Az andalúz tortilla fordítása

Amíg nyár elején nem voltam az andalúz főzőkurzuson, számomra a tortilla a mexikói változatában létezett csak: palacsintaszerűen feltekert tésztalepény, amibe hatalmas mennyiségű zöldséget tudok szeretteimre tukmálni. Semmi másban nem esznek meg ennyi zöldséget. Ezért is nagy kedvencem mind a mai napig.

Az andalúz tortilla gyakorlatilag felturbózott tojásrántotta, amennyiben nem szabdaljuk szanaszéjjel a sülő tojást, hanem meghagyjuk egyben, és mindkét oldalát megsütjük. Lepény.

A korábban parasztreggeli néven elhíresült mirelit termékkel is valami hasonlót lehetett létrehozni, bár azért abban számomra a szalonna hagyott maga után némi kívánnivalót.

Ebben az a jó, hogy bármilyen zöldséggel készíthető, paprikával, cukkinivel, padlizsánnal, különböző hagymákkal, kolbásszal, és előre megsütött krumplival. Meglehetősen egyszerű a készítése, amire most ki akarom hegyezni a dolgot, az a tortilla fordítása. Mert az a Laptopkonyhás forgatáson OZnak is némi döccenővel ment csak, olyannyira, hogy Buza Sanyi kollégámat sikerült kibillentenie lelki egyensúlyából. Ezért én itt megmutatom nektek, hogyan tanította a fordítást a főzőkurzuson az eredeti andalúz szakács.

Na, de itt egy kis előzmény: lepirítjuk a szalonnát, rá a hagymát, összevágott kaliforniai paprikát, paradicsomot, mehet bele cukkini, chorizo kolbász (mondjuk) és sütjük; amikor átsült, hozzáadjuk az olajban külön kisütött krumplit.

Ha eddig nem teflonban dolgoztunk – mert mondjuk nincs magasabb falú teflonos edényünk, csak palacsintasütőnk – a megsült zöldségből átteszünk annyit a teflonos palacsintasütőbe, amennyi szándékunknak megfelel, és kis olívaolajat öntünk alá. Ráütjük a tojásokat – fejenként kettőt, és innentől nem szabdaljuk, csak rázzuk. Amikor úgy ítéljük meg, hogy megsült az alja, fogunk egy nagy lapostányért, és csepegtetünk rá egy kis olívaolajat.

Rácsúsztatjuk a lepényt…

…majd ráhelyezzük a palacsintasütőt így, ahogy a képen látható, alulról szorítjuk rá a tányért…

…és hirtelen mozdulattal megfordítjuk. Íme, nem csúszott ki, nem potyogott a tűzhelyre, és nem történt semmi embert próbáló dolog.

Tálalhatunk. A legjobb cikkekre vágva.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »