Rákóczi túrós újragondolva

Ki találja ki, miből van?

Na?

rákóczi 008

Elnézést, de ezt az újragondolósdit nem hagyhattam ki, nem is igazi gasztroblogger az, aki nem gondol valamit újra (csak viccelek, nehogy komolyan vegyétek), hát most gondoltam én is. Újra.

Szóval, igen, köles…

Második próbálkozás, ezúttal maximálisan elégedett vagyok az eredménnyel.

Igaz, pepecselős munka volt, de a sikerélmény kárpótol. Maradék tojásfehérje kell hozzá, ez a legtöbb háztartásban nem probléma. A köles mellett a különlegessége az, hogy a tetejére előre elkészített habcsók kerül.

Hozzávalók:

20 dkg köles

6 dl tej

csipet só

3 tojás

3 ek cukor

A krémhez:

50 dkg túró

2 tojás

2 ek búzadara

3 púpozott ek cukor

5 dkg mazsola

sárgabaracklekvár

A tetejére:

3 tojásfehérje (le kell mérni, nekem ez 10 dkg-t nyomott)

háromszoros mennyiségű porcukor, tehát 30 dkg

A habcsók elkészítését ITT nagyon részletesen leírtam. Pontosan így jártam el most is, csak éppen ezeket a rácsokat nyomtam a habzsákból a sütőpapírral borított tepsire. Elképzeltem, mekkora kockákat fogok vágni a sütiből, akkorára nyomtam a rácsokat. A lehetőségek végtelenek, a fantáziánk szab csak határt. Mivel ennek három óra kell, hogy kiszáradjon, álljunk neki időben…

Amikor a habrácsunk már sínen van, a tejben a csipet sóval megfőzzük a kölest. Amikor kihűlt, akkor kivesszük a habcsókszerűségeket a sütőből, és előmelegítjük azt 180 fokosra.

A három tojást felverjük habosra a három evőkanál cukorral, mint a piskóta készítésénél, csak most nem teszünk bele lisztet. A tojást géppel tudjuk csak öt perc alatt úgy felverni, ahogy kell, a félreértések elkerülése végett mondom. A cukros habot összekeverjük a kölessel. Mondhatnám, hogy óvatosan, de még ha lábujjhegyre is állunk közben, akkor is alaposan össze kell forgatni a két anyagot. Sütőpapírral borított tepsibe simítjuk (az enyém 28×30-as), és 15 percre a sütőbe toljuk.

Elkészítjük a túrókrémet: túrót összekeverjük a tojássárgákkal, a búzadarával, a mazsolával és a cukorral, felverjük a két tojás fehérjét, és azt is belekeverjük. Ha lejárt a sütőben a kölestészta 15 perce, rásimítjuk a túrót. Mehet vissza kb. 20 percre még.

A megsült túrós kölest bekenjük finom, házi sárgabaracklekvárral, már ha van. Ha nincs, marad a bolti. Kicsit hagyjuk szikkadni, majd felvágjuk a sütit a rácsok méretére, és minden sütikocka tetején elhelyezzük a csodás, roppanós díszt.

Mit is mondhatnék még? Büszke vagyok erre a finomságra.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »