Focaccia – vagy pizza?

Még mindig a szombati vendégeskedésnél maradva, a főszereplő pincepörkölt mellett szerényen meghúzódott vendégváró falatként néhány különböző focaccia, amit azért készítettem, hogy ne farkaséhesen csapjunk le a pörköltre. Hiszen annak kellett jó két és fél óra, így a Virág által hozott süti mellé elkelt egy kis áthidaló kenyérféle.

Hogy focaccia vagy pizza, azzal a kérdéssel kapcsolatban zavarban vagyok. Ugyanis alaposan utánanézve arra jutottam, hogy a kettő között alig van különbség. A tészta ugyanaz, gyakran még a feltét is – az egyetlen határozott eltérés a sajt; a focaccián nincs, a pizzán van. Elvileg.

Mindegy is, akárhogy nevezzük, én még egy nagy változtatást alkalmaztam. Mostanában a pizzát nem kerekre, hanem hosszúkásra alakítom, harapásbarátabb, kézbe fogható, mint egy szendvics, maximum kétfelé kell elvágni.  Bevált nálunk ez a forma, úgyhogy ilyen lett most is.

Hozzávalók a tésztához normál esetben, úgy 4-6 személyre:

2,5 dl meleg víz

50 dkg liszt

2,5 dkg élesztő

1 tk só

 2 ek olívaolaj

Feltétnek amit csak szeretnénk, például:

rukkola pesto

koktélparadicsom

előfőzött spárga

feta sajt

rozmaring levél

fokhagyma

bazsalikom

sonka

kukorica

trappista sajt

olívaolaj

Többször, pontosabban sokszor írtam már hogy minden kelt tésztát a kenyérsütőgéppel gyúratok össze, a felsorolás sorrendjében teszem az üstbe a hozzávalókat, és nagyjából 10 perc munka után kapcsolom ki a gépet. Kézzel sem nagy kunszt ezt összegyúrni, ebben az esetben öntsük egy tálba a lisztet, alakítsunk ki a közepében mélyedést, öntsük bele a langyos vizet, ebbe tegyük az élesztőt. Ha felfutott, adjuk hozzá a sót és az olajat, és gyúrjuk, gyúrjuk, amíg szép, egynemű tésztát nem kapunk.

Hagyjuk duplájára kelni (25-30 perc).

Ha megkelt, borítsuk a tésztát gyúrólapra, és gyúrjuk át. Ezt követően osszuk 5-6 részre (a képen dupla adag tészta látható), formáljunk mindegyik darabból gombócot. 10 percig pihentessük, majd nyújtsuk ki.

Közben kapcsoljuk be a sütőt, állítsuk 230 fokosra.

A kinyújtott tésztát én ezúttal rukkola pestóval kentem meg, innentől pedig eltérő feltéteket raktam rá.

Igazából, már így is lehetett volna sütni, a focaccia feltételeinek megfelelt már ekkor – főleg finoman megöntözve egy kis olívaolajjal.

Nos, az egyikbe felezett koktélparadicsomokat, rozmaringleveleket és feta sajtot nyomkodtam és egy kkis tépkedett bazsalikomlevelet szórtam rá. A másikra előfőzött zöld spárga, feta és rozmaringlevél került. A harmadikból pizza lett – sonkával, sajttal.

A sajt nélküliekre locsoltam egy kevés olívaolajat.

Kb. 15 perc alatt megsültek a sütőben. Addigra előkészítettem a következő adagot.

Az időzítés tökéletes volt, közben érkeztek meg a vendégek, úgyhogy mindenkinek forró pizza/focaccia jutott.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »