A múlt héten a virtuális világba rebegett kérésemre, miszerint ajánljon menüt, aki csak tud, rengeteg jó ötlet érkezett, még komplett saját gyártású (mármint az olvasó által írt) szakácskönyveket is kaptam e-mailben, amiért nagyon hálás vagyok.
Van azonban körünkben egy dietetikus és élelmiszermérnök, aki egy személyben politikai szakértő is, de az a menütervezés szempontjából nem lényeges – bár ki tudja, ebben a mai világban… Altairról van szó, aki szakmai szempontok szerint tervezett három hétre (júniusra) teljes menüsort, azaz reggeli-tízórai-ebéd-uzsonna-vacsora szerepel minden napnál.
De még mielőtt a konkrét tervezetet bemutatnám, szeretném felhívni a figyelmet az ő “Étlapervezés” című bejegyzésére, amelyben a menü összeállításának alapvető szempontjait ismerteti, ezen felül pedig gyakorlati étlaptervezési bemutatót is tart. A bejegyzés végén még kitér a különféle diétákra szorulók étkeztetésénél figyelembe veendő elvekre, ezek alapján mindenki összeállíthatja saját ízlése szerint az étlapot.
Egyik fő szabály: a menünek változatosnak kell lennie. Tehát, bármennyire is rajongunk érte, nem adhatunk a spárgakrémleves után csőben sült spárgát (alapvető hiba, ha a leves egyik domináns hozzávalója ismétlődik a főételben). Aztán, a főétkezéseknek állati eredetű fehérjét kell tartalmaznia – bár ezzel a vegetáriánusok nyilván tudnak vitatkozni. A tartalmas leves után jöhet a könnyű főétel, és fordítva, a “komolyabb” második fogást ne babgulyással vezessük fel, például.
No, de ezek, és ennél még jóval több is olvasható Altairnál, mindenkinek ajánlom. Itt látható az első heti étrend, ami akár részben, akár egészben beiktatható már a jövő héten – ízlés szerint.
Hétfő | Kedd | Szerda | Csütörtök | Péntek | Szombat | Vasárnap | |
Reggeli | gyümölcstea szardíniakrém magos zsemle retek |
narancslé főtt tojás vaj kenyér paradicsom |
kakaó lekvár briós |
körözött fehér kenyér újhagyma |
tejeskávé sajt vaj félbarna kenyér alma |
gyümölcstea lengyeltojás rozsos kifli retek |
karamellás tej sonkakrém félbarna kenyér zöldpaprika |
Tízórai | cseresznye | görög joghurt – kekszes | alma vaj kenyér |
sajtos rolád | avokádókrém grissini |
eperturmix | kacsazsír kenyér újhagyma |
Ebéd | Csontleves cérnametélttel Székelykáposz-ta tejföl fél szelet kenyér |
Karalábéleves Csirkepapri-kás nokedlivel uborkasaláta |
Palócleves lekváros bukta |
Spárgaleves sajtos pirítóssal Töltött paprika paradicsom-mártással, főtt burgonya |
Magyaros karfiolleves Májas-zöldborsós rizottó céklasaláta |
Gombaleves vajasgalus-kával Töltött csirkecomb, petrezsely-mes újburgonya paradicsom-saláta |
Csirkebecsi-nált leves Rántott hal Majonézes kukoricasa-láta |
Uzsonna | mackósajt vaj kifli uborka |
eper | tej meggyespite |
banán | túrósbatyu őszibarack ivólé |
sárgarépa-saláta (reszelt sárgarépa, madársaláta, alma, napraforgó-mag) | Madártej |
Vacsora | gépsonka vaj zöldpaprika rozskenyér |
bundászsemle sóskamártás főtt burgonya |
sajtos omlett saláta (fejessaláta, retek- és répacsíkok, rukkola) |
Kapros tökfőzelék, sült virsli |
Serpenyős burgonya szafaládéval | csemegekaraj vaj retek fehér kenyér |
Zöldborsófő-zelék, tükörtojás párizsi kosárkában |
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)