Mai Móni

Az én drágám

Hát visszatért hozzám, végre.
Amikor elhagyott, arról volt szó, hogy néhány napig nem látjuk egymást csupán. De a körülmények kedvezőtlenül alakultak, újabb és újabb hetek teltek el – nem jött. Próbáltam telefonálni, hogy megtudjam, mégis, meddig kell még várnom, de a fickó, aki elválasztott minket egymástól, semmi jóval nem biztatott.
Nem adtam fel. Hittem abban, hogy minden rendben lesz; nem volt könnyű, de kibírtam.
Itt van Ő:

Végre, végre ismét jó kávét iszom, annyi szörnyű lötty után.
Próbálkoztam kotyogóval, aztán elveimet feladva beértem neszkávéval is, és amikor már épp elhatároztam, hogy lemondok a kávéivásról, akkor visszahozta a szerelő. Valami tömítésre kellett várni, állítólag.
Ezt a kis gépet öt éve vettem húszezer forintért, Svájcban dobta ki valaki, gondolom, az illető megunta, és újat vett. Az én ismerősöm kikukázta, kicsit kipofozta, és eladta. Nekem. Azóta kifogástalanul működött, de mostanára elfáradt. Én sem voltam vele eléggé gondos, be kell vallanom. Tudom, vannak nála szebbek, jobbak, modernebbek, de én vele tökéletesen elégedett vagyok.
Többen kérdezték tőlem, amikor kénytelen voltam nélkülözni, hogy de hát van kotyogód, nem?
Van, persze, egyszer kaptam ajándékba. De a jó kávé minősége csak részben múlik magán a kávén. Legalább annyira fontos, hogy milyen gépen készül. A jó kávéfőzők ugyanis a szó szoros értelmében nem főzik a kávét, hanem a 90-96 °C hőmérsékletű vizet 9-15 bar nyomással átpréselik a megfelelően tömörített, darált kávén.
Nem mindegy, mennyire friss a kávé pörkölése, hogyan tárolták, milyen finomságúra darálták,  mennyire tömörítették, hány másodperc alatt folyt át a víz (ja, és milyen víz…) a kávén.

A jó eszpresszó onnan ismerhető fel, hogy a tetején vörösesbarna hab ül, a crema – ezt a kotyogó nem tudja. Ha a hab megvan, akkor vélhetően jól főzték a kávét. Azután következik az ízlelés…hmmm…megyek is, letesztelem még egyszer.

A kávés képet a kavezona.hu oldalról vettem, itt sok hasznos információt találhattok még a kávézással kapcsolatban. A másik kedvenc oldalam a témában a kavekorzo.hu.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Irigykedek, látszik? Gyönyörű az a hab a kávé tetején 🙂

  2. Marika says:

    Én nem vagyok kávés, inkább csak capuccinot iszom, de annyira jó ez a bejegyzésed, hogy muszáj volt hozzászólnom! 🙂 Kedves egészségedre a finom kávét!!!

  3. Fernel says:

    Hmmm!Tudom miről beszélsz!Tél végén én is hasonló cipőben jártam, csak nekem az Ember szervizeli. De jobb nem volt a helyzet, főalkatrész hibás volt az én gyönyörű, és okos Gézám, nem érte meg beruházni, ez volt a gyenge pontja. Így én egy kis olcsó, karos gépbe ruháztam be hirtelen, aztán egy hétre rá, sógorom ránk hagyományozta az övét. És helyre állt a világ rendje, végre nem kellett kotyogós borzalmat inni, csak egy gombnyomás, és végre KÁVÉ.A kis karos meg visszacsomagolódott, és ott lapul a kamrában, vésztartaléknak.Csak közben a Penny kilistázta a kedvenc kávémat- Magico Espresso- és azóta kávékeresésben vagyok. Olyan kávét keresek, ami nekem megfizethető, és nem egy merő borzadály.Úgy látszik, a Metro-s HoReCa kilós, szemes beválik.Élvezd a jó kávéd, és örülj, hogy van!Sorstársad.

  4. Timi says:

    Na én meg azt hittem, a férjedről fogsz írni – a cím alapján 🙂

  5. Maimoni says:

    Fernel, köszi:)))Timi, igen, beugratós voltam.:)

  6. Az én férjem ölni tudna egy ilyenért…. Engem…Hiába, nem bírja a kávéillatot.Mondhatni ettem a kotyogókat szerintem sem főz túl jó kávát, de sajnos mellé megvan az a rossz szokásom, hogy elfelejtem szegényeket, és kiég a gumi. Ilyen balesetből nem sokat engedhet meg magának az ember, mert gyilkosnak fogják titulálni a családtagjai, mindenféle leégett konyha rémképével riogatva….Ezért egy darabig leszoktam róla… mármint a kávéról, meg azért is, mert nyomta a gyomromat. Szerintem azért, mert a jó kávét, napi sok híggal pótoltam, és mikor már 4 híg kávé is lement egy nap besokallt a belső berendezésem. De nem bírtam sokáig nélküle, ezért kaptam unokatesómtól egy aranyfilteres tupperware átfolyatós poharat…., mint a víz… Mézzel, tejjel iszom, s habosítok, csak, hogy az érzés meglegyen, nemrégiben ráfanyalodtam a Lidl-s vaníliajégrémre is, s arra mertem az átfolyósomat.Most egy ideje vissza aplikáltam otthonra a kotyogót, de mindig morgás van érte, nem bírja a szagát, mármint életem párja a kávéét.Egy ilyen kis “drágám”-ért, mint a tied Móni, ölni tudnék. A probléma csak annyi, nem férne el.Így marad a több munkafázissal habosító pohárral ráaplikált tejes hab, ami jó, jó, “DE NEM ÁZ IGAZI”. Minden irigységem azért a sárga habért Móni. Becsüld meg!Én meg beruházok egy nagyobb konyhára, középen gyúródeszkás konyhapulttal, és krémkávéfőzőgéppel, de addig is míg nem sikerül sűrűn lottózom….. :)Ezennel megnyitom a kávéimádók klubját.Puszi!

  7. Alexandra says:

    Megertelek 🙂 Nekunk is Saeco van, az ebayen vettem 🙂

  8. Anka says:

    Azt tudtad, hogy a híres kávéivó olasz nép csakis kizárólag a kotyogósan főzi a kávét?? (legalábbis otthon:D) … legalábbis az én nápolyi sógorom, családja, barátai és üzletfelei erre esküsznek. persze az alapanyag pazar, és a kávéjuk utánozhatatlan!!!

  9. Kriszta says:

    Teljesen egyetértek.Már ott tartok, hogy legszívesebben mindenhova termoszban vinném a Saeco-s kávémat. Persze legjobb frissen, de az a sok lötty amit kávé néven kínálnak…Csak soha el ne romolna a gép! De az enyém sajnos elég érzékeny. No, jó kávézást, és jó tudni hogy nem vagyok egyedül…

  10. Maimoni says:

    Anka, nem tudtam… de abban hogyan tudják krémes tetejűre főzni? Vagy az nekik nem is olyan fontos…? Erről muszáj lesz megkérdeznem valami kávészakit.:)Kriszta, Alexandra, könnyű a jót megszokni, bizony… Régebben nescafét ittunk, évekig, most már annyira nem ízlik, hogy magam is meg vagyok lepődve.

  11. Anonymous says:

    Megértelek!Elromlott az én kávéfőzőm is, isteni espressót tudott csinálni, kaptam helyette egy “kávéfőzőt”, ami csak hosszú kávét tud, de olyan mintha barna vizet innék. :(A férjem meg kapszulás kávéfőzőt akar venni nekem, küzdök ellene vitézül…Vera

  12. Maimoni says:

    Vera, kérd meg, hogy vegyen neked az e-bay-en egy jót:)

  13. Anonymous says:

    🙂 Megmutatom neki az írásod, hátha meglep egy jó géppel! :)Vera

  14. Anonymous says:

    Most már érthető egy Saeco kávéfőző nekem is hiányzik, na meg a drága jó Kitchen Aid! :)Ági

  15. Anka says:

    Móni nem tudom! De pár hét múlva jönnek haza, majd meglesem a reggeli közben, hogy mi a titka Giuseppe kávéjának ;)meg, hogy van e rajta krém réteg…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!