Menütervezés nem középiskolás fokon

A múlt héten a virtuális világba rebegett kérésemre, miszerint ajánljon menüt, aki csak tud, rengeteg jó ötlet érkezett, még komplett saját gyártású (mármint az olvasó által írt) szakácskönyveket is kaptam e-mailben, amiért nagyon hálás vagyok.

Van azonban körünkben egy dietetikus és élelmiszermérnök, aki egy személyben politikai szakértő is, de az a menütervezés szempontjából nem lényeges – bár ki tudja, ebben a mai világban… Altairról van szó, aki szakmai szempontok szerint tervezett három hétre (júniusra) teljes menüsort, azaz reggeli-tízórai-ebéd-uzsonna-vacsora szerepel minden napnál.

De még mielőtt a konkrét tervezetet bemutatnám, szeretném felhívni a figyelmet az ő “Étlapervezés” című bejegyzésére, amelyben a menü összeállításának alapvető szempontjait ismerteti, ezen felül pedig gyakorlati étlaptervezési bemutatót is tart. A bejegyzés végén még kitér a különféle diétákra szorulók étkeztetésénél figyelembe veendő elvekre, ezek alapján mindenki összeállíthatja saját ízlése szerint az étlapot.

Egyik fő szabály: a menünek változatosnak kell lennie. Tehát, bármennyire is rajongunk érte, nem adhatunk a spárgakrémleves után csőben sült spárgát (alapvető hiba, ha a leves egyik domináns hozzávalója ismétlődik a főételben). Aztán, a főétkezéseknek állati eredetű fehérjét kell tartalmaznia – bár ezzel a vegetáriánusok nyilván tudnak vitatkozni. A tartalmas leves után jöhet a könnyű főétel, és fordítva, a “komolyabb” második fogást ne babgulyással vezessük fel, például.

No, de ezek, és ennél még jóval több is olvasható Altairnál, mindenkinek ajánlom. Itt látható az első heti étrend, ami akár részben, akár egészben beiktatható már a jövő héten – ízlés szerint.

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
Reggeli gyümölcstea

szardíniakrém

magos zsemle

retek

narancslé

főtt tojás

vaj

kenyér

paradicsom
kakaó

lekvár

briós
körözött

fehér kenyér

újhagyma
tejeskávé

sajt

vaj

félbarna kenyér

alma
gyümölcstea

lengyeltojás

rozsos kifli

retek
karamellás tej

sonkakrém

félbarna kenyér

zöldpaprika
Tízórai cseresznye görög joghurt – kekszes alma

vaj

kenyér
sajtos rolád avokádókrém

grissini
eperturmix kacsazsír

kenyér

újhagyma
Ebéd Csontleves cérnametélttel

Székelykáposz-ta

tejföl

fél szelet kenyér

Karalábéleves

Csirkepapri-kás nokedlivel

uborkasaláta
Palócleves

lekváros bukta
Spárgaleves sajtos pirítóssal

Töltött paprika paradicsom-mártással, főtt burgonya
Magyaros karfiolleves

Májas-zöldborsós rizottó

céklasaláta
Gombaleves vajasgalus-kával

Töltött csirkecomb, petrezsely-mes újburgonya

paradicsom-saláta

Csirkebecsi-nált leves

Rántott hal

Majonézes kukoricasa-láta
Uzsonna mackósajt

vaj

kifli

uborka

eper tej

meggyespite
banán túrósbatyu

őszibarack ivólé
sárgarépa-saláta (reszelt sárgarépa, madársaláta, alma, napraforgó-mag) Madártej
Vacsora gépsonka

vaj

zöldpaprika

rozskenyér
bundászsemle

sóskamártás

főtt burgonya
sajtos omlett

saláta (fejessaláta, retek- és répacsíkok, rukkola)
Kapros tökfőzelék,

sült virsli
Serpenyős burgonya szafaládéval csemegekaraj

vaj

retek

fehér kenyér
Zöldborsófő-zelék,

tükörtojás párizsi kosárkában

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »