Régen volt már valami köleses, nem?
Ez a saláta még a legádázabb, legmakacsabb köles-ellenzőknek is bejött, úgyhogy, ha valakit meg akartok győzni arról, hogy ez a gabonaféle finom, javaslom, ilyesmivel nyissatok.
Először lazackockákkal készült ez a saláta, de annyira sikeres volt, hogy mielőtt lefotózhattam volna, elfogyott. Úgyhogy most elkészítettem pulykahússal – de gyakorlatilag bármivel, sőt, csak úgy magában, hús nélkül is finom.
Hozzávalók (4 személyre):
15 dkg köles
3 dkg vaj
40 dkg pulykahús
1 kaliforniai paprika
2 szál zöldhagyma
5 koktélparadicsom
fél fej jégsaláta
2-3 ecetes uborka
só
bors
citrom
fűszerkeverék a pulykahúshoz (az enyémben volt fokhagyma, köménymag, fűszerpaprika, bors, koriander, majoranna, chili paprika, rozmaring, szerecsendió, babérlevél)
2 ek mustár
5 dl tartármártás (1 tojássárgája, 1 ek mustár, vékony sugárban, habverővel hozzákeverve 2 dl olaj, majd 2,5 dl tejföl, fél citrom leve, só, bors)
Elsőként a kölest főztem meg két és félszeres vízben, kb. tizenöt perc alatt, majd elzártam alatta a lángot, és fedő alatt hagytam párolódni. Amikor már csak langyos volt, villával jól fellazítottam, és belekevertem a vajat.
A pulykahúst csíkokra vágtam, befűszereztem, összekevertem a mustárral. 2-3 ek olajon wokban átsütöttem. (Ez a húsmennyiség jóval több, mint a receptben megadott, mivel én nem 4 főre készítettem.)
A kihűlt kölest egy nagy tálba öntjük, ráöntjük a legfeljebb már csak langyos húst, majd az összes zöldséget felaprítjuk, és az előbbiekhez adjuk. Átkeverjük, és összeforgatjuk a tartárral. Hűtőbe tesszük.
Aztán ehetünk.
Itt van hozzá bónuszként a naplemente utolsó pár pillanata.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
a saláta is jól néz ki, de azért nekem a naplemente a kedvencem!én ma napfelkeltét néztem 🙂
Na, én ma meg is csinálom ezt a salátát, persze hús nélkül. Már fő is a köles.
Finom lett. Bár eslőre megrémültem a “kölespéptől”, amit a háromszoros víz miatt sokkal, de sokkal kellett főznöm, mire beitta. De a salátában végül pont jó lett. Köszönöm, fogom máskor is csinálni.
Jól néz ki. 🙂 És én még mindig nem próbáltam ki itthon a kölest. :)(de legalább leteszteltem neked a kommentküldést, ez is valami)
:))
Most bezzeg már működik trükközés nélkül is…:))