Lemezes (harmonika) kalács

Tegnap egy olasz főzős-sütős fórumra keveredtem, már nem emlékszem hogyan, amúgy nem is tudok olaszul, úgyhogy a szövegből nem értek egy kukkot sem, a google meg úgy fordítja le a receptet, hogy az alapján nem igazán lehet elkészíteni semmit. Valószínűleg az élesztőt fordítja például következetesen penésznek. Mindenesetre egy fotó megragadta a fantáziámat, olyan kalács volt rajta, amit úgy készítettek, hogy a kelt tésztát egyforma téglalapokra vágták, mindkét felüket megvajazták, és így sorakoztatták a lapokat egymás után a formába. Inkább mutatom, mert ma reprodukáltam a saját elképzelésem szerint.

Nagyon vajas, nagyon finom, mégis, egyszerűbb elkészíteni, mint pl. egy croissant-t…azonban ugyanolyan jó reggelire, vagy uzsonnára.

Hozzávalók:

3,5 dl tej

60 dkg liszt

2 ek cukor

3 dkg élesztő

1 tojás

10 dkg olvasztott vaj

Az összeállításhoz:

8 dkg olvasztott vaj

1 tojás a tetejére

Amint azt már annyiszor leírtam, de leírom újra lankadatlanul, minden kelt tésztát a kenyérsütőben dagasztatok meg. Az üstbe öntöm a tejet és a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, várok tíz percet, majd a tészta többi hozzávalóját is beleteszem, és elindítom a gépet. 10 percig járatom, majd lekapcsolom, és kelni hagyom a tésztát.

Kézzel mindez úgy néz ki, hogy egy nagy tálba tesszük a lisztet, a közepébe mélyedést vájunk. Ide öntjük a langyos tejet és a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Amikor felhabosodott, azaz felfutott, akkor mehet a többi hozzávaló, és lehet gyúrni, amíg jó kis egynemű, szépen összeálló, nem túl ragacsos tésztát nem kapunk. Amikor a tészta a duplájára kelt, vegyünk elő egy nagy tepsit, béleljük ki sütőpapírral (nem muszáj, csak ha meg akarjuk spórolni a mosogatást), és olvasszuk meg a 8 dkg vajat. A felét öntsük a sütőpapírra.

Erre borítsuk a tésztát, és nyomkodjuk teljesen szét a tepsiben a kezünkkel. Aztán hagyjuk 15 percig pihenni.

Öntsük rá az olvasztott vaj másik felét, és vágjuk fel a  tésztát egyforma téglalapokra. Akkorákra, hogy bele tudjuk majd szépen helyezni a formába. Én a püspökkenyér formámat használom kalácssütéshez általában.

Így. A formát kibéleljük sütőpapírral, és szépen, élére állítva beletesszük a kis lapokat. Pont annyi a tészta, hogy megtölt egy ilyen 10×30-as formát.

Kb. 15 percre betesszük az ötven fokos sütőbe kelni, majd kivesszük, közben a sütőt 200 fokosra állítjuk. A kalácsot lekenjük a felvert tojással, és a sütőbe tesszük 20 percre, majd alufóliával letakarva még sütjük 25 percig, de ekkor a hőmérsékletet visszavesszük 180 fokra. A kész kalácsot kivesszük a formából, és rácsra téve hagyjuk hűlni. Aztán csak tépünk egy-egy lapot belőle, és finom, házi lekvárral megkenve megesszük… A vajnak köszönhetően a lapok nem sülnek teljesen össze, hanem szétválaszthatóak. Szuper.

 
Címkék: , ,

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »