Napok óta azon gondolkozom, miként emlékezzem meg Columbóról, azaz Peter Falkról, a híres nyomozót megszemélyesítő színészről, aki 83 évesen, pénteken hunyt el. Alzheimer-kórja volt.
Mondhatom, hogy Columbón nőttem fel, a mai napig szívesen megnézem egy-egy epizódját. Szerintem, a sorozat vetítési jogát bíró csatornáknak most Columbo-maratont kéne tartaniuk, néhány nézhetetlen műsorszámot nyugodtan lecserélhetnének egy-egy epizódra.
Tudtátok, hogy a Pester Lloyd egykori főszerkesztője, Falk Miksa Peter Falk dédapja volt? Vannak részek, amelyekben hivatkozik is magyar unokaöcsire, vagy, amelyikben felbukkan magyar származású szereplő.
Kiskora óta volt üvegszeme, rákos daganat miatt kellett eltávolítani az egyik szemét még hároméves korában; bár ez eleinte hátráltatta színészi karrierjét, végül a zseniális nyomozó védjegye lett a ballonkabát, a szivar, a roncs autó és a soha nem látott feleség mellett. A színész állapota az utóbbi években nagyon leromlott, 2009 óta arra sem emlékezett már, hogy ki is volt az a Columbo.
Tehát, én ezzel a sütivel emlékezem meg róla; lehetne ugyan meggyes-darás-vaníliás-csokiganache-os kockának is hívni, de azt mondom, legyen Columbo. Úgyis, mindig vissza kell jönni egy újabb darabért…tudjátok: “csak még egy dolog, uram!”
Több helyről vettem az inspirációt – alapötlet innen – de ebben a formában sehol sem láttam a sütit.
Hozzávalók (egy 30×28 cm-es tepsihez):
Alsó réteg:
1 kg meggy
1 l víz
20 deka nádcukor
1 tk őrölt fahéj
23 dkg búzadara
Középső réteg:
2 csomag vaníliás pudingpor (a Haas Natural természetes összetevőkből áll)
10 dkg nádcukor
8 dl tej
Felső réteg:
2 tábla (20 dkg) étcsoki
2 dl tejszín
A meggyet feltesszük egy lábasban a vízzel, a cukorral és a fahéjjal nagy lángra, a tűzhelyre. Amikor forr, belekeverjük a búzadarát, és amint újra forrni kezd, egy percig kevergetve hagyjuk, majd elzárjuk a gázt, mert nem főzzük szanaszéjjel a meggyet.
A darás meggyet a hideg vízzel kiöblített tepsibe öntjük, és elegyengetjük.
Elkészítjük a vaníliás pudingot, az előírtnál kicsit kevesebb tejjel, mert az a célunk, hogy jó kemény legyen majd. Ezt a darás meggyre öntjük.
Amikor a puding már épp csak langyos, összeolvasztjuk az étcsokit a tejszínnel, és ráöntjük a pudingra. Elsimítjuk, ha kell.
Hűtőbe tesszük dermedni, kb. 3 órára.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)