Kép innen. |
Mostanában itt-ott beleakadtam a Chia maggal kapcsolatos cikkekbe, egészen kíváncsivá tettek, hogy is néz ki ez a szuperélelmiszer, amelyről a Laptopkonyhán szakértőnk, dr. Leitem Ágnes a következőket írta:
“A Chia mag az aztékok alapélelmiszere volt, és a futók étkének is nevezték, mert elegendő energiát és tápanyagot biztosított a hírnököknek útjuk során, és a hosszú vadászatokon. A növény apró fekete-fehér magja értékes élelmiszer, fogyasztása hosszan tartó energiaszint-emelkedést okoz.
A Chia mag, vagy más néven aztékzsálya-mag nagyon magas koncentrációban tartalmaz számos, az emberi szervezet egészséges működéséhez szükséges tápanyagot. A zsályafélék családjába tartozó csodaszer magas rost-, fehérje-, antioxidáns-, omega-3 és omega-6, kalcium-, magnézium-, vas-, cink-, A- és B-vitamin tartalma rendszeres fogyasztás esetén biztosítja, hogy egészségesebbé tegyük étrendünket, mert a kicsi magok évekig tárolják ezeket a létfontosságú alkotóelemeket: tartalmazzák szinte az összes esszenciális aminosavat, könnyen emészthető formában.
Kép innen. |
A mag rostjai folyadék hatására gélszerű anyagot alkotnak, saját súlyának 12-14-szeresére dagad, ezért hatásos és gyors segítség lehet a súlyfelesleg leadásában, mert késlelteti a gyomor kiürülését és az ételekhez adva növeli azok tömegét, de a kalóriáját csak kis mértékben. Használatával mégis tápanyagban gazdag ételhez juthatunk. Ez a gélszerű anyag teltségérzetet okozva kalóriabevitel nélkül csökkenti az éhséget, mérsékli a vércukorszintet és csökkenti a koleszterint. Jelentős hatással van a magas vérnyomásra is, ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére.”
El is gondolkodtam rajta, ki kéne próbálnom… aztán, mit hoz az élet, kaptam egy levelet a Chia mag magyarországi forgalmazójának egyik képviselőjétől, hogy ha szeretném kipróbálni a magot, küld egy csomaggal (mindig mondom, hogy gasztrobloggernek lenni királyság…). Pár nap múlva meg is hozta a postás, azóta kísérletezem vele. Sütöttem már tortilla tésztába, pizzába, kenyérbe, szórtam salátára, krémlevesbe; tulajdonképpen bármihez hozzáadható, mivel teljesen semleges ízű. Mi nem vagyunk nagy halasok, így aztán örülök, hogy van valami, amivel azért jelentős mennyiségű omega-3 zsírsavat tudok a szervezetünkbe juttatni (többek között).
Van valakinek hosszabb távú tapasztalata a Chia maggal?
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
… és minden szép és jó mellett van még benne egy kis szaponin is. Ezt általában elfelejtik megemlíteni.
Akkor most jó vagy nem…?
Szerintem csak óvatosan. Más is tartalmaz szaponint (pl. burgonya, paradicsom) és tudni kell róla, hogy 200 C fokon sütve sem tűnik el. Hosszú távon betegséget okoz.Mi nem eszünk krumplit, paradicsomból pedig csak a nagy, érettet, mert annak jóval alacsonyabb a szaponin tartalma.
MóniNagyon szép Keszthely…integettem…Vasútmodell kiállításra bementünk volna, de brutál drága:(a kompozásotokra viszont emlékeztem így 400 Ft-ból utaztunk oda-vissza:)én ezt találtamFelületaktív tulajdonságuk révén közvetlenül a vérbe kerülve a vörösvértestek szétesését (hemolízis) okozza – szájon át adagolva azonban nem tud a véráramba kerülni.
Ó, Csimotanya… hát, most mondhatnám, miért nem szóltál, de én meg nem is voltam itthon: Pesten voltam egy tengeri halas kurzuson.:)
Köszönöm az infót… De én ezt most nem értem. Akkor a felhajtás a Chia mag körül, de erről a szaponinos dologról sehol nem olvastam… De ha meg így van, ahogy Csimotanya mondja, akkor ez mégsem olyan káros. Igazából, a Laptopkonyhás szakértőnk, Leitem Ági egy nagyon alapos, precíz orvos, természetgyógyász, és nekem az a furcsa, hogy erről ő sem tett említést. Pedig ő aztán a szójáról is lebeszél mindenkit.:)
Bocsánat, hogy így ismeretlenül beleszólok, de amiről Alexandra beszél, és káros, az a szolanin, ami a krumpliban is van.A szaponin más, az van pl a mosódióban, attól habzik.A Chia magban nem tudom, melyik van.Még egyszer bocsánat.
A szaponin legalább annyira káros és a burgonyában is van. Burgonya és szaponinChia és szaponin (angolul)Az ilyen szuperélelmiszerek nekem mindig gyanúsak…
A szolanin egy típusa a szaponinnak. De még soha senki nem kapott veseelégtelenséget attól, mert krumplit evett és a vörösvértestjei hemolizáltak…
Soha nem hallottam ezt a krumpliról, ráadásul nem is szuperélelmiszer, mint a chia mag, nem is volt kétségem, hogy jól teszem, hogy a családnak minden levest ezzel dúsítok. Elolvastam a cikket, amit Alexandra belinkelt. Hát, azt hiszem nem tudom teljesen bevezetni a krumplinélküli étrendet, de legalábbis meg fogom pucolni mindig főzés-sütés előtt. Pedig mennyire jó volt időt spórolni az újkrumpli kapargatásán… 🙁
Én már több mint fél éve foglalkozom a chia maggal, a legtöbb angol nyelvű hiteles forrásanyagot olvastam, de megmondom őszintén esetleges szaponin tartalmáról és annak jelentősségéről egyedül Alexandrától hallottam. 1-2 oldal megemlíti, hogy talán tartalmaz szaponint az azték zsálya (chia), de ezzel kapcsolatban a mai napig nincs mérhető adat, de ha már felmerült a téma, én is kiváncsi lettem mi az a szaponin. Egy dietetikus és egyben élelmiszer mérnök hozzáértésének és lelkes vizsgálódásának köszönhetően én is okosabb lettem a szaponinok terén:”A szaponinok közül sem mindegy, hogy melyikről mondjuk, hogy mérgező. A szolanin, ami a burgonyában is van, szintén szaponin. A triterpénszaponinok közé tartozik pontosabban és enyhén mérgező. A krumplinak a gyümölcsében (amit nem eszünk meg) van jelentős mennyiségben szolanin, a gumójával kapcsolatban (amit viszont megeszünk) azt kell tudni, hogy ha csírázik vagy ha megzöldül a héj alatt, akkor van benne élettanilag számottevő mennyiségű szolanin és valóban nem ajánlott a fogyasztása, mert enyhe mérgezést és tüneteit: fejfájást, hányást stb. okozhat. Ez így igaz!Olyanról már igen, hogy a farkascseresznye bogyójától vagy a krumpli bogyójától (nem a gumójától) megbetegedett valaki. Általában gyerekek csipegetik le, akik nem tudják, hogy veszélyes és beleférnek a kistermetű emlős kategóriába. Mert például a madaraknak nem mérgező a szolanin. Még amikor a krumpli elterjedt Európában, akkor is inkább rosszullétet okozott a termésének a fogyasztása, mint halált.Másrészről számos – gyógynövényként számontartott – növénynek van még szaponin-tartalma, amelynek a gyógyhatását is annak tulajdonítják.”
Szeretném megtudni, hol lehet ezt kapni, mondjuk Pesten.
Itt van egy térképes kereső, ezzel megtalálod a hozzád legközelebbi üzletet, ahol kapható:http://www.originalchia.hu/chia-lelohelyek/original-chia-lelohelyek/
Köszi, Lilla.:)
Mexikoban limonadeba keverve fogyasztjak.http://www2.esmas.com/al-sabor-del-chef/bebidas/172676/agua-limon-con-chiaGabi