Gasztroblogger házhoz megy

Pityuéknál teraszt avattunk tegnap.

Nem zenés-táncos, csupán egy olyan evős-ivós-beszélgetős aprócska ünnepség volt ez, mondhatnám, a szokásos péntek esti összejövetelünk, de hát mégis csak az új teraszon ültünk. Némi célozgatás hatására magamra vállaltam a lángos sütését a helyszínen, mondta is a háziember a háziasszonynak, milyen jó neked, a gasztroblogger házhoz jön.

A fő ok, hogy elvállaltam a feladatot – azon kívül, hogy szívesen sütök-főzök bárhol – az volt, hogy be akartam bizonyítani a barátainknak: lángost sütni könnyű, és egyáltalán nem félnapos feladat.

Annak az oka pedig, hogy ezt most itt nyilvánosságra hozom, a szokásos receptemben történt aprócska, ám annál jelentősebb változás.

Nemrég az egyik kedvenc Balaton-parti egységünkben annyira finom lángost ettünk, hogy megkérdeztem a nénit, aki sütötte, mi a titka. Mitől lesz olyan jó ropogós az egész. Azt mondta, hát, forró olajban kell sütni – ezt eddig is tudtam -, illetve, a tésztába kell egy főtt krumpli.

Hoppá.

A főtt krumpli.

Ezt nekem is ki kell próbálnom – gondoltam, ám azóta itthon még nem sütöttem lángost. Most viszont itt volta remek alkalom, hogy kipróbáljam a receptet. Vendéglátóinknak leadtam a rendelést: kell hozzá 1 kiló liszt, cirka 6 deci víz, 3 dkg élesztő, 2-3 ek olívaolaj, 2 szem főtt krumpli, só. És persze olaj a sütéshez.

Mire odaértem, már főtt a krumpli, ám nem héjában, ahogy én azt gondoltam, hanem pucolva, darabolva; sebaj, gondoltam, és leszűrtem, krumplinyomóval összetörtem. gyönyörű sima pép lett.

Bedagasztottam a tésztát, ezúttal kézzel, mivel a helyszínen nem volt kenyérsütő gép, de így is pikk-pakk készen voltam. Aztán duplájára kelesztettem. Fél óra múlva lehetett is nyújtani, háromszögre vágni, sütni – és az eredmény fantasztikus volt. Lángost ezentúl csakis krumplival sütök, slussz.

Az asztalon aztán került mellé egy adag saksuka, sült kolbász, paradicsom-paprika saláta, fokhagymás tejföl, sajt. Fergeteges vacsora volt, úgy döntöttem, ma nem is állok mérlegre.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »