Mai Móni

A rút kiskacsa – avagy mi legyen a maradék tejbedarából?

Előfordul, hogy reggel arra ébredek, legyen valamiféle változatosság a reggeliben, üsse kő, gyorsan főzök tejbedarát, hogy mire az álmos szemű gyermekek előbotorkálnak, már lehessen is adni nekik.
Aztán mi történik?
Ott a lábasnyi gőzölgő tejbegríz, csemeték jönnek, én szinte költői kérdésnek szánom, hogy kértek-e, mert nem várok rá választ, hiszen biztos vagyok benne, hogy persze – és mit mondanak?
– Hááát…mit lehet még enni?
Mit lehet MÉG? Hát ez nem jó?
Ő valami sósat enne.
Rendben, te egyél szendvicset. Jön a következő delikvens, ő is köszöni, de maradna a gabonapehelynél, és aztán csak a szociálisan és egyébként is érzékeny hármas számú, ő látja, hogy porrá zúzódik lassan minden önbizalmam, csalódott arcomat szemlélve odalép hozzám, megveregeti a vállam:
– Nem baj, anya, én kérek.
Aztán elmennek iskolába, én meg ott maradok vagy öt adag tejbedarával megfürödve.
Amikor kihűl, bevágom a hűtőbe, ne is lássam. Aztán, van, amikor még aznap piskótatekercs-töltelék lesz belőle, mondjuk lekvárral, vagy csokival kiegészítve, van, hogy eszegetnek még ebéd után belőle desszert helyett, és az is megesik, hogy bent felejtődik a hűtőben, és pár nap múlva dobom ki fájó szívvel, bosszúsan, ahogy van.
Most is ott volt második napja, amikor eszembe jutott: a legmenőbb éttermek adják a tejbedarát ilyen-olyan édességekbe, felturbózva, úgyhogy most én is készítek belőle valami hangzatos nevű desszertet. Úgy fogom hívni, hogy grízmousse ganache-sal.
Így lett a rút kiskacsából hattyú. Nem volt kérdés, hogy ki kér. Inkább csak annyi hangzott el: anya, ugye, te fogyózol? Megehetem a tiédet?

Hozzávalók:
maradék tejbedara – én mindig 1 literből főzöm 2,5 dl grízzel, és mondom, alig evett belőle valaki… maradt kb. úgy 7 dl tejből főzött mennyiség
2,5 dl tejszín (nem főző)
porcukor

A ganache-hoz:
10 dkg étcsoki
1 dl tejszín

A teendő annyi, hogy a tejszínből kevés porcukorral habot verünk, majd ezzel fellazítjuk az összeállt tejbedarát. Én egy részével botmixerrel összeturmixoltam, és a maradék habot már csak kanállal beleforgattam.
A csokit összeolvasztottam a tejszínnel egy kis lábaskában. Nem kell, sőt, nem is szabad forralni, melegítsük, és amikor a csoki már nagyjából elolvadt, zárjuk is el alatta a lángot, aztán már csak kevergessük, amíg az egész egynemű, fényes nem lesz.
Osszuk el tálkákba a habot (nekem ötfelé sikerült), a tetejükre öntsünk a csokiból (amikor már az nem meleg). Tegyük hűtőbe. Vagy együk meg azonnal.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Emili says:

    Így megenném a tejbepapit. Alap formájában csak akkor ha már három napja nem ettem.

  2. Zsófi says:

    Gríz, vagy kukoricadara kitűnő alapanyaga a szeleteknek. Ha édes, akkor lehet bele gyümölcsöt, aszalt gyümölcsöket, csokipasztillát rakni, lekvárral összerakni: egy csík a masszából, egy csík lekvár (esetleg zselé), formába önteni (nekem szögletes kenyérformáim vannak). (Ki szoktam folpackkal bélelni és nem gond a kiborítás.) Szeleteket vágok belőle. Lehet rá mártást is önteni és akkor úgy néz ki, mintha valami előkelő étteremből hozattad volna. :-DDe sós változatban is nagyon jó. Hidegen, melegen (ezt megpirítom miután felvágtam), magában vagy köretként.

  3. Anonymous says:

    Móni, ez nagyon jó, pont ilyeneket szoktam én is otthon müvelni, ha hütöürítés van. ;)@Zsófi: Ha szeletelni akarod, akkor nem kevés az a 2,5 dl dara az 1 liter tejhez? Gyerekként szoktam magamnak fözni és szeletelni, de úgy emlékszem, hogy abba másfél pohár ( kb 3,75 dl 😉 ) ment inkább bele, mint 1 pohár. üdv Károly

  4. Nálunk 18 év alatt egyszer maradt meg tejbedara. :)Akkor grízkoch-ként végezte, természetesen csokiöntettel! :)Azért megjegyzem magamnak az ötletedet. 🙂

  5. Ildikó says:

    Uhh, ez nagyon gusztusosan néz ki! Én nagyon szeretem a tejbegrízt, ezt a verziót is ki fogom próbálni! :)Egyszer ettem vendégségben egy olyat, hogy tejbegríz, lekvár rétegezve egy tepsiben és picit átsütve. Hát az is nagyon fincsi volt!Szociálisan érzékeny gyermeked pedig egy tündér! :))

  6. Alexandra says:

    Legközelebb, ha marad és kemény, szeletelhető állapotú, akkor mártogasd sűrű palacsintatésztába és úgy süsd ki. Meglocsolhatod bármivel (méz, csokiöntet, folyékony lekvár) vagy csak megszórod porcukros fahéjjak – melegen nagyon finom.

  7. csigaszabo says:

    Én azonnal enném…Aztán nem valami nagy ötlet (én is hallottam valahol), hogy kanállal galuskákat szaggatsz, és mintha túrógombóc lenne, beforgatod pirított darába és meglocsolod tejföllel.

  8. Latsia says:

    Én is sztem a tejbepapit, de egyáltalán nem csodálkozom, hogy reggelire nem kérték a Gyerekek!:-)Reggelire nekem is ütős lenne egy tányér meleg/hideg tejbegríz…Viszont így csokival egy vacsira már jöhetne is!:-))

  9. anake says:

    nálunk még nem maradt ki tejbepapi, a lányaim kakaófözeléknek hivjáka Nagyim szakácskönyvében volt egy recept, a neve az nem volt ráirva, -egy mézes piskóta és az van töltve habosra kevert cukros margarin és tejbegríz keverékével , szeretjük

  10. Cilee says:

    Ez nagyon jól hangzik! Ínycsiklandó lehet!

  11. Ankaaa says:

    Nálunk sem jellemző, hogy megmaradjon a dara, újdonság erejével hatott mennyi felhasználási módja van :)))Szoktam főzni tejbedarát, kicsit lehűtöm, belekeverek túrót, és gombócokat formázok belőle. Pirított morzsába forgatva nagyon finom túrógombócom lesz. Jobban szeretjük, mint a hagyományos gombócot, ráadásul laktatóbb is.

  12. Anonymous says:

    Hű, ez nagyon jó, Ankaa, akkor végre nem esik majd szét a túrógombócom! Köszi!

  13. Anonymous says:

    Alexandrához kapcsolódok. Óvodás koromban a barátnőm anyukája bepanírozta és kisütötte az ilyen kihűlt tejbegrízt. Nem felejtettem el azóta sem, hogy milyen finom volt :)E


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!