Mai Móni

Tokaji zöldfűszerpestós újkrumpli

Vagy zöldfűszerpesztós. Lehet vacsora önmagában, köret valami egyszerű sült hússal – nagyon finom!
A férjem kérése az volt, hogy legyen rajta szalonna és hagyma. Rendben, gondoltam, de adjuk meg a módját: összeszedtem a kertből vegyesen zöldfűszereket, majd összeturmixoltam olívaolajjal és némi tokaji borecettel – ezzel forgattam össze a szalonnás hagymán  átpirított főtt újkrumplit.
Tulajdonképpen ennyi volt a recept, nem több.

Hozzávalók:
1 kg aprószemű újkrumpli (lehet nagyobbakból is, de akkor darabolni kell a főzés után)
5 dkg füstölt szalonna (mangalicát használtam)
3 szál újhagyma

A pestóhoz:
petrezselyem
bazsalikom levél
rozmaring
lestyán
olívaolaj

2-3 ek tokaji borecet
fél citrom

Az újkrumplit jól megmosom, megsikálom, megfőzöm. Ha kész, lehűtöm, és ha nem aprószemű burgonya, darabolom.
A szalonnát kis kockákra vágom, és egy wokban elkezdem kiolvasztani a zsírját; közben felkarikázom az újhagymát, és a szalonnára dobom. Kicsit pirítom, majd hozzáadom a krumplit, átforgatom, és így együtt is pirítom. Ha kész, elzárom alatta a lángot.

Elkészítem a pestót: aprítógépbe teszem a megmosott, szárakról leszedegetett zöldfűszer-leveleket – nem írok mennyiséget, mert teljesen ízlés dolga – adok hozzá kezdetnek 3 ek olívaolajat, 2 ek tokaji borecetet, egy kis sót, és elindítom a gépet. Adhatunk hozzá kevés citromlét is, de vigyázzunk, ne legyen túl savanyú. Az olaj mennyiségét is növelhetjük, a lényeg, hogy ne legyen folyós, maradjon az állaga pépes.
Amikor a krumpli már nem forró, hanem csak langyos, akkor keverjük hozzá a pestót, mert így szépen a szemeken marad, nem folyik le.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Márta says:

    Zsírral ajánlom!Én is azt uzsonnáztam, kettecskén habzsoltuk és nagyon finom volt.A zsír igen fontos a szervezetnek – lásd Szabó Szigfrid természetgyógyász írásait.Éppen a múlt héten jártam nála, szigorú zsír kúrát javasolt.A zsír ösztönzi az epe termelést, az epe méregtelenít -stb.Öt éve volt egy ilyen kúrám, prímán lefogytam, plusz elmúlt a candida is.Bocs, hogy ezt finom recepted mellé biggyesztettem.

  2. Maimoni says:

    @MártaHát azért a szalonnából nem kevés zsír olvadt ki…:))

  3. Kati says:

    Hát ez finom lehet, szívesen megkóstolnám.Ki is próbálom.

  4. eSKa says:

    Ez nagyon guszta. Mi is imádjuk a krumplit akár új, akár régi, akár köret, akár főétel, akár sült, akár főtt, kábé mint Gombóc Artúr a csokoládét. Ezt a szalonnás változatot én is kipróbálom. Köszi 🙂

  5. Ottis says:

    Nagyon finom lehet, holnap én is újkrumplit akarok készíteni!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!