Mai Móni

Marcipános croissant

Idén márciusban hajtottam végre a nagy croissant-pojektet, amelynek máig ható következménye például az, hogy Juli kolléganőm időnként nemes egyszerűséggel croissant királynőnek hív. Ő, aki a nyáron járt Franciaországban, azt állítja, hogy még ott sem evett olyan finomat e süteményből, mint amilyen az enyém volt.
Úgy éreztem, fel kell nőnöm az elváráshoz; hogy magához a croissant sütéséhez milyen erkölcsi fejlődés során jutottam el, azt itt elolvashatjátok. De az az igazság, hogy a fent emlegetett márciusi nap óta újabb kísérletre nem vetemedtem.
Tegnapig.

Ugyanis az történt, hogy az Aldiban 300 forintért lehet kapni 20 dekás marcipánmasszát, és elkezdtem felhalmozni a szaloncukor-szezonra, láthatóan rajtam kívül kevesen vásárolják, mert nem fogy túl gyorsan a rakás.
A spájzban viszont nő.
Szóval, egyszer csak bevillant valahonnan, hogy vajon a marcipános croissant, az milyen lehet? Ki kell próbálni.
Azon nyomban neki is láttam saját leírásom alapján, tudjátok, a jó croissanthoz kb. 5 óra kell, úgyhogy időben el kell kezdeni. A linken el lehet olvasni step by step, hogyan készült a tészta, most csak a végét részletezem.

A feldarabolt tészta mellett szabadon maradt kis helyre porcukrot szórtam, azon vékonyra nyújtottam a marcipánt, majd a tésztaháromszögeknél kisebb háromszögekre vágtam. Minden tésztára jutott egy darab marcipán éppen.

Feltekertem a tésztaháromszögeket, sütőlapra tettem, és 2 órán át pihentettem. Utána előmelegítettem a sütőt 190 fokra, lekentem a croissant-okat tejes olvasztott vajjal, és megszórtam vágott mandulával. Aztán már csak meg kellett sütni, kb. 20 perc alatt.
25 süti lett, gondoltam, szuper,  jó lesz tízóraira.
Hát azt hiszitek, maradt belőle?
Nem.
A férjem viszont annyit mondott:
– Tudod, hogy ezzel megint nagy terhet vettél magadra…?
– Miért?
– Mert  most hetente legalább kétszer-háromszor meg kell majd csinálnod…

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kriszti Győr says:

    És hogy hogy nálatok nem 150 kilós mindenki???

  2. Maimoni says:

    Hát mert márciusban volt utoljára croissant…:))

  3. BirgánAndi says:

    Mikor volt ez a marcipános akció? Tegnap voltam a mienkbe ( Fehérvár) de csak nugátot láttam. Igaz nem kerestem a marcipánt, de ki van csukva, hogy nem vettem volna észre.

  4. Flóra says:

    Imádom a marcipánt! Isteni lehet ez a croissant, elmentettem. :))

  5. Kriszta Győrből says:

    És a kombe meg a túró rudi torta stb. közben csak úgy lazításnak?

  6. Teakert says:

    A marcipánmasszával én is így vagyok, bespájzoltam az Aldiban belőle, aztán persze láttam a Lidlben is van ugyanaz, detto áron…A marcipános croissant-ra már rég készülök, annyi különbséggel, hogy enyhe cukorsziruppal akarom bevonni még melegen, plusz fél kandírozott cserit a tetejére..jó tömény kaja lesz)))

  7. Maimoni says:

    Andi, nem tudom, mikor volt, nem a friss akciók között van, hanem a régebbi maradékok között.Flóra, a marcipán nálunk is nagyon népszerű….győzöm is dugdosni a gyerekek elől…Kriszta, azokat úgy időzítettem, hogy vendégek is voltak, így aztán nem mi pusztítottunk el mindent…:)Teakert, hát igen, biztos finom lesz, és tömény – de hát nem készít az ember naponta ilyesmit…A férjem megjegyzését is viccnek vettem. Tényleg gurulnánk.

  8. Anonymous says:

    Hűha, tényleg, a kombet kellene így marcipánosan, vágott mandulásan, hmmmm!

  9. Kérek, kérek, kérek!!! Guszták lettek nagyon. A listámra felkerül, igaz csak az express croissant készítési módszerrel…. másféle esélytelen lenne…

  10. Anonymous says:

    Praktikus kérdés: a Tupperware lapodon mivel vágod a cuccokat? Réges régen úgy hallottam, hogy még fém sütikiszúrót se szabad használni, mert koptatja. Vagy azóta fejlesztették? Előre is köszi 🙂 Csilla

  11. Maimoni says:

    Hát, én ezt a figyelmeztetést nem hallottam:)) és pizzavágóval vágok. Igaz, helyenként lehet rajta látni karcokat. De nem szakította kis semmi.

  12. goba says:

    Nagyon guszta, és tuti, hogy jobb, mint Franciaországban, mert még ott sem lehet mindenhol olyan “igazi” croissant-t kapni, a tied pedig már csak a képek alapján előhívja a nyaralásos, tejeskávéba tunkolós hangulatot :)A marcipán pedig nálunk is nagyüzemi mennyiségekben fogy.

  13. goba says:

    Csilla!Annak idején (4-5 éve) én még kaptam a lapomhoz hozzávaló műanyag vágó/kenő kést is.

  14. KaZsu says:

    Móni, ez mennyei!!!!Most sült ki…, még forró…, de már kettő bent van :)) Köszííí!!!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!