Mai Móni

Kajmak

Pityu barátunk Boszniában horgászott a múlt héten, és hozott egy kis ajándékot: egy doboz kajmakot.

Hallottatok már a kajmakról?

Leginkább tehéntejből készítik: a forralt, lehűtött tejet lefölözik, és ezt a fölt rétegezik edényekbe;minden réteget megsóznak. A kajmak az érlelési időtől függően sokféle lehet – gondoljatok a juhtúróra, annál sem mindegy, hány hete készült.
Ezen az oldalon találtam néhány jó receptet a felhasználásához – persze, csak úgy magában, kenyérrel is jó.

Ötlet, javaslat esetleg?

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Daniela says:

    Én imádom a Kajmakot most is vab ithon igazi házi.Nekem is van a blogomon kettő recept is kajmakkal.Ha akarod megnézheted.Üdv.

  2. Ami says:

    Én is nagyon szeretem, amikor átköltözünk Magyarországra, csodálkoztam, hogy itt nem kapható…

  3. Mónika says:

    Jujj, ettől nagyon meglepődtem. Először amikor megláttam a bejegyzés címét, eszembe jutott, hogy milyen undorral szedtem le mindig is a tejről reggel a képződött hártyát…sőt, szűrőn keresztül öntöttem a csuporba, főleg a házi tejet nagymamámnál, de a boltit is. Szüleim meg mérgelődtek, hogy az a finom, és abban van a lényege a tejnek, igyam csak meg. El sem tudtam képzelni, hogy magyarul is használják ezt a szót, és hogy a bejegyzés valóban erről szól. Már kíváncsi voltam mi is az, s erre kiderül, hogy ínyencségnek számít egyeseknek, s még külön receptek is vannak hozzá. Boltban, vagy így készíteni, ahogy említed, még nem hallottam.

  4. lapappilon says:

    szia!
    szerbiában boltban is vásárolható, igen finom , a házi persze finomabb…
    nagyon sok mindenhez használjuk…
    sokszor sajt helyett, túró helyett vagy éppen feta sajt helyett is az kerül az ételbe….
    vajdasági magyarok is igazán beolvasztották a magyaros receptek alapanyagaiba….

    minden jót

    Éva

  5. klára says:

    Szívből javaslom a Balkáni ételek című könyvet.Bognár Antal (szerk.), Jugoslovenska knjiga/Forum, Ljubljana, 1988

  6. klára says:

    Szívből javaslom a Balákáni ételek című könyvet
    Bognár Antal (szerk), Ljubljana, 1988.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!