Vasárnapi irodalom

Greguss Ágost: Az étkezés aesthetikája
IV.
EVŐESZKÖZÖK
(Az előző rész folytatása)
(Tál és tányér. Abrosz és asztalkendő. 
Kés,kanál.Az egyiptomiak kendőző kanala. 
Villa. Asztali fényűzés hajdan és most. 
Vendéglői élet.)

Az evőeszközök között legrégibb és legelterjedtebb a tál és tányér. Minden egyéb asztali készülékek s eszközök ujabb keletüek és kevesebb nemzetre szoritkoznak. 

A mi asztalunkon különösen három evőeszköz szerepel, u. m. kés, kanál, villa. De lássuk előbb magát az asztal fölszerelését, az abroszt s asztalkendőt. Az abrosz elég régi, – ámbár a szövött abrosz még mai napig is a fényűzési tárgyak közé tartozik; legtöbb helyen távolléte által tündököl, vagy pótoljuk viaszos vászon, fonadék, gyékény stb. Régebben maga az asztal volt már ugy feldiszitve, hogy az abrosz nem kellett rá. Mai nap különösen a kőasztalokat használják ily czélra; nálunk kevésbé, de Európa nyugati részében gyakrabban minden abrosz nélkül, ugy, hogy tisztességesebb helyeken is abrosz nélkül étkeznek a kőasztalokon. 
Az asztalkendő sokkal ujabb eredetü, mint az abrosz. A rómaiaknál már előfordul, csakhogy a rómaiak egészen más czélra használták; nem is a lakománál találják a vendégek, hanem magokkal viszik. Az asztalkendőt mai czéljára tulajdonképen csak a villával kezdték egyszerre használni, az abroszok mellett. Régebben az asztalkendőt használták törülközőül. Az első asztalkendőket a renaissance idejében (XV. század) tisztán törülközési czélra Francziaországban, Rheimsban kezdték késziteni. Ma már, a tisztán evés következtében, ugy szólván ismét fölöslegesek az asztalkendők. Elmult az az idő, midőn az evő az asztalkendőt a nyakába akasztotta, mai nap már csak egy pár öreg ur teszi azt, s gyermeknél alkalmazzák. Ugy is kell, mert mindenkiről feltehető, hogy tud enni ugy, hogy be ne piszkolja magát. A bajusz, melynek viselete egész Európában el van terjedve, még némiképen szükségessé teszi az asztalkendőt, sőt azt is, hogy nyakunkba kössük. A legujabb kor az asztalkendőknek egy uj faját szülte-papirból. Ezt követte a papir fehérnemű is, mely azonban nem annyira igazolt, mint a papir asztalkendő; mert ezt eldobják mindjárt étkezés után, s ha valaki elég tisztán tud étkezni, elég ez neki. 
A voltaképeni étkező eszközökből a kés a főeszköz s a legjobb; eredetileg nem evésre szolgált, s ha visszamegyünk, azt látjuk, hogy a kardot s egyéb gyilkoló szereket használják evőeszközül, és a kardból fejlődött tulajdonképen a kés. Igen régi eszköz a kanál is. Eredetileg nem étkezésre szolgált s használata az étkezésre jóformán csak a XIV-ik században terjedt el. A régiek nem használták, a folyadékokat findsából vagy annak aljából itták, keleten mai napig sem használják. A legrégibb kanalakat Egyiptom szolgáltatja. Több ezer évvel Kr.e. megvoltak már itt a kanalak, melyeket igen diszesen állitottak ki, csakhogy nem mint evőeszközt, hanem mint kendőző szert használták. Alakja is mutatja, hogy a folyadékok olvasztására,keverésére, higitására szolgált. Az egyiptomiak ép ezért különösen a  nyelet a legszebb művészi kombinácziókban s változatokban készitették. 
A kanálnál sokkal érdekesebb és ujabb a villa; ez olasz találmány, melylyel a renaissance ajánékozta meg az emberiséget. Francziaországban a XIV. század vége felé kezdett meghonosulni, egész Európában csak a XVII. században terjedt el. A törökök, arabok mai nap sem élnek vele; ők részint Ádám apánk villáját. 
Némely inventáriumban felmerül a villa már a XIV. század vége felé. Legelőször Francziaországban terjedt el; ott már a XIV. század elején több helyen előfordul mint fényüzési czikk; 1306-ban II.János alatt szintén előfordul. Ezek voltak az első villák. Nem sokára a királyné kincstárában is; Róbert Károly leánya; Klementina, birtokában 1328-ban volt 30 kanál és egy villa; ez a villa azonban aranyból volt készitve. A villát ez első megjelenéskor nem használták húshoz, mire a mai nap leginkább használják, hanem roston sült sajt elköltésére, melyet czukorral szoktak enni. Használták továbbá gyümölcsnek felszurására, hogy ne kelljen hozzá ujjal nyulni s végre piritott kenyérhez, melyet szintén sajttal szoktak enni. A XVI. század vége felé följegyezték II. Henrikről, hogy egy pamflet jelent meg korában, melyben mint csodálatos és megrovandó dolgot emlitik, hogy az udvaronczok nem nyulnak kezükkel a húshoz, hanem villával; tehát akkor még a kés és villa nem tartoztak együvé. De tudjuk hazánk történetéből is Galeottinak dicséretét Mátyás királyról, hogy oly ügyesen tudta használni ujjait evés közben, hogy soha össze nem piszkolta. Ez a czivilizáczió létezett, megvolt Budán! Angolországban épen csak a XVII. század elején hozták be a villát. A villa először két águ volt, később három águ lett, mai nap pedig négy águ. Kétágu villák is vannak ugyan, de ezeket étkezésre nem használják. 
Feljegyzik, hogy a finom izlésü Montpeinser herczeg volt az első Francziaországban, ki a művelt világot a kés és villa használatára megtanitotta. A villának használata az étkezésnél kétségtelenül nagy haladás a tisztaság dolgában. A régi korban- még a középkorban is,- sőt keleten a mai napig sokkal inkább gondoltak a fényüzéssel, mint a tisztasággal; mint mindenben, ugy az étkezés tekintetében is. A középkorban a legelőbbkelő lakomákon, nagy ebédeknél már fényüzés volt, ha minden vendégnek egy-egy kanalat adtak, melylyel azonban végig kellett ennie az egész ebédnek híg részeit. 
Az igazi műveltség fokmérője azonban nem a fényüzés, hanem a tisztaság. 
Az asztali fényüzés példái gyanánt rendesen a római császárokat szokták emlegetni, a kik nemcsak dúsan császárokat szokták emlegetni, a kik nemcsak dúsan megvendégelték, hanem busásan meg is ajándékozták vendégeiket. Pedig hogy eltörpülnek ezek az ujabbkori lakomák mellett! XV. Lajos franczia király oly lakomát adott 1750. január 15-én, melyen 55 tál étek volt. Mlle de Blois, XIV. Lajos leánya, midőn Conti herczeghez nőül ment, nászlakomáján 160-féle étek volt. Milyen szegényesek ily példák mellett Lucullus, Heliogabalus, Caracalla stb. ebédjei!
Némi vendéglői élet a rómaiaknál is kifejlődött, de ez a mai vendéglői élettel ki nem állja a versenyt, legfölebb Európa keleti országéival. A czivilizáczió emelkedésével kapcsolatos a fogadók keletkezése. Minél nagyobbak a vendéglők, annál inkább rászorulunk a vendégszeretetre. Különben a helyes vendéglői élet nem régi dolog. A mult században a vendéglők egész Francziaországban rossz hirben állottak; a ki csak tehette, elkerülte a vendégfogadót. Tulajdonképp csak a jelen század elején fejlődött ki a vendéglői élet s mai nap legtökéletesebb Francziaországban és Svájczban található.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »