Mai Móni

Majonézes kölessaláta fűszeres pulykacsíkokkal

Régen volt már valami köleses, nem?
Ez a saláta még a legádázabb, legmakacsabb köles-ellenzőknek is bejött, úgyhogy, ha valakit meg akartok győzni arról, hogy ez a gabonaféle finom, javaslom, ilyesmivel nyissatok.

Először lazackockákkal készült ez a saláta, de annyira sikeres volt, hogy mielőtt lefotózhattam volna, elfogyott. Úgyhogy most elkészítettem pulykahússal – de gyakorlatilag bármivel, sőt, csak úgy magában, hús nélkül is finom.

Hozzávalók (4 személyre):
15 dkg köles
3 dkg vaj

40 dkg pulykahús
1 kaliforniai paprika
2 szál zöldhagyma
5 koktélparadicsom
fél fej jégsaláta
2-3 ecetes uborka

bors
citrom
fűszerkeverék a pulykahúshoz (az enyémben volt fokhagyma, köménymag, fűszerpaprika, bors, koriander, majoranna, chili paprika, rozmaring, szerecsendió, babérlevél)
2 ek mustár

5 dl tartármártás (1 tojássárgája, 1 ek mustár, vékony sugárban, habverővel hozzákeverve 2 dl olaj, majd 2,5 dl tejföl, fél citrom leve, só, bors)

Elsőként a kölest főztem meg két és félszeres vízben, kb. tizenöt perc alatt, majd elzártam alatta a lángot, és fedő alatt hagytam párolódni. Amikor már csak langyos volt, villával jól fellazítottam, és belekevertem a vajat.

A pulykahúst csíkokra vágtam, befűszereztem, összekevertem a mustárral. 2-3 ek olajon wokban átsütöttem. (Ez a húsmennyiség jóval több, mint a receptben megadott, mivel én nem 4 főre készítettem.)

A kihűlt kölest egy nagy tálba öntjük, ráöntjük a legfeljebb már csak langyos húst, majd az összes zöldséget felaprítjuk, és az előbbiekhez adjuk. Átkeverjük, és összeforgatjuk a tartárral. Hűtőbe tesszük.
Aztán ehetünk.

Itt van hozzá bónuszként a naplemente utolsó pár pillanata.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. lillacska says:

    a saláta is jól néz ki, de azért nekem a naplemente a kedvencem!én ma napfelkeltét néztem 🙂

  2. malyvacsiga says:

    Na, én ma meg is csinálom ezt a salátát, persze hús nélkül. Már fő is a köles.

  3. malyvacsiga says:

    Finom lett. Bár eslőre megrémültem a “kölespéptől”, amit a háromszoros víz miatt sokkal, de sokkal kellett főznöm, mire beitta. De a salátában végül pont jó lett. Köszönöm, fogom máskor is csinálni.

  4. Dius says:

    Jól néz ki. 🙂 És én még mindig nem próbáltam ki itthon a kölest. :)(de legalább leteszteltem neked a kommentküldést, ez is valami)

  5. Maimoni says:

    Most bezzeg már működik trükközés nélkül is…:))


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!