Amíg nyár elején nem voltam az andalúz főzőkurzuson, számomra a tortilla a mexikói változatában létezett csak: palacsintaszerűen feltekert tésztalepény, amibe hatalmas mennyiségű zöldséget tudok szeretteimre tukmálni. Semmi másban nem esznek meg ennyi zöldséget. Ezért is nagy kedvencem mind a mai napig.
Az andalúz tortilla gyakorlatilag felturbózott tojásrántotta, amennyiben nem szabdaljuk szanaszéjjel a sülő tojást, hanem meghagyjuk egyben, és mindkét oldalát megsütjük. Lepény.
A korábban parasztreggeli néven elhíresült mirelit termékkel is valami hasonlót lehetett létrehozni, bár azért abban számomra a szalonna hagyott maga után némi kívánnivalót.
Ebben az a jó, hogy bármilyen zöldséggel készíthető, paprikával, cukkinivel, padlizsánnal, különböző hagymákkal, kolbásszal, és előre megsütött krumplival. Meglehetősen egyszerű a készítése, amire most ki akarom hegyezni a dolgot, az a tortilla fordítása. Mert az a Laptopkonyhás forgatáson OZnak is némi döccenővel ment csak, olyannyira, hogy Buza Sanyi kollégámat sikerült kibillentenie lelki egyensúlyából. Ezért én itt megmutatom nektek, hogyan tanította a fordítást a főzőkurzuson az eredeti andalúz szakács.
Na, de itt egy kis előzmény: lepirítjuk a szalonnát, rá a hagymát, összevágott kaliforniai paprikát, paradicsomot, mehet bele cukkini, chorizo kolbász (mondjuk) és sütjük; amikor átsült, hozzáadjuk az olajban külön kisütött krumplit.
Ha eddig nem teflonban dolgoztunk – mert mondjuk nincs magasabb falú teflonos edényünk, csak palacsintasütőnk – a megsült zöldségből átteszünk annyit a teflonos palacsintasütőbe, amennyi szándékunknak megfelel, és kis olívaolajat öntünk alá. Ráütjük a tojásokat – fejenként kettőt, és innentől nem szabdaljuk, csak rázzuk. Amikor úgy ítéljük meg, hogy megsült az alja, fogunk egy nagy lapostányért, és csepegtetünk rá egy kis olívaolajat.
Rácsúsztatjuk a lepényt…
…majd ráhelyezzük a palacsintasütőt így, ahogy a képen látható, alulról szorítjuk rá a tányért…
…és hirtelen mozdulattal megfordítjuk. Íme, nem csúszott ki, nem potyogott a tűzhelyre, és nem történt semmi embert próbáló dolog.
Tálalhatunk. A legjobb cikkekre vágva.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Ez nagyon jó! Biztosan nagyon finom is, ki fogom próbálni! Köszi a segítséget és a receptet!
Szia Móni!A parasztreggeli a német változat, de manapság gyakran főételként fogyasztják, mint ahogy gondolom a spanyol tortillát is.A sok hírrel ellentétben, miszerint német konyha nem létezik, de igen, csak jól titkolják. Vannak tipikus német ételek, de még én is csak nagyon kevéssel találkoztam, pedig itt élek már több, mint három éve. Sebaj, most meghívtak egy ismerőshöz német konyhát kóstolni… nagyon kíváncsi vagyok! Ha voltam, majd beszámolok az élményről.UI: a németek mostanság fedezik fel a melegszendvicset. Mélyfagyasztott, előkészített változatban ismerik, szeretik, de ha magad készíted (mint ugye mi otthon) akkor azt simán lefujjolják (erre fele legalábbis).
Gazdag a tartalma, az biztos! Tartalmas, finom reggeli!
Köszönöm a fázisképeket, hasznos volt, ki fogom próbálni.
Móni!Ez biztos szuper így, meg természetesen finom is, de azért leszögezném azt is, hogy nem adnám semmiért azt a hasfájdítóan vicces élményt, amit átélhettem a laptopkonyha stúdiójában, amikor OZ és Sanyi megpróbálták megfordítani a tortillát!!! Még elmesélni sem tudtam úgy, hogy ne potyogjanak a könnyeim, mert újra és újra lejátszottam fejben a jelenetet!!!Puszi!