A múlt héten a virtuális világba rebegett kérésemre, miszerint ajánljon menüt, aki csak tud, rengeteg jó ötlet érkezett, még komplett saját gyártású (mármint az olvasó által írt) szakácskönyveket is kaptam e-mailben, amiért nagyon hálás vagyok.
Van azonban körünkben egy dietetikus és élelmiszermérnök, aki egy személyben politikai szakértő is, de az a menütervezés szempontjából nem lényeges – bár ki tudja, ebben a mai világban… Altairról van szó, aki szakmai szempontok szerint tervezett három hétre (júniusra) teljes menüsort, azaz reggeli-tízórai-ebéd-uzsonna-vacsora szerepel minden napnál.
De még mielőtt a konkrét tervezetet bemutatnám, szeretném felhívni a figyelmet az ő “Étlapervezés” című bejegyzésére, amelyben a menü összeállításának alapvető szempontjait ismerteti, ezen felül pedig gyakorlati étlaptervezési bemutatót is tart. A bejegyzés végén még kitér a különféle diétákra szorulók étkeztetésénél figyelembe veendő elvekre, ezek alapján mindenki összeállíthatja saját ízlése szerint az étlapot.
Egyik fő szabály: a menünek változatosnak kell lennie. Tehát, bármennyire is rajongunk érte, nem adhatunk a spárgakrémleves után csőben sült spárgát (alapvető hiba, ha a leves egyik domináns hozzávalója ismétlődik a főételben). Aztán, a főétkezéseknek állati eredetű fehérjét kell tartalmaznia – bár ezzel a vegetáriánusok nyilván tudnak vitatkozni. A tartalmas leves után jöhet a könnyű főétel, és fordítva, a “komolyabb” második fogást ne babgulyással vezessük fel, például.
No, de ezek, és ennél még jóval több is olvasható Altairnál, mindenkinek ajánlom. Itt látható az első heti étrend, ami akár részben, akár egészben beiktatható már a jövő héten – ízlés szerint.
Hétfő | Kedd | Szerda | Csütörtök | Péntek | Szombat | Vasárnap | |
Reggeli | gyümölcstea szardíniakrém magos zsemle retek |
narancslé főtt tojás vaj kenyér paradicsom |
kakaó lekvár briós |
körözött fehér kenyér újhagyma |
tejeskávé sajt vaj félbarna kenyér alma |
gyümölcstea lengyeltojás rozsos kifli retek |
karamellás tej sonkakrém félbarna kenyér zöldpaprika |
Tízórai | cseresznye | görög joghurt – kekszes | alma vaj kenyér |
sajtos rolád | avokádókrém grissini |
eperturmix | kacsazsír kenyér újhagyma |
Ebéd | Csontleves cérnametélttel Székelykáposz-ta tejföl fél szelet kenyér |
Karalábéleves Csirkepapri-kás nokedlivel uborkasaláta |
Palócleves lekváros bukta |
Spárgaleves sajtos pirítóssal Töltött paprika paradicsom-mártással, főtt burgonya |
Magyaros karfiolleves Májas-zöldborsós rizottó céklasaláta |
Gombaleves vajasgalus-kával Töltött csirkecomb, petrezsely-mes újburgonya paradicsom-saláta |
Csirkebecsi-nált leves Rántott hal Majonézes kukoricasa-láta |
Uzsonna | mackósajt vaj kifli uborka |
eper | tej meggyespite |
banán | túrósbatyu őszibarack ivólé |
sárgarépa-saláta (reszelt sárgarépa, madársaláta, alma, napraforgó-mag) | Madártej |
Vacsora | gépsonka vaj zöldpaprika rozskenyér |
bundászsemle sóskamártás főtt burgonya |
sajtos omlett saláta (fejessaláta, retek- és répacsíkok, rukkola) |
Kapros tökfőzelék, sült virsli |
Serpenyős burgonya szafaládéval | csemegekaraj vaj retek fehér kenyér |
Zöldborsófő-zelék, tükörtojás párizsi kosárkában |
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Ez nagyon szuper, kár hogy nélunk egyik nap sem vállalható 🙁 Adná az ég, hogy legyen valaki, aki nekem is segít, bár kissé bonyolultabb a szit 🙁 Nekem diétás, cukor és lisztmentes menüsor kellene, max 1000-1200 kalória / nap. Ráadásul úgy, hogy ne kelljen kétfélét főznöm mindig, szóval köretcserével, vagy vmivel kiegészítve adhassam a családnak is…. egyre reménytelenebbnek érzem, főleg hgoy pénzünk se igen 🙁 schusy
Szerintem is klassz egy ilyen összeállítás, csak az a baj, hogy én terv szerint sosem tudok főzni. Két napig, ha menne, talán.:)Úgy érezném magam, mint amikor ilyen-olyan fogyókúrákat próbáltam ki, és kinyílt a bicska a zsebemben attól, hogy nekem előírják, mit egyek. Pedig egy ilyen tervet én magam állítanék össze.:) Mondjuk, az én családomban nem is működne ez így, ugyanis hétközben csak a vacsora az, amit közösen fogyasztunk, az ötszöri étkezésnek pedig egyáltalán nem vagyok híve. Sok sikert a betartásához!:)
Nagyon jó, hogy ki is írtad a heti menüt. Nekem csak egy dolog fura: a hétfői ebédnél a székelykáposztához a csemegeuborka. További sok sikert a tervezéshez! :)))
Van egy mondás, nem tudom, mi a tudományos alapja…A retekről szól:reggel méreg, délben étek, este orvosság.Mi soha nem esszük reggel, látom, te rögtön hétfőn méreggel indítottál. :))))Nincs kedved utánajárni, miért is van ez így…? Á, tudom, úgyis csak unatkozol otthon. :))
Szuper! Örülök nagyon ennek a menünek, mert soha nem voltam ennyire tanácstalan mint az elmúlt napokban (hetekben), hogy mit is főzzek a fiúknak. 🙂 Köszönöm!
Nem kritikának szánom, tényleg csak kérdés – egy “profi” menünek nem kellene kicsit kiegyensúlyozottabbnak lennie? Pl. a szerdai naptól a többség tuti bedobná a törülközőt: reggeli – briós, tízórai – kenyér, ebéd – bukta, uzsonna – pite, vacsora – omlett.
Schusy. szerintem Altair tud neked segíteni… remélem, jár erre hamarosan.Sedith, én is ezért nem bírom az előre betáblázott fogyókúrákat, de ami a családi menüt illeti, vannak időszakok, amikor nehéz kitalálnom, mi legyen. Olyankor jól jön egy szamárvezető :)Dia, a székelykáposztához nekem is furcsa volt, de nem én írtam – csak közzétettem.Virág, neked is csak ezt tudom mondani, nem én írtam, hanem Altair – de ennek utánanézek, amit a retekről írtál. Én még nem hallottam ugyan ezt a mondást, de el bírom képzelni, hogy nem mindenki gyomra bírja reggel azt az erőset.Anide, örülök, ha segít.Kata, bízom benne, hogy Altair felbukkan, és válaszol 🙂
Most jól zavarba hoztál! :o)Igazatok van a székelykáposztához tejfölt és kenyeret kellett volna írnom, mentségemre, azt sertéspörköltről javítottam át, és ott maradt.Ha schusy ír az emailemre, szívesen segítek neki.A retkes mondást nem hallottam, de őszintén szólva mostanában reggel-délben-este retket ettem, mert úgy szeretem, mint az első igazán tavaszi kerti veteményt és még itt vagyok. :o) Fura mondás is, hiszen, ami méreg reggel, az a nap többi részében is méreg. De aki nem szeretné, természetesen kicserélheti. :o)
Természetesen nem vagyok hibátlan, de nem is akartam kőbe vésni senkinek, hogy mit egyen. Ez egy ötlet, ha kórházba készíteném betegeknek, nyilván sokkal alaposabb lennék és a kolléganőimmel is ellenőriztetném. Egyszerűen nem gondoltam, hogy nyilvánosságra kerül, csak így tanultam. :o) Egyébként a javításokból is sokat lehet tanulni.A szerdai tízóraira adott alma miatt a szerdai reggelit megcseréltem a péntekivel, mert almát adtam a reggelihez is, de valóban szerencsésebb lett volna úgy hagyni, ahogy volt és az almát kivenni vagy a tízóraiból vagy a reggeliből.A tízóraikkal sokat szenvedtem, mert gyakorlatilag ilyenkor – igazából – még csak eper és alma van, a többi hamarosan érő gyümölcs (málna, ribizli, nyári alma, nyári körte) a hónap második felében érik, olyan gyümölcsöket pedig, amik vannak, de nem idényjellegűek (görögdinnye, cukordinnye, szőlő) szándékosan nem akartam beleírni.De átnézem délután a másik két hetet is és igyekszem kijavítani. Bár korántsem biztos, hogy nem lesznek benne hibák. Több napos hivatalos étlapot tervezni nem egyszerű és elég sokáig tart. Pláne, hogy már egy éve nem készítettem ilyet. A végén már – amikor fárad az agy, ilyen triviális hibákat könnyű elkövetni. Sajnálom!
Altair,jaj, ne szabadkozz, le a kalappal a munkád előtt és tényleg hangsúlyoznám, hogy én a saját kérdésemet abszolút nem kritikus éllel tettem fel, hanem egy jó kis diskurzus részének szántam. :)Az étlaptervezéses linked egyébként szuper, elmentettem és hasznosítani fogom az ott összegzett tudást.
A házipatika.com-ról:A “reggel méreg, délben étek, este orvosság” mondás nem szó szerint értelmezendő, inkább csak némi elővigyázatosságra, mértékletességre int. Egyébként is ez a népi bölcsesség elsősorban a nehezebben emészthető, nagyobb illóolaj tartalmú fekete retekre vonatkozik, de annak fogyasztását sem a napszakok szerint érdemes korlátozni, hanem inkább csak az egyéni érzékenységre érdemes figyelni. A “reggel méreg” kitétel annyiban igaz, hogy éhgyomorra nem jó retekfélét enni: szakértők legalább egy szelet kenyeret ajánlanak mellé, különösen az érzékeny gyomrúak számára.
Én szeretem a kritikát, ha jogos! :o) És ez jogos volt.Sajnos mentegetőzni is szeretek, ami viszont rossz szokásom a férjem szerint. De sértődékeny egyáltalán nem vagyok. :o)A retekkel kapcsolatosan eszembe jutott, hogy epebetegeknél és gyomorbetegeknél tényleg okozhat panaszt (bármely napszakban), tehát aki el van tiltva az erős fűszerektől (bors, erőspaprika, mustár) vagy a rostos ételektől, az mértékkel egye ezt is. Az epebetegeknek gyakran okoz panaszt a zöldpaprika és a paradicsom is, erre megoldás lehet a hámozásuk (forró vízzel leöntés után a paprika héja is lehúzható).
nagyon jó ez a menüsor!!! sztem, majd jobban megnézem és használni is fogom! én csak a fekete-reteknél hallottam ezt, h reggel nem igazán lehet enni belőle az epe miatt talán. De a hónapos retekkel kapcsolatban nem volt ilyen. Amúgy én is most minden reggel eszem, nagyon finom és még semmi bajom sem volt tőle, persze csak 3 db fogy el. 🙂