Mai Móni

Piacon

– A tojás ketreces? Házi?
– Egyik sem…
– Alternatív? Kettes?
– Háát…
– Megnézhetném?
– Persze.
– Hát itt van rajta a hármas. Az ketreces tartást jelez.
– Jaja, igen. De mondom magának, sárgább, mint sok házi. Nézze meg, van itt egy törött.
– Tényleg szép.
– Az hát. Sokan váltottak a háziról, mert itt a piacon a nénikék egy hét alatt gyűjtenek össze százat. A vége még friss, de az eleje meg záp. Aztán negyven forintért adnak egy tojást, mert házi??? Ne gondolja ám, hogy akik itt árulnak, a sajátjukat árulják… Vannak, akik összeszedik a faluból, innen-onnan. Sokan ugyanott veszik a zöldséget, ahol mi is; de persze az APEH nem őket vágja meg, mert ők őstermelők. Van itt ilyen több is, őstermelő, de egész héten itt van minden nap, reggeltől késő délutánig. Na ne mondja má’ nekem, hát mikor termel? Aztán van neki mindene. Ugyanmá… Meg mondok magának valamit. Ez a jelölés a tojásról… körömlakklemosóval lejön.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Tímel says:

    Na ja. Meg kell mondjam, nem lepődtem meg. Akkor hiszem el, hogy a tojás házi, ha én termelem…hogy a tézsta látott tojást, ha én gyúrom…és a lista végtelen…adószámos bélyegzőt legyártanak néhol papír nélkül, hátmég ezeket a tojásosokat…

  2. Zsuzsanna says:

    Jaj, azok az álőstermelők… A naív zöldek arra biztatnak: kérdezzük meg a piacon, vegyszeres-e a zöldség? Már hallani vélem a választ: “Az hát, csupa nitrát!” Nem kérdezek semmit, otthon megvágom a kalarábét, hát olyan szaga van, mint Péti Nitrogénműveknek valamikor. (Ha valaki járt Kenese, Akarattya környékén 20 éve, tudja, miről beszélek.) Épp tegnap döntöttem el, hogy tojást, legalábbis nyáron csak a Sp@r élelmiszer-áruházban veszek, ott sokszor van 2-es is.És így tovább…

  3. Mammka says:

    Eeegen, ilyenről már hallottam.:(Én már diplomatikusan kérdezek, megtanultam:nem rákérdezek arra,hogy milyet szeretnék,hanem megkérdezem,hogy MILYEN? Ebből az eladó nem nagyon fogja tudni,hogy mit is szeretnék és nagyjából kénytelen megmondani az igazat.Vagy nem….A faparadicsommal jártam így évekkel ezelőtt,amikor még nem voltam ilyen “okos”. Megkérdeztem: faparadicsom?.-Persze, de még mekkorára nő!_nőtt, de kicsire.

  4. csigaszabo says:

    Hát igen, ilyen őstermelőt egészen jól ismerek én is, szerencsére engem nem akar átvágni, elmeséli, mi honnan való 🙂

  5. Selbia says:

    no hát én meg lecsópaprikát kértem egy helyütt. Egyszerűen fogalmuk sincs arról, hogy van ilyen. Tízszer is elmondta az eladó, hogy tőle mindig megveszik a paprikát, mert jó vastag a húsa. Hiába mondtam neki, hogy a lecsópaprika nem a vastag húsáról ismeretes, hanem arról, hogy a héja szinte elolvad a párolásnál. Ettől még lehet húsa is, sőt legyen.

  6. Era says:

    :DNézz be hozzám. Van a számodra valami. 🙂

  7. Garffyka says:

    Nem is kell ahhoz körömlemosó. Húsvétra mostam a kifújt tojásoknak, melegvíz+mosogatószer és egy kis dörzsi szivaccsal is szépen lejött a jelölés.Selbia, sok helyen azt a tv paprikát árulják lecsópaprikának, ami már törődött, foltos; merthogy lecsóba jó az úgyis …

  8. Selbia says:

    Az igazi termelők tudják, mi a különbség. Onnan tudom, hogy egyszer egy termelő magyarázta el. Meg onnan, hogy megtapasztaltam főzés után, tényleg van ilyen lecsópaprika. Föl is ismerhető, csak most szombaton nem volt senkinél. Még érdekes, hogy egyszer Döröskén csinált egy háziasszony lecsót almapaprikából, de úgy, hogy a magos csutkájával együtt. Mikor láttam, azt hittem, nem fogok enni a lecsóból, dögerős lesz és köpködhetem a magokat. Hát, csodák csodájára nem így lett, az az almapaprika nem volt erős fajta, a magok meg a csutkák szépen elolvadtak. Ez ám a gazdaságos lecsófőzés!

  9. Altair says:

    Hát, persze, hogy sárga a tojás belseje: karotinnal etetik a tyúkot. :o) Az őstermelő nénikénél (meg a szomszédainál, ahol összeszedi) csak kapirgál, kukoricadarát és kerti zöldet eszik.De a karotin a D-vitamin előanyaga, szóval nem ártalmas, sőt! ;o)Rossz a propaganda! Tojást én is csak a Sparban veszek.

  10. zsuzsi says:

    Nekunk van harom tyukunk, napi 2-3 tojast tojnak, de persze venni is kell hozza. Gondom van ra, h soha ne vegyek ketrecest, ha lehet, akkor biot, de az enyemek hokabbak. Sargak persze, de nem olyan vad sargak. Kapnak a nocik tapot, nekik valot, meg elkapirgalnak a kertben, plusz a konyhai maradekok, ez az. De az a bolti tojas szin az szerintem valami praktika (hallottam kurkumat is).A csalasoktol meg a hatamon felall a szor…zs

  11. keknyul says:

    A zoldsegeket egyebkent tenyleg eleg megszagolni, akar kettevagas nelkul is buzlenek a mutragyatol. Egyebkent en ezt nem ertem, regen se ettunk bio-zoldseget de ez a mellbevago vegyszerszag nem volt jellemzo.Mi jelenleg Spanyolorszagban elunk es itt nagyon durva a helyzet. Gyonyoruek a zoldsegek, de egyszeruen nem lehet olyat kapni ami nem buzlik. De minden. Meg a dinnye is. Neha teljes tanacstalansagba esem, hogy most egyaltalan mit egyunk?? es nem csak azert mert az egeszsegunket feltem, hanem egyszeruen szar az ize is.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!