Mai Móni

Még mindig a "mit főzzek" kérdése – Rebeka válaszaival

Csütörtök van. Javaslom, hogy legyen ez a nap a jövő heti menü tervezésének időpontja, hiszen ha ma összeállítjuk a tervezetet, bőségesen van időnk beszerezni az alapanyagokat. Nyilván, ennyivel előbb csak a tartós élelmiszereket érdemes megvenni, hiszen a friss hús eltarthatósága néhány nap, nem lenne jó átüdültetnünk vele a hétvégét a hűtőben, legfeljebb olajos pácban.
Altair tegnap közölt étrendje mellett számos kiváló ötlet olvasható az Ajánlj menüt! című bejegyzésem kommentjeiben; Rebeka nicknevű olvasóm e-mailben küldte el nekem hirtelen papírra vetett javaslatait, és most ezt is közkinccsé teszem.

Főfogások:
Tarhonyás hús kovászos uborkával, tavaszi zöldséges rizseshús salátával, gulyásleves friss kenyérrel, gombapörkölt nokedlival (tejföllel, vagy savanyúsággal, cukkinis tészta (uborkagyalun szeletelt kisebb cukkinikat hagymán megpárolunk, teszünk hozzá fokhagymát, oregánót, rozmaringot, kakukkfüvet, sót, fehérborsot, megszórjuk egy lapos kanál liszttel és felöntjük annyi tejjel, hogy ellepje. Összeforraljuk és belereszelünk 10-15 dkg trappistát. Spiráltésztára tesszük, ráreszelünk sajtot). Rakott cukkini (darált húsból
pörköltet főzünk kevés paprikával, borssal, sóval, összekeverjük főtt rizzsel, tökgyalun legyalult cukkinival. Kikent, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba tesszük, leöntjük sajtos besamelmártással és pirosra sütjük.) Töltött tök (tisztított bébitököt 5-6 cm-es karikákra vágunk, kivájjuk a magházat, megtöltjük zsömlés, darálthúsos, petrezselymes töltelékkel. Vajjal kikent tepsibe tesszük, mellérakunk 1 cs. kaprot, félig felöntjük vízzel és fólia alatt puhára pároljuk. Kiemeljük a tököket, a levét leszűrjük, tejfölös-kapros habarással besűrítjük és ráöntjük a tökre. Petrezselymes krumplival tálaljuk) Lecsó húsos szalonnával, virslivel,
nokedlival. Zöldséges csirke (mindenféle – lehetőleg új – vegyes zöldséget, zöldborsót egy nagyobb lábosban kicsit átpárolunk petrezselymes olajon. A tetejére tesszük a besózott csirkedarabokat, leöntjük kb. 1/2 1 dl. hideg tejjel és sütőben összepároljuk. Bajor húsgombóc spagettival (zsömlés darált húsos tölteléket készítünk kevés paprikával és majoránnával fűszerezve. Kb. féltojásnyi gombócokat sütünk, félretesszük. 3-4 nagy fej
hagymából pörköltalapot készítünk szintén majoránnával fűszerezve. A jól megfőtt hagymás alapba beleöntünk kevés liszttel elkevert 1 pohár tejfölt, visszatesszük a gombócokat és átpároljuk.) Sok szaftja legyen. Rántott gomba, cukkini vagy tök házi majonézzel, rizzsel. Csak egy ötlet: a pörköltfélék előre elkészíthetőek, fagyaszthatóak, csak készre kell főzni. A cukkinit és a gombát is lehet fagyasztani, ha hagymás olajon már megsütjük. Bolognai spagetti (az alapba reszelt sárgarépát és kevés zellert is teszünk). Milánói farfalle (gombás-sonkás-paradicsomos fűszerezett mártást összekeverünk kifőtt masnitésztával,
tepsibe tesszük, megszórjuk reszelt sajttal és pirosra sütjük. Szerb töltött paprika (főtt rizzsel darált húsos tölteléket készítünk, és kivájt zöldpaprikába töltjük. Tűzálló tál aljára szalonnaszeleteket teszünk, rá vastag paradicsomkarikákat, erre a töltött paprikákat, arra megint paradicsomot és szalonnaszeleteket. Fólia alatt puhára, majd azt levéve pirosra sütjük. Magában is jó, vagy újkrumplival. Langyosan az igazi, de hidegen is jó). Marhatekercs (felsálszeleteket vékonyra klopfolok, sóval, borssal, mustárral megkenem, beleteszek egy
szelet fst. szalonnát, feltekerem, összetűzöm, kuktában pörköltalapon puhára főzöm. Tejföllel ízesítem. Az ára miatt inkább csak vendégvárónak…
Cukkinis, vagy gombás quiche (a cukkinit a cukkinis tésztához hasonlóan készítjük el, a gombát hagymán sóval, borssal megsütjük. Közben vajastésztát készítünk: 25 dkg lisztet elmorzsolunk 15 dkg hideg rámával, 1 csapott ek. sóval. Összeállítjuk 1 tojássárgájával és néhány kanál jeges (fagyasztóból) vízzel. Ha összeállt, a hűtőben pihentetjük egy órát. Pieformát, vagy kisebb tepsit kibélelünk a kinyújtott tésztával, megszurkáljuk, és erős tűzön elősütjük. Megkenjük a tojás fehérjével, rátesszük a tölteléket. 1 nagy tejfölbe elkeverünk 3-4 tojást, sót, borsot, szerecsendiót, reszelt sajtot, ráöntjük és pirosra sütjük. Hidegen is jó és jól csomagolható. Paprikás krumpli. Káposztás cvekedli. Tökfőzelék pörkölttel, vagy fasírttal.


Több fogásosak: 
Karalábéleves húsgombócokkal, rizskoch baracklekvárral. Francia hagymaleves sajtos pirítóssal, mákos smarni. Zöldségleves csúsztatott palacsintával. Tojásleves kelt dióstekerccsel (mielőtt készre sül, meglocsoljuk forró vaníliás cukros tejjel, visszatesszük a sütőbe, ettől karamellizálódik az alja). Gulyásleves palacsintával. Zöldséges (répa, karalábé, cukkini, gomba) bulgur, eperhab. Tyúkhúsleves vizslási tyúkkal( a levesben főtt húsokat darabokra vágjuk, jénaiban hagymát párolunk, átsütjük rajta a húsokat, sóval, borssal fűszerezzük. Ráöntünk 1 pohár tejfölben felvert 3-4 tojást, reszelt sajtot és sütőben szuflészerűen megsütjük, rizzsel, fejessalátával tálaljuk, de gyorsan adjuk asztalra, mert összeesik.  Paradicsomleves rakott kenyérrel. (kenyérszeleteket tejes tojásban megmártok, sorba lerakom kivajazott jénaiban. A sorok közé mehet mindféle maradék sonka, kolbász, sajt, gomba, stb. Tetejére kenyérszeletek, sajt és pirosra sütöm). Rakott kel, gyümölcssaláta. Saját gőzében, vajjal párolt petrezselymes, karikákra vágott újkrumpli sült oldalassal, paradicsomsalátával.


Hétvégi:
Pulykanyak és szárnyleves. A főtt hús paradicsom, sóska, gyümölcs, sajt, vagy bármilyen mártással, mézes kókuszkocka. Sűrű, sajtos párizsi bundában sütött hús (sertés, pulyka) fűszeres sült krumplival (nagyobb
hasáb nyers krumplikat ízesítővel összekevert keményítőbe forgatunk és úgy sütjük meg. Busafilé liszttel megsütve, citrommal megcsepegtetve, jázminrizzsel, kevert jégsalátával (uborka, kaliforniai paprika, lilahagyma, gyalult uborka, olajbogyó). Pulykafasírt (paprika nélkül, sok petrezselyemmel, fehér borssal) vajas krumplipürével (tej nélkül) francia zöldborsóval (újhagymafejek zöldborsóval puhára párolva, a végén
hozzádobunk néhány fejessaláta szívet, éppen csak megfonnyasztva, pici sóval és cukorral ízesítve.
Zöldborsóleves vajgaluskával, borsos tokány. Zöldbableves fokhagymával, zellerrel, paradicsommal, petrezselyemmel ízesítve, töki pompos.
Tojásleves (párolt hagymát megszórunk liszttel, nagyon kevés pirospaprikával, felöntjük vízzel, sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük, főzzük fél órát. Beleütjük egészben a tojásokat, megfőzzük, megszórjuk petrezselyemmel, és tejföllel ízesítjük), mákos guba vanília sodóval. Kicsontozott csirkecombba töltött csirkemáj megpárolva, pirosra sütve, rizibizivel. Mascarponés-fehér csokis krémmel megkent kakaós piskótaszeletek eperrel. Vörösboros zúzapörkölt, a végén hozzáadott csirkemájjal, tarhonyával kovászos uborkával. Székelykáposzta új savanyúkáposztából, túrós muffin. Rántott szelet petrezselymes, párolt karalábéhasábokkal, vaníliafagyi nádcukorral karamellizált forró gyümölcsmártással.

Akkor most elő a kockás papírt, lehet tervezni…

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. hát, most nagyon éhes lettem… de, hogy milyen jól és jókor jött ez a lista – megvan a jövőheti teljes menüm (na, ilyen se volt még soha)köszönet érte

  2. Zsuzsanna says:

    Sok éve – mit éve, évtizede! – nagyon vágytam egy képes mesekönyvre. Hősei, Piktor Viktor és Tréfa Éva mindenféle érdekes ruhákba bújva voltak lefestve a könyvben, ami vízszintesen három hasábra volt vágva, és így keverni lehetett a képeket: a matróz fejéhez a szakács hasa és a vadász csizmája társulhatott. Vagy ilyesmi. Később láttam ezt a megoldást spirálozott receptkönyvben is, itt minden lap háromfelé volt vágva, a felső részén volt előétel vagy leves, középen főfogás és a lap alján desszert. És ezt lehetett tetszés szerint lapozgatva kombinálni. Hát egy ilyet lehetne ezekből a remek ajánlásokból csinálni, nem?

  3. Maimoni says:

    ÚV, örülök:)Zsuzsanna, képzeld, nekem van egy ilyen szakácskönyvem! Csak sajnos nem olyan jók benne a receptek, ezért nem nagyon használom.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!