Arra gondoltam, újra megpróbálkozom az előre tervezett főzéssel, mert bármennyire is szeretem a spontaneitást, most már hetek óta nyűgnek érzem, hogy kitaláljam, mit is főzzek ma.
Meg hát az is nagy igazság, hogy a tervezett menühöz az ember akár öt napra előre bevásárolhat, nem vesz meg egy csomó felesleges dolgot, ami aztán ott rohad meg a hűtőben, mert el is feledkezik róla, mivel a holmi szépen megbújik egy ritkán bolygatott savanyúságos üveg mögött. Ráadásul nem kell kocsival naponta boltba szaladgálni, ami megint csak nem mellékes.
Szeretném az “étlapot” változatosan összeállítani, és ebben kérném a segítségeteket: ajánljatok menüket, legyetek szívesek! Leves, főétel, esetleg desszert. Hétfőtől vasárnapig, de ha valakinek csak egy napra van tuti ötlete, az is remek.Szezonális ajánlat lenne a legklasszabb: tehát, például júniusra friss cukorborsóból ez-az, most májusban jöhetnek az epresek, novembertől sütőtökös receptek. Azt szeretném kérni, hogy írjátok oda, milyen hónapra ajánljátok, illetve az ételek nevét, és ha nem egyértelmű, hogyan készül, akkor egy linket a blogotokra, vagy arra a honlapra, ahol elérhető a recept.
A beérkező ajánlatokból összehozok egy nagy közös menütervet, amit persze itt a blogon közzé is teszek majd – remélem, ezzel (rajtam kívül) sokaknak segítve az örök kérdés megválaszolásában: mit főzzek?
Írjatok, ajánljatok, segítsetek, segítsünk egymáson!
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Hivatásos is ér? :o) Ez egy nekem való kihívás. Legyen reggeli-tízórai-ebéd-uzsonna-vacsora, vagy csak ebéd-vacsora?
Bocs, megint én: és mi a határidő? Hétfőig ráér?
Kedves Maimoni!Imádom a blogodat, rengeteg hasznos infókat írsz, és egyszóval tökéletes amit csinálsz :)Amit most kitaláltál menüsor téma szintén a legjobb dolog amit kitalálhattál, hiszen én is kétgyermekes anya lévén mindig nagy fejfájást okoz, de ahogy Altair írja lehetne reggeli-ebéd-vacsi 🙂 Köszönöm az írásaidat. Üdv Timie
Altair, attól tartok, a teljes napi már bonyolult lenne, nem…? Egyelőre megelégednék az ebéddel. De egy hivatásosnak lehet, hogy sima ügy a teljes napi…:))))NIncs határidő, ha jönnek új ajánlatok, azzal bármikor bővíthető a tervezet.Timie, köszönöm! Pár hónappal korábban összegyűjtöttem szintén olvasóktól rengeteg reggeli étel receptjét, itt találod:http://praktikaksokgyerekhez.blogspot.com/2011/03/reggelizz-mint-egy.htmlEzek közül sok vacsorára is jó.
Mivel még csak október óta van oldalam, ezért nyári ételek még nem nagyon vannak a weblapomon, de a galériában a menük pontban rengeteg menüajánlat található. És nem mellesleg az összes étel receptje is fent van az oldalon. :))) Remélem hasznodra válik! http://www.diakonyha.hu
Három januári hét kihagyással íme 22 hét komplett menüje (októbertől március elejéig), nagyrészt szezonális hozzávalókkal elsősorban főzőmasináknak, és a mediterrán konyha kedvelőinek. A legtöbb hozzávaló otthon is beszerezhető/lecserélhető/variálható.Folyt.köv. nemsokára…http://tavolainpiazza.blogspot.com/search/label/menza%20Piazza
Már látom, hogy gyakran jövök leskelődni :-)) A mit főzzek? kérdéseimtől mindig elmenekül a családom 🙁 Teljesen igazad van, az előre gondolt menü sokkal jobban kíméli a pénztárcánkat és szerintem a főzésre szánt idő is rövidebb. Nagyon szeretem a blogodat olvasni, élhető, hasznos és sokoldalú! (a füstbombás bejegyzést leszámítva :-))Izgatottam várom a menüajánlatokat! (főleg, ha vidéken nem beszerezhetetlen alapanyagokból fog készülni a hétköznapi menü)Ági
Móni ez jó ötlet! Ez nálam is nyűg néha, mármint kitalálni, napról-napra…Amikor rászorítottam magamat a heti menütervre, valóban kevesebb volt a boltba rohangálás és egyszerűbb volt a főzés.
