A tömény umami.
A szardella, tudjátok, ez az a hal, ami igazából fűszer. Nem összetévesztendő a szardíniával! A szardella az Atlani- és a Csendes-óceánban, illetve a Földközi-tengerben él, kifogása után rögtön sóban, olajban konzerválják, így találjuk meg mi is a boltok polcain. A kis filék mellett vásárolhatunk ajókagyűrűt, amely egy szem kapribogyó köré felcsavart szardella, illetve szardellapasztát; az ötödik alapízként számon tartott „umami” remek forrása. A főzés során szinte lejesen szétolvad, nyomát nem találjuk, azonban valami egészen különleges ízt varázsol a legegyszerűbb ételeknek is. Néhány filé és vaj összeturmixolásával egyszerű előételt állíthatunk elő, amelyet pirítósra kenve fogyaszthatunk.
Na de lássuk ezt a levest.
Hozzávalók 4 személyre:
5 dkg szeletelt mandula
8 gerezd fokhagyma
4 szardellafilé
1 liter húsleves (ha épp nincs, akkor víz+fűszerek: lestyán, zellerzöld, só, bors, esetleg szárított zöldségkeverék; nyilván más íze lesz, mint az enyémnek, de semmiképp nem lesz rossz…)
2 nagy szelet pirított kenyér
2 ek olívaolaj
A tetejére:
5 dkg szeletelt mandula
A mandulát száraz serpenyőben megpirítom. Lehet egyből mind a 10 dekát,és ötöt félreteszünk a tálaláshoz.
A megpucolt fokhagymagerezdeket a kés lapjával szétlapítom.
Egy lábasban az olívaolajon átforrósítom a fokhagymát, rádobom az 5 deka pirított mandulát, a szardellafiléket, kicsit kevergetve pirítgatom, de nem várom meg, hogy a fokhagyma megégjen (amúgy ezért nem vágom apróra: akkor hamarabb kezdene barnulni).
Felöntöm a húslével, öt percig forralom, majd beledobom a kockákra vágott pirított kenyereket, és az egészet botmixerrel egyneműsítem.
Tálalásnál megszórom a maradék pirított mandulával. Vagy pirított kenyérkockával. Nekem nehéz volt abbahagynom így is, úgy is.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Szia Maimoni,En egy kicsit mindig tartok a szardellatol… meg sosem hasznaltam. Olyan , mint az oyster szosz, szoval nincs igazan halas/kagylos ize ? Judit
Semmi halízt nem hagy maga után, csak azt a nagy “bamm”-érzést, amitől olyan jó lesz az étel…:)
Tudnál nekem segíteni, hol kaphatnék szardellát? annyi üzletben kerestem, de nem találtam sehol…Köszi!!Vera
Hát, Verocs, ne haragudj, hogy csak most válaszolok…Szardellafilé van az ALdiban egészen biztos, úgy emlékszem, Lidl-ben is.