Mai Móni

Kombe, csak így egyszerűen

Bizony, egy éve már annak, hogy Chef Viki blogján megláttam a juhtúrós-kolbászos kombe receptjét. Ott azonnal felkiáltottam, hogy ezt én is – aztán ennyiben maradtunk.
Sok víz lefolyt erre-arra azóta, a kombe az én konyhámból nem került ki, egészen tegnapig. Azóta viszont már másik variációban most sül az újabb adag.
Csak jól fényképezni nem sikerült.

Az azért talán látszik, hogy töltött, kissé leveles – na jó, többrétegű – kelt tésztáról van szó. Nem csodálkozom rajta, hogy akkor, egy éve végigsöpört a blogokon, mert ha azt mondom, elképesztően finom, csak egy újabb közhelyes megjegyzéssel vagyok előrébb, ám a lényegből mit sem érzékeltettem.
Szóval most, egy év után én is ideértem, és jól van ez így, mert legalább azok is megismerik ezt a remekművet, akik tavaly még nem olvastak gasztroblogokat.
Az alap hozzávalók tehát:
65 dkg liszt
3,5 dl tej
1 dl víz
2,5 dkg élesztő
1 ek só
bors

Egy mély tálba öntöm a lisztet, közepében mélyedést alakítok ki, beleöntöm a langyos vizet és a tejet, belemorzsolom az élesztőt. Amikor felhabosodik, hozzáadom a sót, tekerek rá némi borsot, és összegyúrom a tésztát. Régebben ezt a műveletet kenyérsütő géppel végeztettem volna, de amióta elromlott, rájöttem, hogy tök jól megvagyok nélküle. Ami viszont hiányzik itt az új házban, az a mosogatógép. Nem is a mosogatás miatt – bár kicsit érzem kacsóimon -, hanem mert a mosogatógépben azonnal eltüntethető a rumli. Na, hát az most nem megy.
Mindenesetre a tésztát háromfelé veszem, kis cipókat formázok belőle.
Előveszem a tölteléket: 20 dkg juhtúrót összekeverek 1 dl tejföllel, és apróra vágok annyi kolbászt, amennyit gondolok. Amennyi van. Ezt is belekeverem.
10 dkg vajat megolvasztok. Külön.
És akkor most:

Elkezdem kinyújtani az első gombócot, jó vékonyra, jó nagyra. Amennyire tudom.

Aztán lehúzom a gyúrólapról az első tésztát, és kinyújtom a másodikat is, ugyanakkorára. A megolvasztott vaj közel harmadát elosztom ezen a tésztán, majd ráhelyezem a második lapot.

Ezen a második lapon elosztom a tölteléket, majd kinyújtom valahol a harmadik tésztagombócot, és ezzel fedem be ezt a szintet.

Jön az olvasztott vaj második harmada.

A képen látható módon behajtom az egyik oldalt…

…aztán a másikat.

Az eredeti receptben nem így megy tovább, de nekem ez bevált: behajtom a két lezáratlan véget…

…és aztán a felénél összehajtom, hogy sehol ne szökjön ki a töltelék. Bent is maradt minden, szépen.

A maradék vajjal kikenem a közepes tepsimet (28×30-as), és belefektetem a csomagot. 1 órán át kelesztem, közben időnként lapítok rajta, hogy vegye fel a tészta a tepsi méretét.

Amikor megkelt, bevágom a képen látható módon, megkenem felvert tojással, és megszórom szezám-illetve fekete hagymamaggal. 180 fokosra állítom a sütőt (nem melegítettem elő külön), és betolom a tepsit 40 percre.

Ééés így jött ki onnan.
Nehéz abbahagyni, az az igazság.

Úgyhogy ma sütöttem ajándékba egy nagyobb társaságnak, amit tejfölös juhtúróval kentem meg, majd lila hagymát és sonkát terítettem el a tetején; ezt viszont kockákra vágtam, és így sokkal jobban tetszik nekem, a szeletek nagyon nagy adagok, ezek a kis kockák viszont éppen jók.

Na, igen…hogy hova lett az a sarok. Talán Agatha Christie tudott volna valami jó kis történetet kitalálni köré, és nem maradna a prózai magyarázat: megettem. Pedig én TUDOM, hogy először fényképezünk, aztán eszünk… – mit várjak ezek után a gyerekektől?!

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kriza says:

    hú, ez nagyon jól néz ki, meg kell csinálnom, a gyerekeim imádnák! köszi, szuper a leírásod, szívem szerint nekiállnék azonnal, de ma már csináltam túrógombócot, körözöttet, kakaós csigát, és sütöttem le csirkemellet, szerintem ennyi elég lesz vacsorára :-))de ami késik, nem múlik!

  2. Teakert says:

    Hát ez valami istenien néz ki,levettél vele a lábamról! Recept mentve.))

  3. Dominika says:

    Hűű, Móni, ez nagyon jó lett! Anno én is megpróbálkoztam vele, de az nem lett ilyen szép. Asszem, még1x nekifutok! Köszi, hogy felelevenítetted!

  4. Fanó says:

    Háhhh azt hiszem megvan a holnapi ebédünk. Egy jó kis bableves előtte majd ez….köszi 😀

  5. lillacska says:

    veszett jól néz ki… sajnos :)pedig már pont fogytam 3 kilót…

  6. Teakert says:

    Bocsánat, bocsánat, csak én jelentkezem megint. Kérdezném, hogy meddig áll el, szóval nem hónapokig, de pl. 2-3 napig élvezhető-e, ill. mennyire változik az állaga? Már ha megélt nálatok ilyen “hosszú” időt.))

  7. Maimoni says:

    Hát másnap még jó. Többről nem tudok nyilatkozni:))

  8. Andicsek says:

    Kedves Móni! Igaz, hogy én még tavaly semmilyen blogot nem olvastam. Csak politikusról hallottam, hogy ő ír ilyesmit, de gőzöm nem volt hogy van gasztro és még sok egyéb féle blog. Bevallom, rengeteg és még annál is több receptet elmentettem, leírtam, magamévá tettem. De ez amit most közkinccsé tettél… szóval ez űbereli és kenterbever az összeset. Szóval: köszömöm!!!!:)

  9. Maimoni says:

    Hát, Andicsek, ilyen szavakért már érdemes volt:))

  10. Anonymous says:

    Most olvastam es mar be is van pakolva a kenyersutobe.Milyen juhturo kell bele,ami nem olyan szaraz?Agi

  11. Maimoni says:

    A juhtúró az általában nem száraz – de akár sima tehéntúró is mehet bele! Tulajdonképpen bármi, amit a család szeret. Spenót is, mondjuk.:)

  12. Anonymous says:

    szia, cukor nélkül is megkel a tészta?

  13. Macus says:

    Mindjárt készen van… :)Sajtos, kolbászos isteni az illata…

  14. Maimoni says:

    Cukor nélkül is megkel, persze.

  15. Biztos vagyok benne, hogy 2 héten belül nagyon sok háznál el fog készülni ilyen-olyan változatban! Ez nagyon jó recept volt! Köszönjük :))

  16. Anonymous says:

    Olyannak tűnik, mint a burek. Az pedig nagyon-nagyon finom.Biztos sort kerítek rá.Vera

  17. Kicsoda says:

    en nem lattam meg es most nagyon kedvet csinaltal. azert meg halas vagyok, hogy megmutatsz resz fotokat, mert sokat segit. nekem az ilyen toltott dolgokkal a fo gondom, hogy kijon a toltelek beloluk.

  18. Kriza says:

    jó kis ebédünk volt ma: paradicsomleves és kombe tőled :-))) nyami, köszi az ötletet, ki fogom próbálni más töltelékkel is. én fele juhtúró-fele túróval csináltam, úgy is jó volt.

  19. Anonymous says:

    KÖSZÖNÖM! Nagyon jól sikerült,juhtúrót nem kaptam helyette dán fehér sajtot tettem,isteni lett!Most ettem meg a 3-dik kockát :o)

  20. Maimoni says:

    Örülök, hogy így bevált nektek! Nálunk ma gulyásleves van és kombe, mert vendégeket várunk, és nem tudtam jobbat kitalálni, ami sok embernek elég, laktató, és egy kicsit előre lehet vele dolgozni.

  21. Eszter says:

    Mi ma ettünk ilyet, nem mertem bevállalni a juhtúrót a gyerekeim miatt, így egy enyhébb fetával csináltam, de az nyomtalanul eltűnt 😀 sütés közben (még ízében sem volt érezhető).De még így is nagyon-nagyon finom lett, legközelebb beleteszem a juhtúrót!

  22. VOKinga says:

    Ezt vacsiztuk ma és megtörtént a ritka csoda, hogy 5fős válogatós családunk közfelkiáltással degeszre tömte vele magát! 🙂

  23. Julianna Dworszky says:

    Nagyon egyszerű a tésztája és még tojás sem kel hozzá! Hétvégén megcsinálom én is.A juh túró helyett lehet másik túróval is készíteni? én avval képzelem el . Gusztusos és egyszerű . Köszönöm a receptet .! 😀

  24. maimoni says:

    Julianna, tulajdonképpen bármit beletehetsz, tehéntúrót is, persze. Sok sikert hozzá:)

  25. marcsi papp says:

    Jol néz ki ,biztos finom !

  26. Marcsi, köszönöm! Megkérdezhetem, hol találtad a linket?

  27. Klestenitz Istvánné says:

    Nagyon tetszik! En is tuti biztos, hogy elkeszitem, csak 1 kerdesem lenne! Ha kockazom, teljesen atvagom a tesztat vagy csak epp a tetejet?

  28. Klestenitz Istvánné says: (előzmény @maimoni)

    Koszi szepen!

    Boldog Uj Esztendot kivanok!

  29. aheninterior says:

    Látom, mindenféle töltelékkel próbálkozhatok. Spenót is elhangzott…tuti. Ezért szeretem a kommenteket.

  30. Katalin Huszár says:

    Én is így jártam a kenyérsütőgépemmel, de azért amikor már a csuklóm feladta, eszembe jutott, hogy van én nekem kézi mixerem is. Érdemes bevetni, még mielőtt a csuklód neked is odalesz. Utána már sokkal nehezebb minden, érdemes megelőzni a bajt.
    Amúgy nagyon jól néz ki, előbb utóbb elkészítem.
    Boldog új évet!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!