Mai Móni

Sheperd’s pie görögösen

Írországban élő barátaink leptek meg tegnap a GoodFood magazin augusztusi számával; nem tudom, mivel okozhattak volna nagyobb örömet, úgyhogy Szandra, Andris, ezúton is hálásan köszönöm!
Sok klassz receptet találtam benne, az egyiket ma el is készítettem. Az volt a legjobb benne, hogy minden volt hozzá itthon – na jó, a bárányhúst pulykával helyettesítettem, volt 70 deka a fagyasztóban.
Az elnevezése kis magyarázatra szorul; a sheperd’s pie az angolszász konyha klasszikusa, bárányból készítik, tulajdonképpen két réteg kruplipüré közé kerül a darált húsos ragu, majd cheddar sajttal megszórva sütik meg. A recept szerzője azt írja, ez az ő variációja a muszakára, amelybe viszont padlizsán járna – tehát az étel kicsit olyan, mint holmi görög sheperd’s pie.
De nevezzük bárhogy, nagyon finom, és ha elkészítitek, véletlenül se hagyjátok ki belőle a fahéjat, pontosan attól lesz különleges.

Hozzávalók (6 személyre, vagy 4 nagyétkűnek):
1 kg krumpli
70 dkg darált hús (pulykából készítettem)
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 hámozott, darabolt paradicsom-konzerv

bors
1 tk kakukkfű
1 tk morzsolt bazsalikom
1 tk morzsolt oregánó
1 kk fahéj

A besamelhez:
7 dkg vaj
3 ek liszt
7 dl tej

bors
szerecsendió

A tetejére:
20 dkg reszelt sajt (ízlésünk és pénztárcánk szerint…)

A krumplit meghámozzuk, legyaluljuk (szeletekre vágjuk), lábasba tesszük, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és teszünk hozzá egy tk sót is. Forrástól számítva öt percig főzzük, majd leöntjük róla a vizet, és fedő alatt még öt percig hagyjuk a gőzben.

A hagymát felaprítjuk, 2 ek olívaolajon pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst. Fehéredésig sütjük, folyamatosan kevergetjük, hogy ne maradjon egyben a hús.

Ráöntjük a paradicsomot, hozzáadjuk a fűszereket, sózzuk, és kb. húsz percig lassú forralással főzzük.

Közben elkészítjük a besamelmártást. Egy kis lábasban felolvasztjuk a vajat, majd rászórjuk a lisztet, felforrósítjuk, és felöntjük a tejjel. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. Felforraljuk, közben folyamatosan kevergetjük, és pár percig, egészen pontosan addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.

Egy ovális jénai tál aljára lerakjuk a a krumpli felét, erre öntjük a ragut, majd befedjük a maradék krumplival.

A krumpli tetejére jön a besamel.

Végül megszórjuk reszelt sajttal, majd a sütőbe tesszük 30-35 percre (vagyis, amíg szép pirosra nem sül a teteje).

Amikor kész, kivesszük a sütőből, és tálalás előtt legalább negyed órán át pihentetjük.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Csoda jól néz ki, hát még milyen finom lehet! Már régen készülök készíteni, de mindig győz a rakott krumpli … :))

  2. Chef Viki says:

    Nálunk nagyon bejönnek az ilyen kaják: egy edényben egyszerre van kész hús és köret :-)Baromi jól néz ki!

  3. eSKa says:

    Nagyon gusztán néz ki. Biztosan nagyon finom is. Köszi az ötletet 🙂

  4. Maimoni says:

    A rakott krumpli nálunk is nagyon megy – de ma nem volt hozzá kolbász sem, meg tejföl sem itthon. Így lett ez az ebéd.

  5. Maimoni says:

    Viki, az ilyet szeretem én is a legjobban…Kata, már nincs is belőle.

  6. Mandula says:

    Nagyon köszi érte! Isteni lett! 2x csináltam meg (egymást követő napon) mégis alig jutott nekem 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!