Miért ez neve a következő lepénynek?
Az első ok a címben szereplő, szállóigévé vált mondatban keresendő, amelyet a legendás film, a Casablanca végén Rick, azaz Humphrey Bogart mond Louis Renault őrnagynak, azaz Claude Rains-nek: azt hiszem, ez egy gyönyörű barátság kezdete. Bár, aki csak magyar szinkronnal nézi, nézte a filmet, az ebből most nem ért semmit, mivel Kálmán György hangján a következő mondatot hallhatjuk: “Louis, maga ugyanolyan szentimentális, mint én ” – vagy valami hasonlót.
Hát ez a mondat jutott eszembe az első lepény után. Az angol.
Második magyarázatom a film történetéhez kapcsolódik. Nemrég olvastam, hogy a forgatás körülményei meglehetősen kaotikusak voltak, s hogy a rendező, Michael Curtiz, azaz Kertész Mihály napról napra alakított a forgatókönyvön, a forgatás kezdetekor, de még a közepe táján sem tudta senki, mi lesz a film vége. Így volt a lepénnyel is.
Curtiz, azaz Kertész egyébként budapesti zsidó családban született 1886-ban, Kaminer Manóként. 1919-ben Ausztriába költözött, majd 1926-ban az Egyesült Államokba emigrált, nevét itt angolosította Michael Curtizre. Hosszú hollywoodi pályafutása során több, mint száz filmet készített, köztük a filmtörténet egyik legnagyobb klasszikusát, a Casablancát. A film bemutatója a második világháború kellős közepén, 1942. november 26-án volt.
A főhősnőt alakító Ingrid Bergman után olvasgatva amolyan érdekességként megjegyeztem, hogy több magyar is befolyásolta a karrierjét; Kertész mellett például Robert Capa, a XX. század egyik legjelentősebb fotósa, akit eredetileg Friedmann Endrének hívtak, s akivel Bergman több évig tartó szerelmi viszonyt folytatott.
Kép innen. |
Amikor angolul néztük a filmet, Rick bárjának főpincérét hallgatva azt mondtam a férjemnek: úgy beszél angolul, mintha magyar lenne… Aztán utánanéztem, és láss csodát: Gerő Jenő, azaz Szőke Szakáll alakítja a szerepet.
Curtiz más magyarokat is “elhelyezett” a filmben: az Ugartét alakító Peter Lorre-t például (született Löwenstein László). Nagyon érdekes a német házaspár kis gegje, amelyet a főpincér előtt mutatnak be: előadják ugyanis, hogy ők most már csak angolul beszélnek egymás között is, hogy Amerikában majd könnyebb dolguk legyen. És akkor a férj megkérdezi a feleségét:
-Sweetnessheart, what watch?
-Ten watch.
-Such much?
Nem tudom, más nyelven is össze lehet-e keverni az órát (a tárgyat) az időbeli órával… Szerintem ez itt egy nyakon csípett hunglicizmus.
A harmadik ok, amiért a Casablanca nevet választottam, már, ha nagyon meg akarom magyarázni: ugyanolyan színes, mint akkoriban ez a város…
Vagy csak egyszerűen tombol bennem az elnevezési vágy.
Hozzávalók 4-5 személyre:
1 kg krumpli
1 kisebb cukkini
1 fej lila hagyma
1 kápia paprika
1 tojás
2 dl kefír
20 dkg csicseriborsóliszt – ennek hiányában lehet sima búzaliszt
só
bors
2 tk Fűszervaj fűszerkeverék (tartalma: tengeri só, hagyma, fokhagyma, kakukkfű, majoranna, petrezselyem) – ennek hiányában tehetünk bele aprított petrezselymet, és egyéb zöld fűszereket
olívaolaj
A tálaláshoz:
tejföl
reszelt sajt (füstölttel a legjobb)
Először is a hagymát apróra vágjuk, kevés olívaolajon megdinszteljük. A paprika csumáját kivesszük, a húsát apróra vágjuk, vagy aprítógéppel összevágatjuk. A krumplit meghámozzuk, a reszelő apróbb lyukú felén egy nagy tálba reszeljük, majd ugyanezt tesszük a cukkinivel is (nem kell meghámozni).
Hozzáadjuk a tojást, a dinsztelt hagymát, a paprikát, jól átkeverjük, majd a kefirt és a lisztet is alaposan elvegyítjük benne.
Teflonos palacsintasütőben felforrósítjuk az olajat, majd annyit merünk bele a tésztából, amennyit egy kanál segítségével szép vékonyan el tudunk benne oszlatni. Nem a legnagyobb lángon sütjük, hogy a krumplinak is legyen ideje megsülni, még mielőtt az egész megégne.
Pár perc kell az egyik, és pár perc a másik oldalnak. Ha kész, tejföllel megkenjük, reszelt füstölt sajttal megszórjuk, és felcsavarjuk, mint a palacsintát.
Jó kis vega kaja. Tökéletes nyári ebéd vagy vacsora.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Hú, ez finom volt, köszi, Móni! 🙂
Szívesen:))
Casablanca? Néhány hete írtam róla. A zebegényi nagy nyári kerti buli ebben a hangulatban fog zajlani és marokkói ételek lesznek (Váncsa nyomán). :):):)
Húú, az klassz lesz, tuti!:)
Rapcsanka ala Casablanca…
Én csak azt szeretném megkérdezni, hogy miért fűszerVAJ keverék? Vajjal kell ezt összekeverni? És egy kezdő kedvéért kérem írd meg, hogy a kicsi cukkini, az mondjuk fél kilós?
Pont ma délben határoztam el, hogy holnap a te cukkinitócsnidat csinálom meg salátával ebédre. :o)De lehet, hogy kipróbálom ezt helyette. :o)
Bori, azért Fűszervaj fűszerkeverék, mert fűszervaj készítéséhez állította össze a fűszermester, de persze máshoz is használható.A kis cukkini kb. 30 dkg. De lehet nagyobb, kisebb, igazából nem kötött, hogy miből mennyit tegyünk bele.
Altair, az is finom…:))
MInap ilyesmit csináltam én is. Cukkíni nagylyukún lereszel, sóz, áll, kinyomiz, összekever tojással, liszttel, zsemlemorzsával, apróra vágott sonkával, reszelt sajttal, jöhet a só, bors, fokhagyma. Addig ügyeskedtem a zsemlemorzsával, amíg kanalazhtaó massza nem lett belőle. Azt’ kisütöttem. Be is faltuk.Ma viszont a te lepényedet csinálom meg (sonkát is teszek bele:)!!!!!!
Ezt én is ki fogom próbálni, nagyon guszta és finom lehet! Mint vegetáriánus, direkt testhez álló 🙂 Köszi az ötletet!
Móni!Téged kérdezlek hátha van ötleted…Tihanyba a fatálas husinkhoz hagyma mártást ? /vagy mit??/ adtak…elsőre nem volt túl guszta, mert úgy nézett ki mint egy óriási adag olajban megdinsztelt hagymakarikák…de ízre nagyon fincsi volt, az tuti, hogy karamelizálva volt…és más nem is volt benne, de a lé nem tömény olaj volt az biztos…nagyon finom volt, az egész család imádta…van ötleted, hogy tudnék ilyet csinálni? köszi
Hát, nem igazán tudom,mi lehetett… De lehet úgy próbálnám meg, hogy hagymakarikákat kevés olajban lesütnék, liszttel megszórnám, kevéés vízzel felengedném, és szójaszósszal ízesíteném…asszem…