Móni, én már hosszabb ideje alkalmazom a heti menüt. Egyszerűbbnek érzem a háztartás vezetését. Jobban élvezem a főzést a mindennapokban is.
Oké-oké, de miket főztök??? :))
én már rég igy csinálom, vagyis annyi változtatással hogy férjnek az a házimunkája hogy össze írja a menüt, nálatok a gyerekek is bele szólhatnak,A változtatás joga fenntartatva, amúgy mindig húst ennénk hússal http://www.konyhamester.hu/jobb oldalon van egy Menük felirat itt szezonálisan, dietetikus által összeállított menük vannak
Ha hiszed ha nem, ma pont efféle miatt jötem a blogodra. :o))) Mióta megint dolgozom egyátalán nem áll a kezem a fakanálra. :o)Lehet, hogy már sokat akarok, de tök jó lenne olyan is, hogy pl. az előzőnapi ebéd (maradéka) 1-2 fogással kicsit átalakítva újra feltálalható legyen, hogy ne kelljen minen nap komolyabb főzésbe fogni. Már előre gondolok ezzel a nyári szünetre, amikor a szabadnapjaimat szivesen tölteném a gyerekeimmel a tűzhely helyett. :oD Vagy pedig gyorsan és egyszerűen elkészülő ételek receptjei, ami megteszi egy könnyű nyári ebédnek…Jujj, :o))) Tudom, nem kívánságműsor. :oD Alig várom, hogy megjelentesd a menütervet, ez egy remek ötlet volt!!! ♥
Küldtem egy e-mailt, és nagyon várom az összeállításodat, szuper ötlet, sokunknak segítségére lesz!
🙂 dejó! 🙂 én kifejezetten olyat igyekeztem/igyekszem kitalálni, ami legalább részekben lefedi egymást, így egy-két óra alatt elő is készíthető, megfőzhető. Pl. ha előre megsütöd a húst, klasszik krumplipürével, akkor a püré másik feléből gyorsan össze lehet dobni egy adag krumplis pogácsát, ami kiadós és jó mondjuk egy idényleveshez és nem kell kétszer nekiállni, ha maradékokat is hajlandó enni a csapat, akkor 2-3 napra le is van tudva. (Pörkölt, palacsinta, a maradékokból hortobágyi palacsinta.)Idény zöldségekre, gyümölcsökre talán most tudok majd rászabadulni és kitörni a mélyhűtő fogságából, majd írok arra is ötleteket. 🙂
Verő Juli Hónapok napok ételek – minden napra ajánl egy menüt. Én nagyon szeretem ezt a könyvet, jókis megbízható receptek vannak benne, igazi gazdaságos retro receptek, amik csak modernizálásra, vagy újra kipróbálásra várnak. Amikor keresek benne valamit, mindig a 70-es években érzem magam. 🙂 Igen hálás vagyok a férjem nagyijának, hogy nekem ajándékozta!Itt megtalálod pdf-benhttp://kerekgyarto.multiply.com/video/item/220/220
Kedves Maimoni!Rendszeresen olvasom a blogodat pedig az én első szülöttem már a múlt héten belépett a 30-asok klubjába-)Nagyon élethű, tökéletes minden amit csinálsz-))Nagyon szívesen írok Neked ebéd menüket, jó pár hétre való van.
Hétfő: vegyes zöldség krémleves, káposztás kocka.Kedd: zöldbableves, fokhagymás csirkesült tört krumpli.Szerda: lebbencsleves, sült hal szalma krumplivalCsütörtök: csipetkés tarkabab leves, kakaós kelt kalácsPéntek: fokhagymás krumpli leves, carbonara spagettiSzombat: csontleves, cigánypecsenyeVasárnap: almaleves, sült oldalas rizzsel, salátávalHétfő: ivólé, sertéspörkölt tarhonyávalKedd: reszelt tésztaleves, kelkáposzta főzelék krokettSzerda: cukorborsóleves, mexikói csilis babCsütörtök: májgombócleves, sárgarépa főzelék, pulyka fasírtPéntek: sárgaborsó leves, lecsós máj rizzselSzombat: marhahúsleves, zöldséges pulyka ragu tört krumpliVasárnap: palóc leves, lasagneHétfő: lencseleves, darázsfészekKedd: vegyes zöldségleves, sült csirkecomb, krumplipüréSzerda: ivólé, francia bordaCsütörtök: vegyes gyümölcsleves, rizses húsPéntek: paradicsomleves, rántott karaj, petrezselymes krumpliSzombat: raguleves, brassói aprópecsenyeVasárnap: gulyásleves, mákos tésztaHétfő: tojásos leves, rakott krumpliKedd: brokkoli krémleves, rántott sertés máj, szalma krumpliSzerda: karfiol leves, Stefánia szelet pürévelCsütörtök: zöldborsó leves göngyölt sertéscomb, tepsis krumpliPéntek: őszibarackkrém leves, csirkepörkölt nokedli, uborka salátaSzombat: gomba leves, lecsós szeletrizzselVasárnap: tejfölös krumpli leves, túrós palacsintaGondolom egyenlőre ennyi is elég, amiből tudsz választani. Van még-))
1.: Cukorborsóleves, rakott krumpli savanyúsággal2.: Tojásleves, paradicsomos káposzta, sült oldalassal3.: Gulyásleves, palacsinta4.: Zöldbableves, káposztás tészta5. Paradicsomleves, cukorborsó-főzelék tükörtojással6.: Húsleves, főtt hús valamilyen mártással, esetleg főtt krumplival7.: Brokkolikrémleves, krumplifőzelék fasírttal8.: Halászlé, valamilyen fini sütemény 9. Hamis gulyás, grízes tészta10. Kolbászos krumplileves, rétes11. Csontleves, rántott husi, rizs, tartármártás12. Rántott leves, zöldbabfőzelék, Sült husi13. Bableves, pogácsa14. Frankfurti leves, vargabéles :)15. Töltött káposzta16. Lencseleves, túrógombóc17. Zöldségleves, tarhonyás hús18. Tavaszi leves, sült csirkecomb, krumplipüré, sav. ubiMost egyszer ennyi! :)) Azt hiszem, most hosszú időre el leszel látva! :))
1.Töltött karalábé, epres női szeszély2.Zalai gombaleves, zöldborsós csirkecomb rizzsel 3.Almaleves, tojásos nokedli fejes salátával4. Paradicsomleves, vegetás sült csirkecomb petrezselymes újburgonyával5. Egres szósz sült oldalassal, joghurtos, cseresznyés muffin6. Vegyes zöldségleves, rozmaringos, baconos pulykasült tzatziki-val7. Sóskaleves pirított zsemlekockával, milánói makaróni8. Hideg meggyleves, besamellel, szalonnával/sonkával rakott, csőben sütött zöldbab9. Gulyásleves, máglyarakás10. Zöldborsóleves, karfiol lengyelesen tejföllel, cseresznyés rétes 11. Rebarbara leves, rántott sajt, újburgonya, tartár12. Karalábéleves, bacon-be tekert csirkemáj, krumplipüré, epres tiramisu
Szia Móni, én úgy szoktam, hogy előre is tervezek, aztán vagy azt főzöm meg, vagy nem. Viszont, a naptáramba utólag beírom, hogy ténylegesen mit főztem. Így amikor tanácstalan vagyok átlapozom, és máris jönnek az ötletek. Tavaly június első és második hetében a következőket ettük 06.01. spenótos-csirkés quiche06.02. gyros,saláta, újkrumpli desszert: prézlis tészta06.03.kínai szezámos ragacsos csirkemell, pirított tészta06.04. maradék 06.05. mustáros csirkemell (a te recid), petr. újkrumpli,süti: sajtos rúd06.06. csevap, saláta desszert:epres cobbler06.07. zölbborsófőzelék, natúr csirkemell06.08. lecsó06.09. sonkás-sajtos hústekercs, gnocchi, desszert: töpörtyűs hajtovány,csokis cookie, epres cobbler ( jött az anyukám, ezért votl ennyi kaja)06.10.maradék husi, túrógaluska06.11. sütőzacsiban sült citromos-rozmaringos csirkecomb, petr. új krumpli, cukkini06.12. gacpacho, fűszeres zsemlék06.13. gyümölcsleves,kolbászt grilleztünk, saláta06.14.citromos csirkenyárs, petr.krumpli, cukkini06.15.gazpacho ( ez nagy sláger volt tavaly) finn kenyérlángos,desszert:kakaós csiga06.16. tonhalas és magyaros pizza, desszert:kuglóf06.17.kókuszos rántott csirkemell, barackmártás, rizs06.18. maradék06.19. husit grilleztünk, baconba tekert újkrumpli, desszert: barackos süti06.20.gulyásleves,sajtos pogi
Hú, de jókat írtatok!! Köszi!!
hétfő: eperkrémleves,citrommal vajjal sült csirkemell sprágaágyon, petrezselymes kurmplivalkedd: zöldségleves, thai sült tészta zöldségekkel, csirkével (egészben sült cukorborsó, zsenge répa,bambuszcsíra, bébikukorica)szerda: burgonyakrémleves zeller és bacon chipssel, rizottó májjalcsütörtök: hamisgulyás, máglyarakáspéntek: málnás rebarbara krémleves, pestós tészta,szombta: bulgur saláta friss fűszerekkel, paradicsommal, grillezett husokkal, héjában sült krumplivalvasárnap: krumplipüré, grillezett csikreszárnyak,rakott palacsinta
Móni,én is olyan logika mentén próbálkozom menüsorokat kitalálni, amit Száva leírt, több kisgyerek mellett egyelőre ezt találom a leghatékonyabbnak, úgyhogy nagyon örülnék, ha ezen a vonalon is születnének ötletek. Akár egy külön poszt. Vagy kettő. :)))Száva,nálam a maradék püréből 🙂 krumplis-sajtos muffin szokott készülni, friss zöldségekkel jó kis vacsora.
Móni! Azt elfelejtettem, hogy ezek a menük a következő hónapokban lesznek aktuálisak, de gondolom, ez sejthető…Száva, Kata!Az szerintem különösen kreatív tevékenység, hogy az előző napi maradékokból ki, hogyan és mit tud újravarázsolni. Szerintem is megérne egy külön posztot.Maradék krumplipüréből nálunk is krumplis pogácsa, nudli, szilvás gombóc, krokett szokott készülni. Hallottam már olyat is, hogy a paprikás krumpliból lesz másnap krumplis tészta. Maradék rizsből készülhet valami rakott (rakott kel, rakott karfiol) vagy esetleg tojás, fűszerek hozzáadásával tojásos rizslepény feltétnek, vagy csak salátával főételként.
Vasárnap: húsleves, rakott kel, eper fagyiHétfő: lebbencsleves, grízes tésztaKedd: gyümölcsleves, paprikás krumpli kolbásszalSzerda: bableves csipetkével , palacsintaCsütörtök: Tojásleves, spenót tükörtojással (sült virslivel , fasírttal…)Péntek: Gulyásleves, tarhonyás hús fejes salátávalSzombat: Karfiolleves, hagymás tört krumpli sóskamártással