaszatoló mumus is, amely direkt az én bosszantásomra óráról órára produkál valamit az üres mosogatóba.

Odáig jutottam, hogy most már komolyan hajtok egy mosogatógépre.

Amíg volt, mindenkinek azt mondtam, hogy nem olyan fontos, simán meglennék nélküle. Most, hogy nincs (mert beépített volt az, nem hozhattam el a másik lakásból), be kellett látnom, hogy hiányzik. Nagyon.

Amikor ilyen sokan vagyunk, akkor főleg érződik a hiánya; ma különösen sok tányér fogyott, mert a kis unokatesók szülinapja volt/lesz, úgyhogy köszöntöttünk, torta, sütik, miegymás.

Apósom meglepően finom feketeerdő tortát hozott az egyik keszthelyi cukrászdából, ahonnan én már pont azért nem veszek semmit, mert túl olcsó ahhoz, hogy jó minőségű lehessen; ezen a tortán meglepetésemre valóban tejszínhab volt, nem az a borzalmas növényi utánzat, és finom rumosmeggy-szemekkel volt dúsítva.

Én tegnap este raktam  össze az alábbi pitét, hogy ne kelljen kidobnom a megmaradt tejbedarát, illetve sütőtököt. Szerintem nagyon jó lett.

Hozzávalók a tésztához:

15 dkg liszt

10 dkg porcukor

5 dkg vaj

1 tojássárgája

A töltelékhez:

maradék tejbedara (kb. 8 dl)

maradék sült sütőtök (40-50 dkg)

3 tojás

cukor ízlés szerint

A tetejére:

10 dkg étcsoki

1 dl tejszín

A tésztához egy tálba öntöttem a lisztet és a porcukrot, majd összemorzsoltam a vajjal, végül összegyúrtam a tojássárgájával. Hűtőbe tettem a gombócot.

A töltelékhez botmixerrel összeturmixoltam a tejbedarát és a sütőtököt. Kevés cukrot adtam még hozzá, és belekevertem a tojásokat.

Előmelegítettem a sütőt 180 fokosra, majd lisztezett gyúrólapon kinyújtottam a tésztagombócot a piteforma méretére. Beleraktam a tésztát, és elősütöttem 15 percig. Utána beleöntöttem a sütőtökös tölteléket, és további 30 percig sütöttem. Aztán kivettem a sütőből, és hűlni hagytam.

Amikor már majdnem kihűlt, összeolvasztottam a csokit a tejszínnel, és bevontam vele a sütit. Legalább három órán át érdemes dermedni hagyni, hogy jól lehessen szeletelni.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »