Hát visszatért hozzám, végre.
Amikor elhagyott, arról volt szó, hogy néhány napig nem látjuk egymást csupán. De a körülmények kedvezőtlenül alakultak, újabb és újabb hetek teltek el – nem jött. Próbáltam telefonálni, hogy megtudjam, mégis, meddig kell még várnom, de a fickó, aki elválasztott minket egymástól, semmi jóval nem biztatott.
Nem adtam fel. Hittem abban, hogy minden rendben lesz; nem volt könnyű, de kibírtam.
Itt van Ő:
Végre, végre ismét jó kávét iszom, annyi szörnyű lötty után.
Próbálkoztam kotyogóval, aztán elveimet feladva beértem neszkávéval is, és amikor már épp elhatároztam, hogy lemondok a kávéivásról, akkor visszahozta a szerelő. Valami tömítésre kellett várni, állítólag.
Ezt a kis gépet öt éve vettem húszezer forintért, Svájcban dobta ki valaki, gondolom, az illető megunta, és újat vett. Az én ismerősöm kikukázta, kicsit kipofozta, és eladta. Nekem. Azóta kifogástalanul működött, de mostanára elfáradt. Én sem voltam vele eléggé gondos, be kell vallanom. Tudom, vannak nála szebbek, jobbak, modernebbek, de én vele tökéletesen elégedett vagyok.
Többen kérdezték tőlem, amikor kénytelen voltam nélkülözni, hogy de hát van kotyogód, nem?
Van, persze, egyszer kaptam ajándékba. De a jó kávé minősége csak részben múlik magán a kávén. Legalább annyira fontos, hogy milyen gépen készül. A jó kávéfőzők ugyanis a szó szoros értelmében nem főzik a kávét, hanem a 90-96 °C hőmérsékletű vizet 9-15 bar nyomással átpréselik a megfelelően tömörített, darált kávén.
Nem mindegy, mennyire friss a kávé pörkölése, hogyan tárolták, milyen finomságúra darálták, mennyire tömörítették, hány másodperc alatt folyt át a víz (ja, és milyen víz…) a kávén.
A jó eszpresszó onnan ismerhető fel, hogy a tetején vörösesbarna hab ül, a crema – ezt a kotyogó nem tudja. Ha a hab megvan, akkor vélhetően jól főzték a kávét. Azután következik az ízlelés…hmmm…megyek is, letesztelem még egyszer.
A kávés képet a kavezona.hu oldalról vettem, itt sok hasznos információt találhattok még a kávézással kapcsolatban. A másik kedvenc oldalam a témában a kavekorzo.hu.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)