Mai Móni

Herkentyűburger, miniburger, buliburger, lazacburger, ahogy tetszik…

Amikor megláttam a GoodFood magazin augusztusi számában az apró hamburgereket, tudtam, hogy ezt én is el fogom készíteni. Szuper bulikaja, kerti partira, gyerekzsúrra remek ötlet. A bucik szaggatásába és a kis burgerek összeállításába egyaránt bevonhatjuk a gyerekeket, úgy közös szórakozás lehet az amúgy kicsit pepecselős munka.
Ezek itt a képen most apró lazacburgerek, a fagyasztóban volt még 40 deka lazacfilé, így aztán úgy döntöttem, nem megyek boltba darált húsért, hanem a halból sütök kis pogácsákat. Szóval, bár lazacburgernek kéne hívni, családom azonnal rásütötte a herkentyűburger nevet a kis szendvicsekre. Le sem tagadhatnánk, hogy nagy Spongyabob rajongók vagyunk…

Hozzávalók a minibucikhoz (kb. 50 darabhoz):
2 dl tej
2 dkg élesztő
2 tk cukor
60 dkg liszt
2 k olívaolaj
1 dl kefir vagy tejföl
1 tk só

a tetejére:
1 tojás
különböző apró magok (szezám-, fekete hagymamag, mák)

A lazacpogácsához:
40 dkg lazacfilé (a bőre nélkül)
1 tojás
4-5 k zsemlemorzsa

bors
1 ek aprított perezselyem
1 tk curry
2 tk mustár

Az összeállításhoz:
salátalevél
lila hagyma
paradicsom
ketchup
majonéz

Első lépés a tészta összeállítása. Akinek van dagasztó- vagy kenyérsütőgépe, öntse az üstbe a meglangyosított tejet, keverje el benne a cukrot, morzsolja bele az élesztőt, és hagyja állni kb. öt percig, amíg az élesztő feljön a tej tetejére. Ekkor adja hozzá a tészta többi hozzávalóját, és indítsa el a gépet. Hagyja járni 15 percig – ruganyos, nem ragacsos tésztát kell kapnia, ha nem ilyen, kevés lisztet kell még adni hozzá. Kapcsolja le a gépet, és pihentesse a tésztát addig, amíg duplájára nem kel.
Akinek nincs gépe, tegye egy tálba a lisztet, a közepén alakítson ki mélyedést, ebbe öntse a langyos tejet, oldja fel benne a cukrot, és morzsolja bele az élesztőt. Ha felfutott, tegye bele a többi hozzávalót, és gyúrja a tésztát addig, amíg egynemű, ruganyos anyagú nem lesz. Ha kész, szórja meg liszttel a tészta tejét, és takarja le egy konyharuhával. Kb. fél óra alatt a duplájára kel.

Ha megkelt a tészta, borítsuk a gyúrólapra, és gyúrjuk át. Hagyjuk pihenni újabb 15 percig, majd nyújtsuk ki ujjnyi vékonyra.

Egy kis pohárral vagy pogácsaszaggatóval szaggassunk apró , kb. 4 centi átmérőjű köröket a tésztából. Tegyük a pogácsákat sütőpapírral borított tepsire, nem túl szorosan. Tegyük be a sütőbe úgy, hogy állítsuk  a hőmérsékletét 50 fokosra (ez a gázsütő 1-es fokozata).

15 perc elteltével kenjük le a minibucik tetejét felvert tojással, és szórjuk meg tetszés szerinti magokkal.

Toljuk vissza a tepsit a sütőbe, csavarjuk fel a hőt 210 fokosra, és 13 perc alatt süssük pirosra a bucikat. Mehet a tepsibe a maradék.

Közben a lazacpogácsák hozzávalóit tegyük aprítógépbe, és egy-két perc alatt kevertessük jól össze.

Vizes kézzel formáljunk a kis zsemlékkel azonos méretű pogácsákat, forgassuk zsemlemorzsába, és kevés olívaolajon süssük meg.

Jöhet az összeállítás: kettévágjuk a kicsi zsemléket, alulra kerül a salátalevél, a hagyma, egy kis ketchup, rá a lazacpogácsa, a majonéz é a paradicsom.

Valahogy így.

Rájuk tesszük a tetejüket, és átszúrjuk fogpiszkálóval, hogy úgy is maradjanak.

Minden darab 3 falat.
Jó étvágyat!

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. horimarika says:

    Na, most idegyógyultam a képernyő elé és ismét majdnem a monitort nyalogatom!!!! Isteniek!

  2. Kati says:

    Hát ez tényleg isteni, én is ki fogom próbálni.

  3. Maimoni says:

    :))) Tényleg szuper, én sem tudtam ellenállni nekik…

  4. goba says:

    Állati guszták 🙂 A lazacpogácsa meg különösen jó ötlet bele. No már tudom, hogy mit gyártok a legközelebbi vendégségre.

  5. bubi says:

    A bucik olyan sütőben is finomra sülnek 13 perc alatt, ami aránylag lassan melegszik fel? (Csak mert ezt ki kell próbálni és én a kelt tésztákat mindig előmelegített sütőben sütöm, de takarékosabb lenne így…)

  6. Maimoni says:

    Hát, ha lassabban melegszik fel, egy picivel biztosan több idő kell… Legyen piros a teteje.

  7. eSKa says:

    Nagyon jól néznek ki. Az első képből még azt gondoltam, hogy igazi, nagy hamburgerek, de a utolsó képen látszik a kezedben, hogy csak néhány falat az egész. A gyerekek biztosan imádták az elkészítését is. Biztosan senki nem volt, aki csak egyet evett belőle 🙂

  8. Maimoni says:

    Hát bizony, ebből fejenként legalább 5 az adag:)))

  9. ancsapancsa says:

    Ez fantasztikus! Már linkeltem is a gyereknek, hogy legyen mivel elütnie az időt otthon!Ha nem bánod, adnék neked egy díjat. Mint ahogy a bejegyzésemben is írom, nem bánom, ha éppen nem fogod tovább adni a lényeg, hogy én érdemesnek tartottalak rá.http://ancsa-pancsa.blogspot.com/2011/07/dijat-kaptam.htmlÜdv: Anikó

  10. Chef Viki says:

    Mekkora nagy királyság!És utána még büszkélkedni is lehet: ültő helyemben letoltam öt!!! hamburgert!:-DD

  11. Maimoni says:

    Anikó, nagyon köszönöm!Viki, bizony, ötöt még a mekdonácosból is nehéz!!:))

  12. Beastie says:

    hát ez csodás, neki is álltunk azon nyomban 🙂

  13. odibaby says:

    Hali!Az az 1 evőkanál só komoly?

  14. Maimoni says:

    Bocsánat, azt valszeg elírtam… Teáskanál. de nem csapott.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!