Pityu barátunk Boszniában horgászott a múlt héten, és hozott egy kis ajándékot: egy doboz kajmakot.
Leginkább tehéntejből készítik: a forralt, lehűtött tejet lefölözik, és ezt a fölt rétegezik edényekbe;minden réteget megsóznak. A kajmak az érlelési időtől függően sokféle lehet – gondoljatok a juhtúróra, annál sem mindegy, hány hete készült.
Ezen az oldalon találtam néhány jó receptet a felhasználásához – persze, csak úgy magában, kenyérrel is jó.
Ötlet, javaslat esetleg?
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Én imádom a Kajmakot most is vab ithon igazi házi.Nekem is van a blogomon kettő recept is kajmakkal.Ha akarod megnézheted.Üdv.
Én is nagyon szeretem, amikor átköltözünk Magyarországra, csodálkoztam, hogy itt nem kapható…
Jujj, ettől nagyon meglepődtem. Először amikor megláttam a bejegyzés címét, eszembe jutott, hogy milyen undorral szedtem le mindig is a tejről reggel a képződött hártyát…sőt, szűrőn keresztül öntöttem a csuporba, főleg a házi tejet nagymamámnál, de a boltit is. Szüleim meg mérgelődtek, hogy az a finom, és abban van a lényege a tejnek, igyam csak meg. El sem tudtam képzelni, hogy magyarul is használják ezt a szót, és hogy a bejegyzés valóban erről szól. Már kíváncsi voltam mi is az, s erre kiderül, hogy ínyencségnek számít egyeseknek, s még külön receptek is vannak hozzá. Boltban, vagy így készíteni, ahogy említed, még nem hallottam.
szia!
szerbiában boltban is vásárolható, igen finom , a házi persze finomabb…
nagyon sok mindenhez használjuk…
sokszor sajt helyett, túró helyett vagy éppen feta sajt helyett is az kerül az ételbe….
vajdasági magyarok is igazán beolvasztották a magyaros receptek alapanyagaiba….
minden jót
Éva
Szívből javaslom a Balkáni ételek című könyvet.Bognár Antal (szerk.), Jugoslovenska knjiga/Forum, Ljubljana, 1988
Szívből javaslom a Balákáni ételek című könyvet
Bognár Antal (szerk), Ljubljana, 1988.